Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF)*, în parteneriat cu Ministerul Educației, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Primăria Municipiului Iași și UNICEF, organizează prima conferință a proiectului național „Pactul pentru Tineri”, programată să aibă loc astăzi, 19 septembrie la Colegiul Național Iași.
România domină autoritar clasamentele europene ale abandonului timpuriu al școlii, cu peste 215.000 de tineri care nu și-au încheiat studiile. În ultimii patru ani, peste 100.000 de copii din România au abandonat școala, echivalentul unui oraș ca Suceava. Pandemia de Covid-19 a influențat negativ fenomenul abandonului școlar, iar criza energetică, inflația și transformările din piața muncii accentuează sărăcia, responsabilă în mare parte pentru abandonul școlar. În 2021, peste 15% dintre tinerii români cu vârste între 18 și 24 de ani nu terminaseră decât cel mult 8 clase în anul curent.
Tinerii care părăsesc timpuriu școala sunt expuși unui risc mai mare de șomaj pe termen lung, sărăcie și chiar criminalitate. Pentru societate și economie, costurile abandonului școlar sunt semnificative. O analiză la nivel european a estimat costul părăsirii timpurii a școlii pentru economia europeană la de 1,25% din PIB-ul UE.
Reducerea intensității abandonului școlar necesită soluții și cel mai important, necesită cooperare și parteneriat între autorități, comunități locale și mediul de afaceri, acțiuni eficiente și incluzive, a observat Cristina Chiriac, Președinta CONAF.
„Pactul pentru Tineri” își propune să identifice acele inițiative și programe educaționale care să permită tinerilor să-și completeze educația pentru a dobândi abilități necesare în piața muncii. Ne dorim prin acest demers să scădem măcar cu 1% rata celor care decid să abandoneze studiile și să găsim împreună cu Guvernul soluții care să conducă pe termen lung la reducerea abandonului școlar. Avem nevoie de programe de formare care combină pregătirea pentru muncă și abilitățile tehnice cu cunoștințele fundamentale, pentru a oferi mai multor tineri oportunitatea de a găsi locuri de muncă sau pentru a beneficia de oportunități de antreprenoriat.”, a declarat Cristina Chiriac, Președinta CONAF.
Pe acest fond, inițiativa complexă a „Pactului pentru Tineri”, își propune identificarea măsurilor privind reducerea abandonului, conștientizarea necesității educației vocaționale în școli, a formării continue și găsirea de soluții viabile este extrem de importantă.
CONAF aduce la masa dezbaterilor atât miniștrii domeniilor cheie în problemele tinerilor, cât și autorități locale, personalități influente ale comunităților locale, experți internaționali în educație și, nu în ultimul rând, reprezentanții mediului de afaceri.
Evenimentul va fi moderat de Laura Hulubei, jurnalist și realizator de emisiuni radio și tv. În calitate de speakeri vor participa la conferință: Cristina Chiriac, Președintă CONAF, Gabriela Firea, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Marius Budăi, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Sorin Ion, Secretar de stat pentru învățământul preuniversitar, Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași, Simona Bucura Oprescu, Președinta Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților, Ionuț Ciubotaru, Vicepreședinte pentru Dezvoltarea Afacerilor, OMV Petrom, Luciana Antoci, Inspector Școlar General la Inspectoratul Școlar Județean Iași, Anca Hardulea, Director Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași, Părintele Dan Damaschin, Preot Misionar, Președintele Fundației „Glasul Vieții”, Eli Roman, Președintă Asociația SAMAS, , Luminița Costache, Specialist în educație la UNICEF, Roxana-Romana Revnic, Ofițer special psiholog la Direcția Siguranță Școlară, Inspectoratul General al Poliției Române, Manuela-Nicoleta Nicolae, Ofițer special psiholog la Direcția Siguranță Școlară, Inspectoratul General al Poliției Române și Nicoleta Munteanu, Fondatoare Kids in Business, Vicepreședintă CONAF, Bianca Fechet, Vicepreședintă Consiliul Județean Iași, Ștefan Urziceanu, Head of Corporate Social Responsability Carrefour, Daniela Nuță, Președinta FPEAS și Director General al Ability Hub.
