„Strada" vine astăzi la Cotroceni. Dar cine o va reprezenta? | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

„Strada" vine astăzi la Cotroceni. Dar cine o va reprezenta?

Reprezentanţii societăţii civile, dar şi cei ai zecilor de mii de oameni care au ieşit în stradă zilele acestea pentru a cere, după cumplita tragedie de la Clubul Colectiv, demisii, pe care le-au şi obţinut, dar şi o schimbare a clasei politice, vor avea astăzi consultări cu preşedintele Klaus Iohannis, la invitaţia acestuia.
Ieri, şeful statului a transmis românilor indignaţi că va ţine cont de solicitările lor. „Am urmărit aseară cu mare atenţie manifestaţiile de stradă. Sunt foarte mulţumit, au fost manifestaţii fără violenţă, fără exagerări şi am un mesaj foarte important pentru toţi cei care au fost şi aseară şi alaltăieri în stradă: v-am văzut, v-am auzit, voi ţine cont de solicitările voastre", a spus şeful statului. „Am decis ca în continuarea consultărilor cu partidele politice pe care le-am planificat pentru astăzi şi pentru mâine să consult în premieră un nou actor: societatea civilă. Voi convoca pentru vineri după-amiază un grup care reprezintă atât societatea civilă, cât şi ceea ce se numeşte strada. Este important pentru mine şi doresc să le cunosc părerile şi opţiunile", a spus Iohannis. El a arătat că în acest mod va cunoaşte, atunci când va lua o decizie, şi opţiunile partidelor politice, dar şi pe cele ale societăţii civile, lucru pe care şeful statului l-a apreciat ca fiind important.

Baza răspunsului principal la marile întrebări

Primii care au ajuns ieri la Cotroceni au fost PSD-iştii, care au zăbovit în biroul lui Iohannis aproape o jumătate de oră. După care, liderul lor, Liviu Dragnea, a făcut declaraţii. Şi, surpriză: nu a existat nici o propunere legată de viitorul premier, aşa cum promiseseră anterior. A fost o schimbare de tactică, probabil. Concret, social-democraţii au sugerat ca, într-o primă etapă, să fie stabilit un pachet de obiective care trebuie atinse în perioada care vine, urmând ca, odată ce acest pachet ar fi agreat de partidele parlamentare, să urmeze discuţia pentru desemnarea unui prim-ministru. „Vreau să plecăm de la altceva, nu să plecăm de la a nominaliza o persoană care să umble şi să bată la uşa fiecărui partid şi să ceară sprijin politic, să-şi încropească un program de guvernare şi să stăm toţi cu emoţii dacă trece sau nu trece în Parlament şi să venim din nou să prelungim criza. Dimpotrivă, vreau să facem acest pachet de obiective politice, care să fie baza răspunsului principal la marile întrebări care vin din societate", a declarat preşedintele PSD, la finalul consultărilor cu şeful statului.

Tragere de timp?

În opinia sa, trebuie stabilite obiectivele economice, sociale şi politice de atins în perioada imediat următoare. „Vorbim aici de obiective imediate, care să ţină de asigurarea funcţionării instituţiilor statului şi a economiei, asigurarea funcţionării statului de drept şi a independenţei justiţiei, asigurarea funcţionării instituţiilor publice care furnizează servicii publice importante şi fundamentale pentru cetăţeni - funcţionarea spitalelor, a şcolilor, a instituţiilor care asigură protecţia şi siguranţa cetăţenilor. De asemenea, obiective politice (...) de reformare a sistemului politic şi a clasei politice şi să vedem dacă aceste obiective pot fi atinse şi prin ce mijloc", a explicat liderul social-democraţilor.

Tăriceanu se simte lezat

În acest context, el a menţionat atât varianta guvernului de tehnocraţi, cât şi pe cea a unui guvern de uniune naţională, dar şi posibilitatea alegerilor anticipate. „Suntem deschişi la orice variantă care poate răspunde la solicitările profunde din societate şi care poate atinge aceste obiective majore ale naţiunii noastre", a subliniat Dragnea.
În acest timp, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a estimat că soluţia preşedintelui Iohannis de a se consulta cu societatea civilă şi „strada" poate fi o modalitate, dar susţine că societatea românească funcţionează într-un cadru democratic care trebuie respectat. „Ca oameni politici trebuie să arătăm şi care este vocea societăţii, dar fără îndoială într-o democraţie, şi într-o democraţie parlamentară există mecanisme democratice, instituţii care au reprezentativitate, adică cele rezultate din votul direct al cetăţenilor. Cred că nu putem să punem în discuţie reprezentativitatea instituţiilor şi a Parlamentului. (...)"

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro