* miercuri, 29 noiembrie, Secția Istorie Modernă și Contemporană a Muzeului Brăilei „Carol I”, în colaborare cu profesorii și elevii Colegiului Național „Nicolae Iorga”, l-au omagiat pe Iuliu Maniu și Generația Marii Uniri
Miercuri, 29 noiembrie, Secția Istorie Modernă și Contemporană a Muzeului Brăilei „Carol I”, reprezentată de muzeograful Viorica Preda, a participat la o însuflețitoare dezbatere dedicată Marii Uniri și Zilei Naționale a României, având ca temă: „România Mare și Generația Marii Uniri”. Evenimentul cultural s-a desfășurat la Colegiul Național „Nicolae Iorga”, din Brăila. În cadrul evenimentului, a fost lansat numărul 4 al revistei de istorie a Colegiului „Nicolae Iorga”, număr dedicat memoriei lui Iuliu Maniu, de la a cărei naștere se împlinesc 150 de ani. Revista este redactată de elevii pasionați de istorie ai colegiului brăilean, îndrumați de prof. dr. Mariana Andrașoae și prof. Emelina Moraru. Activitatea a fost coordonată de muzeograf Viorica Preda, prof. Emelina Moraru și prof. dr. Mariana Andrașoae.
Născut la 8 ianuarie 1873, la Șimleu Silvaniei, Sălaj și decedat la 5 februarie 1953, în Închisoarea Sighet, Iuliu Maniu - avocat, politician, deputat român de Transilvania în Dieta de la Budapesta, de mai multe ori prim-ministru al României Mari și președinte al Partidului Național-Țărănesc, deținut politic după anul 1947, membru al Academiei Române din anul 1919 - a fost unul dintre făuritorii Unirii Transilvaniei cu România, la 1 Decembrie 1918. A organizat, alături de alți mari patrioți, Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, unde s-a decis Unirea Transilvaniei cu Regatul României. A doua zi, a fost ales în funcția de ministru-prezident al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, funcție echivalentă cu aceea de guvernator, îndeplinind, totodată, și funcția de ministru de interne. A fost redus la tăcere după instaurarea dictaturii comuniste și a murit în pușcăria de la Sighet, unde a fost torturat alături de alți demnitari și intelectuali români, făuritori ai României Mari.