În cadrul Festivalului Internațional de Teatru și Arte Performative Brăila 2023, luni, 25 septembrie, publicul va avea ocazia să vadă monodrama „#nuEu” cu actrița Andreea Tănase, spectacol aflat în repertoriul Teatrului „Tony Bulandra” Târgoviște, regia Casandra Topologeanu.
Pornind de la textul lui Samuel Beckett, #nuEu este un spectacol de teatru performativ despre o femeie aflată în izolare care încearcă să-și recupereze viața confruntându-se cu propriul trecut. O femeie care își reconstituie viața într-un jurnal live, încercând să-și redobândească propria feminitate. O femeie care își descoperă vocea, un șuvoi de cuvinte, de trăiri, într-un amestec de sens și non-sens. Spectacolul este un puzzle, frânturi de povești, fragmente de viață care încearcă să se recompună. Totul este, aparent, fără noimă, la fel ca în orice univers beckettian, personajului principal revenindu-i sarcina de a pune evenimentele cap la cap.
Într-un scurt interviu acordat cu ocazia Festivalului de Teatru, regizoarea Casandra Topologeanu (32 ani) ne-a vorbit despre povestea din spatele poveștii #nuEu.
„#nuEu este o reinterpretare a textului omonim al lui Beckett. Noi – actrița și regizoarea – ne-am scufundat timp de o lună în apele neclare ale teatrului devised și am experimentat cu elemente performative. Printre temele de lucru: eșecurile evidente ale trăirii ca artiști în plină pandemie, nevoia de Adevăr și Joacă a apărut ca un ecou. La fel și anxietatea generală, de care am suferit amândouă (amântrei dacă îl luăm în calcul și pe Beckett). Un impuls serios pentru noi să intrăm cu vulnerabilitate în proces și să punem în scenă cum se simte cu adevărat atunci când lovește o criză. Totul este o amenințare, nimic nu are sens, simțim constant că realitatea ni se scurge printre degete. Dar există un beneficiu imens din această autoanaliză constantă în contextul izolării. Există șansa să reimaginăm puzzle-ul într-o narațiune mai pozitivă. La fel ca personajul principal al lui Beckett – pe care, apropo, l-am dus literalmente la psihanalist pentru câteva ședințe – totul este despre comportamentul disociativ al societății. Necesitatea de a sparge imaginea de ansamblu într-un puzzle, pur și simplu pentru că adevărul este prea mult pentru a face față. Cheia pentru construcția performance-ului se află în titlu: nu Eu, pentru că dacă eram Eu, nu aș mai putea trăi o zi mai mult. Presupun că atât ca societate, cât și ca indivizi, toți facem asta, mai mult sau mai puțin, în propriile noastre vieți cotidiene. Este povestea pe care o fabricăm pentru noi înșine, persoana pe care o creăm cu atenție și o proiectăm în lumea exterioară. Fie că este vorba de aspectul nostru fizic pe rețelele de socializare sau de opiniile noastre despre geopolitică, experiențele noastre trăite sunt încet-încet transformate în conținut media. Și apropo de geopolitică, avem câteva trimiteri tragic de premonitorii, încât am avut premiera #nuEu cu un an înainte de izbucnirea războiul din Ucraina”, ne-a mărturisit regizoarea Casandra Topologeanu.
Aceasta ne-a mai dezvăluit că, în mod paradoxal, nu a existat nicio “intenție regizorală”, dar a existat o întrebare constantă care a apărut frecvent în timpul repetițiilor: este #nuEu o poveste care merită spusă? “Peste toate temele astea, am găsit un fir roșu și anume nevoia de a înțelege cine ești de fapt, în urma unei puternice crize de identitate. Și așa s-a născut spectacolul. Cu mult experiment. Ce veți vedea e vârful aisbergului”, ne-a declarat regizoarea.
Aceasta a lansat și o invitație către cei care vor să vadă și un altfel de spectacol.
„Dacă vă doriți să fiți băgați timp de 55 minute în mașina de spălat, dacă vă doriți o experiență teatrală scurtă și foarte intensă, nu ezitați să veniți la spectacolul nostru! (râde) Gândiți-vă că în orice domeniu pe lumea asta - artă, politică, cercetare, științe, orice - au fost unii care s-au abătut de la drumul bătătorit. Există riscul ca drumul ăla nebătătorit să fie bun sau nu, dar e important să existe procesul. Ce urmează să vedeți în spectacol e un proces de genul acesta”, a adăugat aceasta.
Mai trebuie spus că după reprezentația de la Brăila, monodrama #nuEu pleacă în turneu în Buffer Fringe Festival în Cipru în octombrie și IAPAR International Theatre Festival în India, în decembrie. Anul trecut, spectacolul a fost selectat în cadrul Daejeon International Play Festival din Coreea de Sud.
Monodrama #nuEu se joacă luni, 25 septembrie, la ora 21.00, la Sala „Bujor Macrin” a Teatrului „Maria Filotti”. Bilete pot fi achiziționate online de pe site-ul www.blt.ro sau de la agenția teatrală.
#nuEu după un text de Samuel Beckett
Regia: Casandra Topologeanu
Distribuție: Andreea Tănase
Video și sound design: Cătălin Cărămidă și Ovidiu Cristian
• Spectacolul folosește efecte speciale de lumină și sunet și nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate, persoanelor care suferă de epilepsie, de fotosensibilitate sau care au pacemaker.
• Limită de vârstă: plus16 ani.