Mergi la conţinutul principal

„Jocul de-a vacanța” și „Neranțula” pe scena Teatrului „Maria Filotti”

* spectacolele sunt  incluse în  calendarul manifestărilor teatrale dedicate aniversării  a 650 de ani de atestare documentară a orașului Brăila

 

Sâmbătă, 20 ianuarie, de la orele 18.00,  la Sala Mare a Teatrului „Maria Filotti” se va juca  spectacolul „Jocul de-a vacanța” de Mihail Sebastian. Regia spectacolului este semnată de Erwin Șimșensohn, scenografia aparține Alinei Herescu, light design, Daniel Klinger. Un spectacol cu: Emilian Oprea, Corina Moise, Valentin Terente, Ramona Gîngă/Narcisa Novac, Marcel Turcoianu, Ciprian Nicula, Zane Jarcu, Cătălina Nedelea, Elena Andron, Adrian Ștefan.

O întâlnire emoționantă cu teatrul lui Sebastian, cu prima sa piesă, scrisă în 1936, așa cum reiese din jurnalul scriitorului, pe baza unor amintiri personale și a unor teme reluate din romanul său „Femei” -apărut în 1933- piesă pusă în scenă pentru prima dată în anul 1938, cu premiera în 17 decembrie la Teatrul de Comedie din București.

În Jurnalul său de creație, la piesa „JOCUL DE-A VACANȚA”, Mihail Sebastian scria în martie 1936: „Am început să scriu... Nu știu ce va ieși. Dar trebuie să fac experiența. Ca tehnică literară mai ales mă interesează. Îmi dau seama că am pus mâna pe un subiect de teatru, care nu s-ar preta la nimic altceva – nici roman, nici nuvelă. Nu știam până acum ce însemnează a vedea scenic o poveste. E cu totul alt proces de gestație decât pentru un roman. Și mă amețește tentația culiselor, a sălii de teatru, a afișelor”.

Mihail Sebastian a pus sub lupă,  minuțios și plin de compasiune, o lume mică, o lume contorsionată de probleme intelectuale, morale și sociale, general valabile, depășind timpul și locul desfășurării acțiunii și acesta este și motivul pentru care „Jocul de-a vacanța”, ca de altfel și celelalte piese de teatru ale sale, rezistă peste timpuri și își transmit fiorul dulce-amar pe scenele țării și în secolul 21.

Un alt  spectacol  inclus în  calendarul manifestărilor  teatrale dedicate aniversării a 650 de ani de atestare documentară a orașului Brăila se va juca duminică, 21 ianuarie 2018, de la ora 18.00, la Sala „Bujor Macrin”. Este vorba despre spectacolul „NERANȚULA” după Panait Istrati,  dramatizarea și regia Bogdan Budeș, iar scenografia  este semnată de  Andreea Negrilă . 

În distribuție: Corina Borș (Neranțula), Nicholas Cațianis (Marco), Alexandru Marin (Epaminonda), Adrian Ștefan (Aurel), Silvia Tariq (o ghicitoare/ o codoașă / o doamnă bogată), Emilia Mocanu ( Adela, mama Neranțulei), Valentin Terente (Tatăl Neranțulei).

''NERANȚULA” ...o întâlnire emoționantă cu lumea lui Panait Istrati, cu aventura extraordinară a vieții scriitorului brăilean, unic în istoria literaturii.

Fundalul acestei superbe povești de iubire, una imposibilă care se intersectează cu povestea plină de suspans, dar și de charismatica prietenie a cuplului Marco – Epaminonda este Brăila începutului de secol 20. Una mustind de pasiuni, instincte, contraste năucitoare între bogați și săraci, un oraș cosmopolit dominat de simbolul și prezența Dunării – Mamă, dar și implacabil Judecător… O Brăila de poveste și totuși reală, levantină, trufașă și leneșă… O Poartă a Orientului…

Nu întâmplător comunicarea cu alte spații prezente în Povestea Neranțulei, aduce în atenție alte emblematice locații, cu parfumuri orientale precum, Egipt și Constantinopole.

Două spectacole de excepție, incluse  în  calendarul manifestărilor  teatrale dedicate aniversării  a 650 de ani de atestare documentară a orașului Brăila, oferite cu generozitate de actorii Teatrului „Maria Filotti”.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro