Mergi la conţinutul principal

„Stop muncii la negru”. Set minim de condiții pe care trebuie să le cunoască viitorii angajați

• potrivit Inspecției Muncii, angajatul trebuie să știe că prestarea muncii în așa-numita „perioadă de probă” se desfășoară după încheierea contractului individual de muncă • cei care muncesc „la negru” nu au dreptul la asistență medicală gratuită, pensie și ajutor de șomaj • înainte de semnarea oricărui document, angajatul trebuie să citească cu mare atenție clauzele cuprinse în contractul inidividual de muncă

 

Sub sloganul „Stop muncii la negru” Inspecția Muncii din cadrul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a transmis inspectoratelor teritoriale de muncă (ITM) și tuturor celor interesați de găsirea unui job un set minim de condiții pe care trebuie să le cunoască viitorii angajați.

Astfel, anterior începerii activității, angajatorul are obligația de a încheia contract individual de muncă (CIM) în formă scrisă, în limba română, de a înmâna salariatului un exemplar din contractul individual de muncă, de a înregistra contractul individual de muncă în registrul general de evidență a salariaților (REVISAL) și de a-l transmite Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila.

Salariatul este îndemnat ca, înainte de a semna orice document, să citească cu mare atenție clauzele cuprinse în contractul individual de muncă, în special cele referitoare la data începerii activității, durata contractului (nedeterminată/determinată), locul muncii, funcția/meseria, durata muncii (normă întreagă/o fracțiune de normă), concediul de odihnă și salariu (cel puțin la nivelul salariului minim brut pe țară pentru un program normal de lucru).

Salariul reprezintă contraprestația muncii depuse de salariat în baza contractului

individual de muncă și se stabilește prin negocieri individuale între angajator și

salariat. Venitul salarial este confidențial și cuprinde: salariul de bază, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri. Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe țară. Pentru salariații cărora angajatorul le asigură hrană, cazare sau alte facilități, suma în bani cuvenită pentru munca prestată nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe țară prevăzut de lege. Potrivit HG nr. 900/2023, începând cu data de 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost de 3.300 lei/lună, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore /lună, reprezentând 19.960 lei/oră. Guvernul României a aprobat însă, recent, Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.700 lei lunar, începând cu data de 1 iulie a.c.

Viitorii angajați trebuie să știe, de asemenea, că prestarea muncii în așa-numita „perioadă de probă” se desfășoară după încheierea contractului individual de muncă și nu înainte. În plus, cei care muncesc „la negru” nu au dreptul la asistență medicală gratuită, pensie și ajutor de șomaj.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro