• evenimentul va avea loc pe 15 septembrie, iniţiativa civică urmărind să mobilizeze 1 milion de români • mai sunt doar 3 zile, dar înscrierile continuă pe www.letsdoitromania.ro • Brăila se numără printre judeţele cu cei mai puţini voluntari înscrişi
Pe 15 septembrie va avea loc Ziua de Curăţenie Naţională şi Globală “Let's Do It, Romania!”, iniţiativă care îşi propune să mobilizeze toţi românii la cea mai ambiţioasă acţiune civică de până acum - World Cleanup Day. La nivel internaţional, 150 de ţări se unesc în cea mai mare mişcare civică, obiectivul campaniei fiind acela de a mobiliza 5% din populaţia Globului pentru a produce o schimbare reală de comportament faţă de resurse şi faţă de deşeurile generate.
În ţara noastră, „Let's Do It, Romania!” îşi propune să mobilizeze 1 milion de voluntari care să producă o schimbare pe 15 septembrie. Până acum, cele mai „harnice” oraşe sunt Olt – 7955 voluntari, Giurgiu – 5118 voluntari, Bucureşti – 3871 voluntari, Dolj – 2993 voluntari şi Suceava – 2982 voluntari. La polul opus, cea mai mică mobiliziare s-a înregistrat în judeţele Harghita – 31 voluntari, Botoşani şi Mehedinţi – 118 voluntari, Alba – 161 voluntari, Tulcea – 187 voluntari şi Covasna – 208 voluntari. Precizăm că 11.747 voluntari nu au specificat încă un loc unde vor face curăţenie pe 15 septembrie.
În ceea ce priveşte judeţul Brăila, 245 de persoane şi-au arătat intenţia de a participa la Ziua de Curăţenie Naţională, cei mai mulţi fiind elevi. Însă înscrierile continuă pe www.letsdoitromania.ro, iar cei care vor să participe vor putea să-şi aleagă zonele pe care le curăţă prin intermediul aplicaţiei World Cleanup.
Statistici alarmante
- Pe harta la nivel internaţional pentru World Cleanup Day, România este în topul ţărilor care au pus cele mai multe deşeuri: 2872 mormane.
- În ţara noastră cel puţin jumătate din cantitatea de plastic care există astăzi a fost produsă în ultimii 15 ani (National Geographic, iunie 2018).
- Un român produce anual 254 kg de deşeuri menajere pe an şi mai puţin de 10% sunt reciclate, în vreme ce media UE este de 28%, potrivit celor mai recente date ale organismului Uniunii Europene pentru statistică, Eurostat
- România întârzie să adopte instrumente relevante privind gestionarea deşeurilor, iar din 2020, dacă nu va putea atinge o rată a reciclării de 50%, ţara va fi pasibilă de sancţiuni de până la 200.000 de euro pe zi şi chiar tăierea fondurilor UE pentru protecţia mediului.
Statistica la nivel mondial arată că în fiecare an până la 12,7 milioane de tone de plastic ajung în oceane din râuri şi zone de coastă. Asta înseamnă 15 saci de plastic pentru fiecare metru de coastă din lume. Dacă tot acest plastic ar fi pus în camioane, linia formată din acestea ar înconjura planeta de 24 de ori (Jemma Jambeck, Universitatea Georgia, 2015). Iar deşeurile din plastic tind să se acumuleze în mijlocul oceanelor, “insula” din Oceanul Pacific fiind estimată că ar fi de aproximativ 3 ori dimensiunea Franţei (între 700,000 şi 1,6 million km2).