Mergi la conţinutul principal

„Noaptea Muzeelor”, o sărbătoare cum nu a mai văzut Brăila!

* sâmbătă seară, cu mic cu mare, brăilenii au trecut pragul Muzeului Brăilei „Carol I” * în „maratonul cultural” care a durat opt ore au fost angrenați sute de elevi, profesori, muzeografi și artiști, cu zeci de personaje în costume de epocă, în frunte cu Tudor din Vladimiri * costumat în căpitan de grăniceri, primarul Brăilei a participat la eveniment, alături de directorul Muzeului, dr. Costin Croitoru, și de președintele CJ * copiii și tinerii s-au aflat în miezul evenimentelor, iar orașul întreg a revenit la viață, primenit de ploaia de vară * dansuri populare românești, rusești, grecești și turcești au făcut să răsune Centrul Vechi al Brăilei în „Noaptea Muzeelor”, iar negustorii de dulciuri de pe Regala abia dacă mai puteau face față

 

Seară de neuitat la Brăila.

Mii de brăileni au fost participat, sâmbătă seară, la „Noaptea Muzeelor”, eveniment desfășurat, timp de opt ore, concomitent, în toate instituțiile de cultură ale orașului. O „sărbătoare a sărbătorilor”, un maraton cultural nemaivăzut care a angrenat sute de elevi, profesori, muzeografi, artiști și oameni de cultură.

Zeci de personaje în costume de epocă reprezentând perioadele de glorie ale urbei - eliberarea de sub turci și Primul Război Mondial - i-au întâmpinat pe cei care au trecut pragul Muzeului Brăilei „Carol I”, în timp ce altele luau poziție „de drepți” în fața Teatrului „Maria Filotti”. Așa „desfășurare de forțe” rar s-a mai văzut la Brăila! Alături de Gheorghe Lazăr și de Tudor din Vladimiri, îi puteai admira „în carne și oase” pe panduri și pe arnăuți defilând pe Regala, pe sub umbreluțele tricolore, cu flintele și cu stindardele în mâini. Împreună cu ei, mărșăluiau oștenii turci cu turbane roșii și domnițele întruchipate de adolescentele de la Forumul Tinerilor din România - Brăila. Personaje de epocă readuse la viață de Asociația Culturală „Tomis” Constanța, tineri costumați în veștminte grecești și rusești, soldați și ofițeri români de odinioară completau tabloul istoric al minunatei sărbători la care au venit să ia parte, cu mic cu mare, brăilenii.

Costumat în ofițer de aviație, directorul interimar al Muzeului Brăilei „Carol I”, dr. Costin Croitoru - omul care a reușit să aducă laolaltă, preț de o zi, Muzeul Brăilei, Teatrul ”Maria Filotti”, Centrul de Creație, Biblioteca Județeană, Palatul Copiilor, Liceul „Darclee”, Casa de Cultură, Școala de Arte „Vespasian Lungu”, ansamblurile populare și corurile din municipiu și județ, Marina Militară și toate comunitățile etnice din Brăila - i-a avut alături pe Lucian Țilea, costumat în ofițer de marină, pe actorul Florin Chirpac, colonel decorat cu „Mihai Viteazul” și pe primarul Brăilei, Marian Dragomir, devenit acum căpitan de grăniceri.

Fie că a fost vorba de premierea Concursului „Călătorie în timp. Trecutul desenat de copii”, de recitalurile susținute de elevii Liceului de Arte „Hariclea Darclee” și ai Școlii Populare de Arte „Vespasian Lungu”, de filmele documentare, de expozițiile permanente și temporare cărora le-au trecut pragul sute de oameni, la toate secțiile Muzeului, copiii și tinerii au fost cei care s-au aflat în miezul evenimentelor. E mare lucru să vezi oamenii la coadă la Muzeu!

Orașul întreg parcă revenise la viață, primenit de ploaia de vară. Nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării. Negustorii de dulciuri, Kurtos și înghețată de pe Regala abia mai puteau face față brăilenilor care, imediat ce ploaia s-a mai domolit, au luat cu asalt locurile de promenadă ale orașului. În acest timp, iubitorii de muzică cultă ascultau recitaluri la pian și vioară în Sala „Ferdinand și Regina Maria”. Alții, urmăreau evoluția Corului „Trison” la Centrul Diversității Culturale sau a Corului „Nectar” de la Viziru.

 

O ”ploaie” de evenimente

Ne-ar fi imposibil de consemnat aici numele tuturor copiilor talentați, al profesorilor și al ansamblurilor care au evoluat în cele opt ore de magie, de sâmbătă. Vom spune doar că așa sărbătoare nu a mai văzut Brăila de ani buni! Îți era mai mare dragul să vezi familii întregi admirând ceramica veche de mii de ani, decorațiile militare, obiectele filantropului Chercea, veștmintele de epocă sau picturile expuse în sălile muzeului brăilean. Nu e de mirare că muzeografilor le-a fost din cale-afară de greu să-i determine pe oaspeți să păstreze distanța socială. Slavă Domnului, totul de mers ca la carte, iar Muzeul Brăilei a pregătit tot ceea ce avea mai bun pentru brăileni.

Odată ce ploaia s-a oprit, oaspeții au putut urmări evoluția karateka de la „Marțial Budo” și Atelierul de noduri marinărești al Flotilei Fluviale. Tot la Centrul Diversității Culturale au evoluat ansamblurile „Valurile Dunării”, „Duo Magic” și „Parnassos”, iar iubitorii de artă au putut participa la vernisajul expoziției „Centenar Emilia Dumitrescu” de la Galeriile de Artă ”Gh. Naum”.

Vizavi de muzeu, la „Maria Filotti”, a fost vernisată expoziția de medalii bătute din anii 90 - circa 60 la număr - de Muzeul Brăilei „Carol I”. Intitulată „Personalități brăilene în cultura națională”, expoziția a fost deschisă de însuși directorul interimar al Muzeului, dr. Costin Croitoru.

Dansuri populare românești, rusești, grecești și turcești au făcut să răsune Centrul Vechi al Brăilei în „Noaptea Muzeelor”, iar pe scena amplasată în parcarea de pe Str. Mihail Sebastian au susținut concerte artiști precum Jampa Orchestra, Antic sau Valentina Enea. În tot acest timp, la Secția Științele Naturii, din Parcul Monument, erau puse la punct proiecții de filme documentare, iar la Muzeul Umorului, de pe Ana Aslan, brăilenii erau întâmpinați de Costel Pătrășcan, cu videoproiecții de caricatură comentată și cu a sa expoziție „Noaptea, cu iubitorii de caricatură”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro