Mergi la conţinutul principal

„Mica Rusie”, un nou stat proclamat de separatiştii ucraineni proruşi

Separatişti din estul Ucrainei au proclamat marţi un nou stat care aspiră să includă nu numai zonele asupra cărora deţin controlul, ci şi restul Ucrainei, relatează The Associated Press.

 

Acest anunţ-surpriză, în bastionul rebel prorus Doneţk, pune şi mai mult la îndoială acordul în vederea unui armistiţiu din 2015, care vizează să pună capăt confruntărilor armate în Donbas - fosta „inimă” industrială a Ucrainei - şi să aducă regiunile Doneţk şi Lugansk înapoi sub controlul Kievului prin acordarea unei autonomii largi.

Peste 10.000 de oameni au murit luptând după ce rebeli susţinuţi de Rusia au preluat controlul asupra estului Ucrainei în aprilie 2014, în urma anexării Peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova.

Separatiştii proruşi au încercat iniţial să se alipească Rusiei, însă Kremlinul nu a efectuat şi această anexare şi nici nu recunoaşte că-i susţine militar.

Rebelii de la Doneţk, Lugansk şi reprezentanţi ai altor regiuni ucrainene vor forma un stat - numit Mica Rusie (Malaia Rasia) -, cu capitala la Doneţk, a anunţat marţi liderul local Aleksandr Zaharcenko, citat de Donetsk News Agency, organul de presă al separatiştilor.

Ei redactează o Constituţie care va fi supusă ulterior aprobării printr-un referendum, a anunţar Zaharcenko.

„Noi credem că statul ucrainean aşa cum a fost el nu mai poate fi restaurat”, a declarat Zaharcenko, citat de agenţia rusă de stat Tass.

„Noi, reprezentanţii regiunilor fostei Ucraine, cu excepţia Crimeei, proclamăm crearea unui nou stat ca succesor al Ucrainei”.

În pofida faptului că separatiştii din estul Ucrainei au simpatizanţi în alte regiuni din ţară, ei nu au încercat să cucerească teritorii acolo şi nici nu au reprezentanţi politici în regiunile respective.

Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia au încheiat, în 2015, un acord, la Minsk, capitala belarusă, care stabileşte o foaie de parcurs în vederea încetării conflictului între trupele guvernamentale şi separatişti proruşi.

Potrivit acestui acord, rebelii şi Guvernul de la Kiev au convenit ca insurgenţii să predea autorităţilor ucrainene controlul asupra teritoriilor pe care le-au cucerit, iar Kievul să permită organizarea unor alegeri locale acolo şi să acorde o autonomie mai largă.

Acordul a contribuit la o reducere a intensităţii confruntărilor armate, însă niciuna dintre prevederile politice nu a fost implementată până în prezent.

Rusia, care-i susţine pe separatiştii proruşi, nu a comentat imediat această evoluţie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro