* după criticile de anul trecut ale primarului Marian Dragomir, dar și votul ”împotrivă” al consilierilor municipali, proiectul privind realizarea unui WC pentru persoanele cu dizabilități în Corpul C1 al Colegiului Național ”Nicolae Bălcescu” a fost propus din nou, recent, spre aprobare, însă la cu totul alte costuri * inițial, acest proiect s-ar fi realizat cu 102.343,55 lei dacă primea girul Consiliului, însă proiectantul a venit cu o nouă soluție, care va costa 53.347,11 lei cu TVA, situație acceptată de CLM Brăila * interesant este că datele tehnice nu s-au schimbat prea mult
Un proiect de hotărâre privind realizarea unui WC pentru persoane cu dizabilități la Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu”, cu finanțare de la bugetul local, care a stârnit revoltă în rândul consilierilor municipali anul trecut din pricina costurilor, a revenit recent pe tapet. Cu toate acestea, în prezent situația a fost oarecum reglată ca prin minune, iar prețurile au fost reduse aproape la jumătate, chiar dacă intervenția ce urmează a se realiza acolo nu diferă foarte mult de ceea ce se dorea în primă fază. Așa cum cotidianul ”Obiectiv - Vocea Brăilei” a anunțat la vremea respectivă, în ședința din luna iunie 2020 a CLM Brăila, consilierii municipali din fostul mandat au avut la mapă un proiect care viza adaptarea grupului sanitar al Colegiului ”Bălcescu” pentru realizarea unui WC pentru persoane cu dizabilități. O investiție care atunci se ridica la o valoare totală de 102.343,55 lei cu TVA, după cum reieșea din documentația tehnico-economică. Sumă din care 26.180 lei cu TVA reveneau strict capitolului proiectare. Situația fost semnalată atunci de primarul Marian Dragomir, care a punctat că a permis intrarea proiectului pe ordinea de zi doar pentru a oferi un exemplu de ”așa nu” atunci când vine vorba despre cheltuirea banilor publici. După avertizarea lui Dragomir, proiectul a fost respins la vot. Ei bine, în ședința ordinară a CLM Brăila din luna ianuarie, subiectul a fost repus pe tapet, însă în mod surprinzător, la cu totul alte costuri. De această dată, noii consilieri au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții privitoare la adaptarea Corpului C1 - Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu” (situat în locația din Bulevardul Alexandru Ioan Cuza nr. 182), la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap, prin amenajarea unei cabine WC speciale în cadrul grupurilor sanitare existente, conform devizului general întocmit tot de către societatea VALPIC SRL din Brăila.
Valoarea totală, de această dată, este de 53.347,11 lei cu TVA, din care construcția plus montajul 21.414,84 lei cu TVA, durata de realizare a investiției fiind de 3 luni.
Ce s-a schimbat față de sumele prevăzute inițial, în luna iunie 2020
Dacă aruncăm o privire rapidă în devizul general, atașat la documentația proiectelor de hotărâri care au fost analizate de membrii CLM Brăila, observăm că sumele au scăzut drastic la unele capitole. Mai exact, dacă la capitolul ”cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică” studiile costau inițial 5.355 lei cu TVA, în prezent acestea costă 4.760 lei cu TVA. Expertiza tehnică se ridica la 7.735 lei cu TVA, acum discutăm despre 7.140 lei, proiectarea costa inițial 26.180 lei în total, iar acum 17.850 lei. Totodată asistența tehnică era 2.477 lei, iar acum 952 lei. În total, doar la acest capitol al documentelor necesare investiției, costurile au scăzut de la 41.747,58 lei cu TVA, la 30.702 lei cu TVA.