„Pactul pentru Tineri” reprezintă un proiect național inițiat de CONAF și susținut de OMV Petrom în calitate de sponsor principal.
Parteneri: Consiliul Județean al Elevilor Iași, Asociația SAMAS, Glasul Vieții – Dan Damaschin, Asociația WeHelp, Asociația Un Pas Spre Educație, Căminul Felix, Asociația Educație și Viitor, Uniunea Studenților din România și Fundația pentru Educație și Vocație!
Sponsor: Carrefour România.
Parteneri media: AGERPRES, Antena 3 Constanta, Antena3 Valcea, Profit News TV, Iași TV Life, Litoral TV, TeleM Iasi Regional, Comunitatea Via Cluj Tv, Radio Hit Iași - 94,9 FM, Realitatea.NET, Capital România, Alo,Iasi, AUTO BILD, BiziLive.tv, CursDeGuvernare.ro, Chindia Media, City Press TV, Clubantreprenor.ro, e-femeia.ro, EM360, Evenimentul Regional al Moldovei, Focus Energetic, Infofinanciar Romania, Televiziunea GRUP IUBIM Brașovul - TV IBv-Channel, La Pas Prin Brașov, Masini si Utilaje pentru Constructii, Obiectiv - Vocea Brailei, Revista Biz, Revista CARIERE, Săptămâna Financiară, Transilvania 365, Ultima ora, Vocea Vâlcii, Wall-Street.ro, Revista PSYCHOLOGIES, Energynomics, Transilvania Business, Financial Intelligence și GOVNET.
* Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai puternică confederație din România ce reunește interesele antreprenorilor în spiritul european al egalității de gen și egalității de șanse. CONAF reprezintă cea mai mare entitate de acest gen din România, o organizație care promovează și susține antreprenoriatul românesc, lucru fără precedent, care deschide orizonturi de colaborare și cooperare atât pe plan intern cât și internațional. CONAF a luat ființă ca urmare a necesității de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă și echitabilă, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci și pentru întregul mediu de business. CONAF are în componența sa 2 federații, 10 patronate, 5 asociații, 19 sucursale și peste 3.000 de companii.
CONAF organizează evenimente importante pentru societatea românească, centrate pe educație continuă, conștientizare și găsire de soluții pentru probleme și domenii de larg interes public. Dezvoltăm și finalizăm proiecte naționale cu un impact puternic, atât pentru societate, cât și pentru strategiile de dezvoltare ale autorităților centrale și locale.
Printre proiectele noastre, amintim „Pactul pentru Muncă”, în parteneriat cu FPPG, „Pactul pentru Educație Antreprenorială” și seria de dialoguri deschise, „Turismul Românesc: Între impas și oportunitate”, ce au generat pe lângă ecourile în spațiul public, decizii legislative și schimbări pozitive de mentalități. Sute de speakeri și mii de antreprenori au dezbătut în cele mai importante orașe românești, cele mai stringente probleme, au încercat să găsească soluțiile optime și cele mai bune strategii de viitor.
Promovarea pe scară largă a evenimentului și implicit a partenerilor noștri, atât pe canalele mass-media, în cadrul evenimentului cât și în comunitatea de business, va genera un plus valoare semnificativ pentru toate părțile implicate. De-a lungul timpului, evenimentele organizate de CONAF au avut un impact mediatic foarte mare. Cele peste 40 de comunicate de presă transmise, cele 1150 de preluări în mass media doar în 2021 și cele câteva zeci de speakeri prezenți în proiectele noastre naționale, arată atenția sporită pe care am acordat-o agendei publice, transmițând punctele noastre de vedere.