• delegația prezentă la Întâlnirea Internațională a Tineretului Ortodox, care s-a desfășurat la Timișoara, a inclus 72 de tineri și 9 clerici din Brăila și Galați • în total, 3.500 de tineri din România, din Diaspora, dar și din Patriarhia Ecumenică, din Bisericile Ortodoxe ale Alexandriei, Antiohiei, Ierusalimului, Bulgariei, Georgiei, Greciei, Poloniei, Albaniei și din Biserica Ortodoxă din Ținuturile Cehiei și Slovaciei și-au dat întâlnire la Timișoara
Brăileni în orașul-martir Timișoara. Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian, o delegație compusă din 81 de persoane (9 clerici și 72 de tineri din județele Brăila și Galați) a reprezentat, zilele acestea, Arhiepiscopia Dunării de Jos la Întâlnirea Internațională a Tineretului Ortodox (ITO) 2023, de la Timișoara, ajunsă la cea de-a VII-a ediție.
„Aici, au întâlnit peste 3.500 de tineri, delegați din toate eparhiile Patriarhiei Române (inclusiv din comunitățile românești din jurul țării și cele din Diaspora), dar și tineri din Patriarhia Ecumenică, din Bisericile Ortodoxe ale Alexandriei, Antiohiei, Ierusalimului, Bulgariei, Georgiei, Greciei, Poloniei, Albaniei și din Biserica Ortodoxă din Ținuturile Cehiei și Slovaciei”, precizează părintele Rareș Bucur, purtătorul de cuvânt al Eparhiei Dunării de Jos.
Festivitatea de deschidere a ITO 2023 s-a desfășurat în Parcul Rozelor din Timișoara, în prezența Părintelui Patriarh Daniel. Potrivit participanților, toți cei prezenți la eveniment „și-au unit bucuria inimii întru Hristos Domnul”, sloganul întâlnirii fiind „Voi sunteți prietenii mei!”, aluzie la afirmația Mântuitorului Iisus Hristos adresată ucenicilor Săi în Sfânta Evanghlie de la Ioan.
Delegații de la Dunărea de Jos au participat, astfel, timp de patru zile, la mai multe programe duhovnicești, culturale, educative și recreative. Weekendul trecut, spre exemplu, tinerii au participat la o conferință antidrog, după care au pornit în „Procesiunea prieteniei” pe străzile Timișoarei, cu steaguri și pancarte în mâini. „Delegații au intonat imnuri bisericești și și-au manifestat bucuria de a reprezenta Eparhia Dunării de Jos la această frumoasă manifestare a tinereții, credinței și comuniunii. Procesiunea s-a încheiat în Piața Operei, locul de unde a început Revoluția din decembrie 1989. Aici, toți cei prezenți s-au așezat în genunchi și au rostit împreună, cu emoție și evlavie, rugăciunea Domnească „Tatăl nostru”. Ziua s-a încheiat la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, cu săvârșirea unei slujbe de pomenire pentru eroii Revoluției”, a mai precizat pr. Rareș Bucur.