Dacă trecem prin revistă și cheltuielile pentru investiția de bază, observăm că inițial era o sumă de 54.136,75 lei, iar acum doar 21.105,44 lei (în ambele cazuri construții și instalații). Foarte interesant este și capitolul ”Alte cheltuieli” al proiectului care a fost redus considerabil din punct de vedere al costurilor. În luna iunie proiectantul estima cheltuieli în valoare totală de 6.459,22 lei, iar în prezent doar 1.539,68 lei. Aici, doar pentru organizarea de șantier fusese prinsă suma de 811.58 lei, în timp ce în varianta finală a proiectului discutăm despre 309,40 lei. La comisioane, cote, taxe, costul creditului aveam 1.507,93, iar în prezent 197,95 lei. Dar mai interesant, la cheltuieli diverse și neprevăzute aveam 4.139,71 lei, iar acum doar 1.032,33 lei. Cât despre cheltuielile pentru obținerea și amenajarea terenului, cele pentru realizarea utilităților necesare și cele pentru darea în exploatare, acestea au fost și au rămas zero.
În total, discutăm în prezent despre 53.347,11 lei, din care construcția și montajul 21.414,84 lei. În raportul de specialitate al proiectului se precizează că toate cheltuielile pentru investiția de bază aferente construcțiilor și instalațiilor la acest obiectiv sunt următoarele: 772,12 lei fără TVA - rezistența; 9.906,47 lei fără TVA - arhitectura; 884,42 lei fără TVA - instalații electrice; 5.345,03 lei fără TVA - instalații sanitare și 1.067,62 lei fără TVA - instalații termice.
”Această investiție este necesară deoarece, în nici unul dintre corpurile de clădire pe care le deține în administrare Colegiul Național «Nicolae Bălcescu» Brăila, nu exista un grup sanitar pentru persoanele cu dizabilități. Astfel, IJPIS Brăila, care în baza prevederilor OUG nr. 113/2011 privind organizarea și funcționarea ANPIS, a efectuat, pe parcursul anilor trecuți mai multe controale, a stabilit, prin Procesul Verbal (...) luarea urgentă a unor măsuri de realizare a unui astfel de grup sanitar”, se specifică la nivelul documentației atașate proiectului.
Precizăm că atașat proiectului de hotărâre se află și o adresă de la nivelul conducerii Colegiului Național ”Nicolae Bălcescu” către Direcția Tehnică a Primăriei Municipiului Brăila, în care aceasta oferă o justificare tehnică pentru depășirea valorii serviciilor de proiectare față de cele de execuție în ceea ce privește acest obiectiv. Răspunsul a fost oferit în luna decembrie 2020, ca urmare a unei solicitări venite din partea Primăriei. Liceul a transmis municipalității că a contactat la rândul său firma SC Valpic SRL, care, a transmis explicații tehnice.
Proiectul de hotărâre cu noul preț a fost aprobat cu 25 voturi ”pentru” în ședința CLM din luna ianuarie.
Dragomir: «Atunci când au venit cu prețuri exorbitante neancorate în realitate, am recomandat consilierilor să analizeze cu multă atenție acel proiect»
Contactat de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” privind o explicație legată de faptul că în cazul acestui proiect cheltuielile au fost aproape înjumătățite, deși contextul și materialele nu par să se fi schimbat în vreun fel, primarul Marian Dragomir nu a dorit să comenteze prea mult subiectul, precizând că o explicație poate veni din partea conducerii Colegiului și a firmei proiectante.
”Atunci când au venit cu prețuri exorbitante neancorate în realitate am recomandat consilierilor să analizeze cu multă atenție acel proiect, deoarece din punctul meu de vedere era un proiect în care se urmărea devalizarea banilor publici. Lucru pe care eu nu pot să îl accept!”, a declarat Dragomir, fără alte comentarii.
Explicația conducerii Colegiului “Bălcescu”: “Am cerut proiectantului să reducă la minimum toate costurile”
Redactorii “Obiectiv” au contactat-o pe directoarea Colegiului Național “N. Bălcescu”, prof. Silvia Petrescu, pentru a ne explica cum a apărut diferența mare de preț între primul și al doilea proiect de hotărâre.
“A fost contactat proiectantul și i s-a cerut să reducă la minimum toate costurile și așa ni s-a dat o nouă variantă de preț. Nu avem altă explicație. Ne bucurăm că putem demara construcția acestei toalete pentru persoane cu dizabilități”, ne-a declarat aceasta.