„Solicit, recomand, avertizez”. Reacția dură a lui Iohannis la măsurile fiscale anunțate de Guvern | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

„Solicit, recomand, avertizez”. Reacția dură a lui Iohannis la măsurile fiscale anunțate de Guvern

Președintele Klaus Iohannis a făcut, joi, declarații de presă la Palatul Cotroceni în care a criticat aspru măsurile fiscale anunțate de Guvern, dar și modul în care se intenționează schimbarea legilor justiției.

 

Președintele a amintit că le-a amintit celor din Guvern să „renunțe ța țopăiala fiscal bugetară”. El vine cu noi critici la adresa Guvernului.

Principalele declarații ale președintelui:

România traversează o perioadă de creștere economică record ăn UE. În sine e o veste bună, dar această creștere are vulnerabilități care trebuie cunoscute.

Se bazează preponderent pe consum și nu este văzută în general ca o creștere de durată. Lipsește o parte esențială. Lipsa investițiilor este un semnal foarte îngrijorător. Au scăzut și în economia privată. Cele străine au scăzut cu 20%.

Au scăzut nepermis de mult investițiile publice, cu peste 20% și nici anul trecut nu au fost chiar grozave.

Guvernul se comportă ca un om care câștigă tot mai mult, dar se împrumută tot mai mult la bănci și lasă datoria pe seama copiilor și nepoților. Este un comportament contraproductiv.

Cadrul fiscal bugetar: există multiple avertismente, există discuții în spațiul public, există acțiuni ale sindicatelor.
Reacție de la Comisia Europeană: am pierdut predictibilitate și sustenabilitate. Singurul lucru care se mai poate prezice este că nu va fi bine.

Guvernul a anunțart un pachet de măsuri fiscale. Se pare că zilele acestea va intra în discuție și din acest motiv fac declarația de astăzi. Acest pachet, după părerea mea, nu este revoluție fiscală, ci cred că se va transforma într-o bulversare fiscală.

Mutarea contribuțiilor și scăderea impozitului pe venit: la prima vedere arată bine, dar analiza arată că mai degrabă complică problemele.

Coaliția spune că transferă contribuțiile la angajat, dar vine cu noua taxă de solidaritate de 2.25% care române la angajator. Deci transferăm parțial.

Dar pentru oameni ce iese de aici?

Nimic nu se schimbă în buzunarul românului.

Am făcut un calcul pornind de la datele prezentate public, pornind de la salariul mediu brut pe economie, circa 3.300 de lei, 2.335 net.

Aplicăm măsurile propuse de coaliție și implementate de Guvern. Dacă angajatorul este de bună credință și nu vrea să scadă salariul. La un cost de 4.086 de lei, salariatul câștigă în plus fix 3 lei. Este caraghios.

Promisiunea PSD ALDE că prin transferarea CAS și scăderea impozitului pe venit crește salariul este falsă. Crește cu 0,1% pentru salariul mediu.

Dacă politica PSD-ALDE are ca argument creșterea salariilor, ele de ce nu cresc?

Sunt îngrijorări că unele salarii vor scădea. Și atunci cui folosește această revoluție fiscală? Românilor sigur nu.

Solicit coaliției să renunțe la aceste măsuri. Recomand prudență, pentru că nimeni nu-și dorește o politică de azi pe mâine. Avem nevoie de o politică sustenabilă, care să rezolve problemele pentru viitor.

Avertizez la modul cel mai serios decidenții politici să judece la rece, să nu bage România într-o aventură fiscală cu final trist.

Răspunzând la o întrebare din partea jurnaliștilor, Iohannis a spus că a vorbit cu șeful Guvernului despre măsurile fiscale propuse și că „fiecare a rămas la părerea lui” în urma acestor discuții.

Întrebat în legătură cu declarațiile venite din partea Guvernului, că mutarea contribuțiilor va duce la creșterea pensiilor pentru actualii angajați, Iohannis a răspuns: „După evaluarea mea, aceste calcule sunt cârpeli”.


Declarațiile președintelui vin în condițiile în care CNSLR Frăţia, una dintre cele mai mari confederații sindicale din țară, a anunţat că începe demersurile pentru declanşarea grevei generale. Confederaţia sindicală reprezintă interesele a 500.000 de angajaţi din domenii diverse, de la sănătate la comunicaţii, transporturi şi industria lemnului.

Sindicaliştii se tem că salariile vor scădea de anul viitor atât la stat, cât şi la privat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro