Mergi la conţinutul principal

„Susține viața!”. Marșul celor 1.000 de elevi și profesori de la Școala „Fănuș Neagu”

* vineri, 31 martie, sute de elevi și profesori de la Școala Gimnazială „Fănuș Neagu” au scandat „Fii ECO!” și au parcurs distanța de la școală și până în Parcul Monument îndemnându-i pe brăileni să protejeze natura și mediul înconjurător * asta după ce, în „Săptămâna Verde”, au plantat sute de copaci, au adunat baterii uzate, hârtie și PET-uri * I-am învățat pe copii să valorizeze diversitatea, să iubească viața, conștienți de beneficiile mediului înconjurător. Suntem cetățeni europeni și, lucrând cu mentalitatea noastră și a celor din jur, vom crea, cu siguranță, curatul, frumosul, sustenabilul, viitorul”, a precizat prof. Emilia Marilena Luntraru, directorul Școlii „Fănuș Neagu”

 

 

 

Sub genericul „Susține viața!”, vineri, 31 martie, s-a derulat ultimul moment - de departe, și cel mai important - al „Săptămânii Verzi” de la Școala Gimnazială „Fănuș Neagu” Brăila. Cei 1.000 de elevi și profesori ai instituției de învățământ au participat la un inedit Marș pentru protejarea mediului înconjurător și pentru sensibilizarea opiniei publice în legătură cu schimbările climatice și importanța celor trei R - reciclare, recuperare și refolosire.

La ora 10.00, coloanele cu sute de elevi și profesori, purtând pancarte confecționate în Săptămâna Verde, au plecat din zona Școlii Gimnaziale „Fănuș Neagu”, au trecut de Spitalul Clinic Județean de Urgență și au ajuns în Parcul Monument, în zona Rondoului, unde au scandat „Fii ECO!” și „Susține viața!”. A fost o „lecție” pe care cei prezenți nu o vor uita-o niciodată.

În Săptămâna Verde, elevii de la „Fănuș Neagu” au aflat despre scopul, rolul și importanța aprofundării temelor politicilor de mediu ale României, parte a UE, pentru dezvoltarea unui comportament responsabil față de mediul înconjurător. 

Cei 920 de elevi ai Școlii Gimnaziale „Fănuș Neagu” au aflat sau au aprofundat cunoștințe despre realitatea înconjurătoare, și-au explicat schimbările climatice și modalitățile de combatere a acestora, au aflat despre utilizarea eficientă a resurselor, despre riscurile risipei alimentare. Ei au dobândit informații despre importanța reciclării, recuperării și refolosirii, au învățat să protejeze biodiversitatea, pădurile, apa și viața, manifestând dragoste față de natură, au înțeles că există fenomene meteo extreme și că trebuie să se protejeze.

Consider că acest efort, al tuturor cadrelor didactice, al părinților și instituțiilor partenere a contribuit, prin dimensiunea aferentă, la atingerea obiectivelor din Pactul Verde European. Acești copii, care astăzi își formează atitudini, aptitudini, convingeri, deprinderi cu ajutorul nostru, vor fi cei care pot să atingă obiectivele de a trăi în primul continent neutru din punct de vedere climatic - Europa. Ne-am asumat noi, profesorii și adulții din jurul lor, să-i învățăm să vadă altfel viitorul: primul continent neutru climatic până în 2050; să avem cu minimum 55 % mai puține emisii de gaze cu efect de seră până în 2030 față de 1990; 3 miliarde de copaci plantați până în 2030”, ne-a declarat prof. Emilia Marilena Luntraru, directorul instituției de învățământ brăilene, care a reușit să-i mobilizeze și să-i motiveze pe harnicii elevi, începând cu micuții de la clasele pregătitoare.

Învățarea și acțiunea s-au completat cu veselia, dragostea de viață și de natură. Elevii de la „Fănuș Neagu” au plantat 320 de copaci în zona Ocolului Silvic Lacu Sărat, în perimetrul școlii și la grădinițele prietene. Au plantat flori, au învățat despre tipul de sol și despre importanța apei. De asemenea, în Săptămâna verde, și-au desenat și au scris mesaje alături de părinți, au adunat baterii și alte aparate mici, hârtie și peturi. Elevii au învățat despre dezastrele naturale chiar în centrul determinării unui cutremur, la Observatorul Seismologic de la Vrâncioaia, pe care l-au vizitat în Săptămâna Verde.

Ne-am asumat să educăm o generație liberă, fericită, conștientă de importanța beneficiilor aduse de implementarea Pactului Verde Europeaan. Săptămâna aceasta a fost despre viitor, despre elevii noștri pe care îi învățăm să iubească viața. Toate machetele din carton, costumele din materiale reciclabile, proiectele pe hârtie sau digitale, tot ceea ce și-au imaginat elevii noștri, constituie elemente de proiecție a unei noi lumi. Suntem parte a Europei și vrem să ne transformăm mediul de învățare în sensul schimbării mentalităților. Fiecare experiență personală a contribuit la proiecția viitorului, la dezvoltarea unor comportamente care să ducă la îndeplinirea obiectivelor Pactului Verde European. I-am învățăt pe copii să valorizeze diversitatea, să iubească viața, conștienți de beneficiile mediului înconjurător. Și toate acestea fără nicio finanțare, doar pentru că am înțeles că de noi depinde dezvoltarea unei generații cu viziune și adaptată altor timpuri pe care noi doar le imaginăm”, a mai precizat prof. Emilia Marilena Luntraru

Directorul Școlii Gimnaziale „Fănuș Neagu” mulțumește fiecărui cadru didactic și fiecărui părinte pentru forța de a înțelege, de a schimba, de a lucra în echipă, de a încuraja creativitatea, de a oferi dragoste elevilor: „Suntem cetățeni europeni și, lucrând cu mentalitatea noastră și a celor din jur, vom crea, cu siguranță, curatul, frumosul, sustenabilul, viitorul”.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro