„Inima" Pamântului îşi dezvăluie secretele | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

„Inima" Pamântului îşi dezvăluie secretele

Jules Verne ar fi fost, cu siguranţă, fascinat de ultima descoperire a savanţilor chinezi şi americani, care oferă o imagine mai clară a ceea ce se află în mijlocul Terrei. Concret, oamenii de ştiinţă cred, potrivit unui articol publicat în revista Nature Geoscience, că structura cristalelor de fier din "inima" nucleului planetei sunt diferite de cele aflate în regiunea exterioară a nucleului intern.
În condiţiile în care cercetătorii nu pot fora în adâncime până la nucleul planetei, structura şi compoziţia acestuia rămân, într-o oarecare măsură, un mister. În încercarea de a descifra această taină, cercetătorii au folosit ecouri generate de seisme, analizând modul în care acestea se modifică pe măsură ce străbat diversele straturi ale planetei.
"Undele ricoşează înainte şi înapoi de pe o parte a Terrei pe cealaltă parte", a arătat profesorul Xiaodong Song, de la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign.
Song şi colegii lui din China spun că aceste date sugerează că nucleul planetei - o regiune solidă care are mărimea comparabilă cu a Lunii - este alcătuit din două părţi.

Cristale aliniate diferit

Datele obţinute din studierea undelor seismice sugerează că toate cristalele din partea interioară a nucleului sau "inima nucleului interior" sunt aliniate pe direcţia est-vest, adică sunt culcate pe o parte, dacă am privi nucleul de deasupra Polului Nord.
Cristalele din partea exterioară a nucleului planetei sunt aliniate pe direcţia nord-sud, adică sunt aşezate vertical, dacă ne-am uita din acelaşi punct de observaţie de deasupra Polului Nord.
"Faptul că descoperim structuri diferite în regiuni diferite ale nucleului intern ne dă informaţii despre lunga istorie a Terrei", a declarat profesorul Song.
Nucleul, care se află la peste 5.000 de kilometri adâncime, a început să se solidifice în urmă cu circa un miliard de ani şi continuă să crească cu circa 0,5 milimetri anual. Aşezarea diferită a cristalelor sugerează că acestea s-au format în condiţii diferite şi că planeta ar fi suferit o schimbare dramatică în această perioadă.
"Sondarea tot mai adâncă a nucleului interior solid al planetei este asemănătoare călătoriei înapoi în timp, la începuturile formării sale", a spus profesorul Simon Redfern de la Universitatea Cambridge.

Schimbare a câmpului magnetic

"Oamenii au observat diferenţe în modul de propagare a undelor seismice prin straturile exterioare şi cele interioare ale nucleului planetei, dar este pentru prima dată când se sugerează că alinierea cristalelor de fier care formează regiunea centrală este complet diferită de cea a cristalelor din stratul exterior al nucleului. Dacă acest lucru este adevărat, înseamnă că ceva extrem de important a avut loc şi a dus la răsturnarea orientării nucleului, ducând la schimbarea alinierii cristalelor", a mai spus Simon Redfern.
Profesorul Redfern a mai declarat că alte studii sugerează o schimbare a câmpului magnetic al Terrei în urmă cu circa 500 de milioane de ani, când a trecut de la o orientare est-vest (axă ecuatorială) la una polară (axă nord-sud) şi, de aceea, este nevoie de noi studii aprofundate pentru a explica diferenţele descoperite.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro