• Sala Senatului Universității de Stat din Moldova a găzduit lucrările celei de a VII-a ediții a Conferinței științifice internaționale „Latinitate, Romanitate, Românitate”, platformă academică ce promovează istoria și cultura moștenirii istorice a spațiului românesc • au fost prezentate peste 70 de comunicări științifice ale cercetătorilor din patru țări, inclusiv România • evenimentul a fost organizat cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României
Brăileni alături de profesorii basarabeni și de lumea academică de dincolo de Prut.
Sala Senatului Universității de Stat din Moldova (Chișinău) a găzduit, în zilele de 3 și 4 noiembrie, lucrările celei de a VII-a ediții a Conferinței științifice internaționale „Latinitate, Romanitate, Românitate”, adevărată platformă academică ce promovează istoria și cultura moștenirii istorice a spațiului românesc în contextul general european, la care a fost prezent și conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei „Carol I”, alături de mari personalități ale vieții științifice și culturale românești contemporane. Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității de Stat din Moldova și Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” Chișinău - Oradea, cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.
Conferința a fost deschisă de către rectorul USM, prof. univ. dr. Igor Șarov, care a mulțumit Comitetului de organizare și partenerilor acestui magnific proiect științific și cultural, al cărui rol este de a cultiva adevăratele noastre valori identitare. Invitații de onoare ai evenimentului au fost: secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Valentina Olaru, secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, vicepreședintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României, Liviu Brătescu, prorectorul Universității din Oradea, Sorin Șipoș, prorectorul Universității din Suceava, Ștefan Purice, precum și alte personalități.
Conferința „Latinitate, Romanitate, Românitate” a fost structurată pe mai multe sesiuni în cadrul cărora au fost prezentate peste 70 de comunicări științifice ale cercetătorilor din patru țări, inclusiv România. Comunicările au fost completate de abordări integrate și studii de caz, publicate ulterior într-un volum al conferinței. De asemenea, au avut loc lansări de carte. În cadrul Conferinței, Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală a vernisat, în holul Blocului Central al USM - Chișinău, Expoziția „Arta cămășii cu altiță”. Cu prilejul conferinței de la Chișinău, a avut loc și lansarea volumului „Latinitate, romanitate, românitate”, publicat cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova al Guvernului României.