• weekendul trecut, Muzeul Brăilei „Carol I” a marcat împlinirea a 85 de ani de la moartea sopranei cu rădăcini elene • urmașă, după mamă, a domniței Mavrocordat, aplaudată de Giuseppe Verdi la Scala din Milano, Hariclea Darclée a fost una din cele mai mari soprane ale lumii
Personalități brăilene, omagiate de Muzeul Brăilei „Carol I”.
Născută la 10 iunie 1860, la Brăila, și trecută în eternitate la data de 12 ianuarie 1939, nemuritoarea soprană Hariclea Darclée (nume la naștere Hariclea Haricli), „Privighetoarea Carpaților”, cum a fost supranumită, a făcut cinste locurilor natale și țării și a urcat pe cele mai înalte culmi ale gloriei, fiind aplaudată pe marile scene de operă și operetă ale Europei.
Înzestrată de Dumnezeu cu o voce nemaivăzută, Hariclea Darclée (de la a cărei trecere în eternitate s-au împlinit, weekendul trecut, 85 de ani) a fost una din cele mai mari soprane ale lumii, având în repertoriu nu mai puțin de 58 de roluri, din 56 de opere, compuse de 31 de compozitori. Născută la 10 iunie 1860 (nume de botez Hariclea Haricli), cu rădăcini elene, viitoarea soprană avea, totodată, rădăcini nobile. Mama Haricleii, Maria Haricli, născută Aslan, era nepoată directă a domniței Mavrocordat, iar tatăl, Ion Haricli, era mare proprietar de moșii.
Hariclea a debutat în anul 1881, cu un recital de canto la Teatrul Rally de la Brăila, orașul său natal. În anul 1888, compozitorul Charles Gounod o remarcă pe Hariclea și îi dă rolul Margueritei din opera sa, Faust, rol cu care a debutat pe scena Operei din Paris, la 14 decembrie același an. În anul următor, Gounod o distribuie în rolul Julietei și tot el îi găsește un nume potrivit pentru teatru, Darclée.
În scurt timp, Hariclea Darclée a cucerit publicul și a devenit preferata multor compozitori. Astfel, Giacomo Puccini compune, pentru vocea ei, „Tosca”, Pietro Mascagni, „Iris”, iar Alfredo Catalani, „La Wally”. Hariclea Darclée s-a impus ca prima donna în marile teatre de operă de la Paris, Berlin, Florența, Milano, Roma, Buenos Aires, Lisabona, Barcelona, Madrid, Monte Carlo, Moscova și Sankt Petersburg.
La Scala din Milano, scena consacrării mondiale, Hariclea a debutat pe 26 decembrie 1890, cu rolul Chimènei din „Cidul”, de Massenet. Atunci a fost aplaudată chiar de Giuseppe Verdi. Tot la Scala din Milano a cântat și în operele lui Gomez, Leoncavallo, Bizet, Donizetti, Mozart, Puccini, Rossini, Richard Strauss, Wagner, Verdi ș.a. Giacomo Puccini a văzut în ea singura soprană care putea să redea cel mai bine rolul Floriei Tosca. Astfel, Hariclea Darclée a fost prima interpretă a rolului Floria Tosca din opera „Tosca”, de Giacomo Puccini, premiera operei având loc la data de 14 ianuarie 1900, la Teatrul Costanzi, din Roma. Regele Carlos al Portugaliei, care-i trimitea adesea scrisori de dragoste, îi scria: „Dacă aș putea, te-aș păstra pentru mine și ți-aș cere mereu, mereu să cânți”.
Din nefericire, la finele vieții, artista cu origini brăilene a trăit în anonimat, izolare și sărăcie, fiind uitată de rude și de autorități și neglijată chiar și de fiul ei, locuind într-un hotel din Capitală. Potrivit documentelor, Hariclea Darclée a murit de sarcom hepatic la Spitalul Filantropia din București, la 12 ianuarie 1939. „Măiastra pasăre de basm”, cum era alintată odinioară, a fost înmormântată în Cimitirul Bellu. Un necrolog emoționant a fost scris în ziarul Timpul din 13 ianuarie 1939, de către scriitoarea Mărgărita Miller-Verghi.
La Arhivele Naționale ale României se păstrează fondul familial Hariclea Darclée, în care se găsesc sute de scrisori, acte biografice, de familie și material documentar (articole, conferințe, versuri) privind activitatea sopranei.
Totodată, la aniversarea a 135 de ani de la nașterea Haricleii Darclée, în anul 1995, orașul său natal, Brăila, i-a adus un deosebit omagiu, organizând Concursul Național de Canto care-i poartă numele, prezidat de soprana Mariana Nicolesco și așezat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Prima ediție a Concursului Internațional a avut loc în 1997. Nu în ultimul rând, la intrarea în Liceul de Arte de la Brăila, care-i poartă numele, se află bustul nepieritoarei Hariclea Darclee, „Privighetoarea Carpaților”.