* declară Viorel Botea, inspectorul școlar general, numărul 1 pe lista PMP la Camera Deputaților
-Cum vă numiți, ce studii aveți și în ce domenii aveți competență?
-Mă numesc Botea Viorel, sunt profesor de matematică la Colegiul Național Nicolae Bălcescu, Inspector școlar General la Inspectoratul școlar General Județean Brăila, iar ca studii, am finalizat Universitatea de științe ale Naturii, Facultatea de Matematică din Craiova, am absolvit studii masterale în Capacități Administrative și Acquis Comunitar, la SNSPA și de asemenea, am absolvit cursuri post-universitare la Universitatea Dunărea de Jos în Management Educațional. Faptul că de-a lungul anilor am căpătat o experiență în administrația publică locală, având totodată mai multe funcții, inclusiv aceea de Inspector școlar General la Inspectoratul școlar General Județean Brăila, îmi permit să afirm că pot sprijini cetățenii brăileni în rezolvarea problemelor, atât din punct de vedere al educației, cât și din punct de vedere al administrației. Mai mult decât atât, în continuare am un nou mandat de Consilier Județean, din partea Partidului Mișcarea Populară.
-Dacă vă uitați în urmă, la realizările d-voastră din perioada anterioară, de care anume sunteți cel mai mulțumit?
-În anii anteriori, am avut rezultate care m-au propulsat în ochii concetățenilor, ochii brăilenilor, ca o persoană care oferă tot timpul stabilitate, corectitudine și respect față de oameni. Și mă refer în primul rând la faptul că, în activitatea de profesor, am avut rezultate deosebite cu elevii mei la tot ceea ce înseamnă olimpiade, concursuri, examene naționale. Din punct de vedere managerial, am reușit să duc Brăila în mandatul meu de Inspector General pe locul 1, atât la Evaluarea Națională, cât și la Bacalaureat. De asemenea, pot spune că, din punct de vedere al managementului educațional am reușit ca la nivelul anului 2011 să implementez proiecte europene în valoare de peste 12 milioane de euro, însemnând formări atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice. Nu în ultimul rând, cred că foarte important este un lucru, acela că pe unde am fost și pe unde am condus sau am avut activitate, eu am format echipe, oameni competenți, oameni corecți, oameni valoroși, din punct de vedere moral, alături de care am reușit să obțin rezultatele pe care mi le-am propus.
-În calitate de șef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila ați fost în contact permament cu membrii societății brăilene. Care sunt problemele de ordin moral și economic identificate de dvs. în urma contactului cu brăilenii?
-Ne referim în primul rând la problemele de natură economică. În momentul de față marea majoritate a vechilor fabrici, a vechilor uzine sunt distruse, iar totul este bazat numai pe o producție agricolă, care de cele mai multe ori este subdezvoltată. Dezvoltarea Brăilei în ultimii 30 de ani a fost de fapt o subdezvoltare, o subdezvoltare care a dus la pierderea locurilor de muncă, a dus la depopularea orașului, și mai mult decât atât, a gonit tinerii din Brăila, pentru că într-adevăr pot spune cu siguranță acest lucru, fiindcă eu ca profesor am văzut că peste 99% dintre elevii mei, indiferent că sunt de la Bălcescu, de exemplu, sau de la Murgoci, sau de la orice alt liceu, dar elevii mei, 99%, au plecat din Brăila și nu s-au mai întors. Brăila nu oferă în momentul de față șanse de dezvoltare pentru tânăra generație.
-Ca om implicat în fenomenul politic încă din 1997 și membru fondator al Partidului Mișcarea Populară, care este părerea dumneavoastră despre impactul clasei politice în societatea brăileană în ultimii 20 de ani?
-Clasa politică, în ultimii 20 de ani, a fost o zonă în care toți cei implicați s-au gândit doar la problemele personale. Clasa politică s-a arătat implicată în promisiuni electorale în timpul campaniilor electorale, iar ulterior aceste promisiuni, foarte rar, puține dintre ele, au fost puse în aplicare. În momentul de față, nu spun decât un lucru, s-au rezolvat nevoi elementare ale existenței și a desfășurării activității, a vieții, în Municipiul Brăila. De aceea consider că această clasă politică, în momentul de față, trebuie schimbată. Și trebuie schimbată, nu de dragul vorbelor, trebuie schimbată cu oameni competenți. De exemplu, PMP, eu și colegul meu de la Senat, domnul Iorga Doru, dorim să realizăm schimbările acestea prin fapte și nu prin vorbe.
- De ce ar trebui să voteze brăilenii cu d-voastră?
-Brăilenii ar trebui să voteze cu mine pentru că sunt, la Camera Deputatilor, singurul candidat care poate să le ofere cu adevărat ceea ce își doresc. Un respect pe care l-au primit de fiecare dată, fapte care totdeauna au fost adevărate și au reprezentat încununarea promisiunilor, și nu în ultimul rând, un exemplu de moralitate, de respect față de oameni. Părinții mei au fost și ei învățători, au învățat mii de copii, au fost respectați, iar eu nu am făcut altceva decât să le urmez exemplul și să încerc, la nivelul zilei de azi, să le duc mai departe făclia dorinței de a face educație, de a face bine oamenilor. Toți brăilenii mă cunosc foarte bine și știu că sunt o persoană care în momentul în care și-a dat cuvântul, și l-a respectat. Iar cuvântul meu față de brăileni este următorul: voi fi singurul parlamentar de Brăila care cu adevărat se va implica în rezolvarea problemelor brăilenilor. Ce reproșez colegilor mei sau altor persoane care au fost deputați sau senatori? Faptul că au venit la 4 ani sa viziteze electoratul și să le promită minciuni. Fiecare om dorește ca măcar o dată, la o săptămână, la o lună, la 2 luni, cineva care are o anumită putere, care poate să facă ceva, să vină și să îl intrebe de sănătate. Asta este filozofia mea. Nu filozofia de a sta în Parlament și de a te juca cu telefonul sau a dormi într-o liniște pe care numai tu o știi în mintea ta, sau pur și simplu de a face scandal pentru că altceva nu poți să faci. Nu! Oamenii își doresc lucruri concrete. Își doresc să fie ajutați și sprijiniți în problemele lor de zi cu zi. Și mai mult decât atât, atunci când merg pe stradă își doresc să se simtă respectați, atât din punct de vedere al siguranței, cât și din punct de vedere al unei vieți cotidiene frumoase, într-un oraș frumos. Și nu numai atât, să se simtă cu adevărat că au siguranța zilei de mâine. Acestea sunt câteva lucruri pe care vreau să le fac la Brăila, și cu siguranță le voi face, pentru că multe dintre ele, la nivelul sistemului educațional, le-am realizat, iar dumneavoastră știți foarte bine acest lucru.