„România Mare și Generația Unirii”. 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

„România Mare și Generația Unirii”. 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu

* miercuri, 29 noiembrie, Secția Istorie Modernă și Contemporană a Muzeului Brăilei „Carol I”, în colaborare cu profesorii și elevii Colegiului Național „Nicolae Iorga”, l-au omagiat pe Iuliu Maniu și Generația Marii Uniri

 

 

 

Miercuri, 29 noiembrie, Secția Istorie Modernă și Contemporană a Muzeului Brăilei „Carol I”, reprezentată de muzeograful Viorica Preda, a participat la o însuflețitoare dezbatere dedicată Marii Uniri și Zilei Naționale a României, având ca temă: „România Mare și Generația Marii Uniri”. Evenimentul cultural s-a desfășurat la Colegiul Național „Nicolae Iorga”, din Brăila. În cadrul evenimentului, a fost lansat numărul 4 al revistei de istorie a Colegiului „Nicolae Iorga”, număr dedicat memoriei lui Iuliu Maniu, de la a cărei naștere se împlinesc 150 de ani. Revista este redactată de elevii pasionați de istorie ai colegiului brăilean, îndrumați de prof. dr. Mariana Andrașoae și prof. Emelina Moraru. Activitatea a fost coordonată de muzeograf Viorica Preda, prof. Emelina Moraru și prof. dr. Mariana Andrașoae.

Născut la 8 ianuarie 1873, la Șimleu Silvaniei, Sălaj și decedat la 5 februarie 1953, în Închisoarea Sighet, Iuliu Maniu - avocat, politician, deputat român de Transilvania în Dieta de la Budapesta, de mai multe ori prim-ministru al României Mari și președinte al Partidului Național-Țărănesc, deținut politic după anul 1947, membru al Academiei Române din anul 1919 - a fost unul dintre făuritorii Unirii Transilvaniei cu România, la 1 Decembrie 1918. A organizat, alături de alți mari patrioți, Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, unde s-a decis Unirea Transilvaniei cu Regatul României. A doua zi, a fost ales în funcția de ministru-prezident al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, funcție echivalentă cu aceea de guvernator, îndeplinind, totodată, și funcția de ministru de interne. A fost redus la tăcere după instaurarea dictaturii comuniste și a murit în pușcăria de la Sighet, unde a fost torturat alături de alți demnitari și intelectuali români, făuritori ai României Mari.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro