• evenimentul este organizat sâmbătă, 25 mai, de Aeroclubul României, în colaborare cu Consiliul Județean Brăila și Primăria Ianca • intrarea la „Ianca Airshow” este liberă • din iulie 2022, Aeroclubul României a preluat, prin Hotărâre de Guvern, administrarea Aerodromului Ianca, în vederea înființării unui Aeroclub Teritorial
Aeroclubul României, în colaborare cu Consiliul Județean Brăila și Primăria Ianca organizează sâmbătă, 25 mai, începând cu ora 10.30, pe Aerodromul Ianca, primul eveniment aviatic de după preluarea acestuia în administrare și demararea lucrărilor de reabilitare.
„Vom evolua cu formația de 6 Extra 300/330 „Șoimii României - Hauks of Romania”, formația de trei aeronave ultraușoare ICP Savannah „The Plicans” și parașutiștii din noul avion CESNA C208 Caravan”, a precizat George Rotaru, președintele Federației Aeronautice Române, manager general al Aeroclubului României și team-manager al formației „Șoimii României - Hauks of Romania”.
Intrarea la „Ianca Airshow” este liberă.
Reamintim că, în august 2022, preşedintele Aeroclubului României, George Rotaru, a semnat, la Brăila, procesul-verbal de primire a amplasamentului Aerodromului Ianca, transfer aprobat în luna iulie același an, prin Hotărâre de Guvern, fostul aerodrom militar urmând să fie transformat în centru de pilotaj pentru copii şi adulţi, cu denumirea de Aeroclubul Teritorial Brăila.
„Aeroclubul României are 15 aerocluburi în care pregăteşte gratuit tinerii în sporturile aeronautice. În această zonă a ţării nu aveam un aeroclub şi am găsit această soluţie. Aerodromul Ianca are nevoie de o renovare. Vom începe cu paşi mici, momentan vom face un studiu de fezabilitate. Deja ştim starea pistei, ştim starea celor două hangare care vor avea nevoie de o reparaţie capitală (...). Pe noi ne-au interesat pista şi bretelele. Pista nu este deteriorată total, am evaluat-o şi pe 1.500 de metri lungime, din cei 2.800 de metri, putem zbura şi acum. Nu va fi o investiţie foarte mare la început. În mod sigur, o să găsim în zonă tineri care vor învăţa să zboare cu un avion ultrauşor sau care vor face paraşutism”, declara, la acea dată, George Rotaru.
Aeroclubul României şcolarizează gratuit, anual, aproximativ 3.000 de tineri, vârsta minimă de înscriere la cursurile teoretice fiind de 15 ani, iar cea minimă pentru cursurile de zbor, de 16 ani. Practic, tinerii pot avea licenţă de pilot, chiar înainte de a conduce maşina.
Guvernul României a aprobat, pe 27 iulie 2022, o hotărâre prin care se acordă Aeroclubului României dreptul de administrare a terenului pe care este situat Aerodromul Ianca, pentru a înfiinţa şi operaţionaliza aici Aeroclubul Teritorial Brăila. Potrivit unui comunicat al Executivului, Hotărârea de Guvern prevede, printre altele, „revocarea dreptului de administrare al Consiliului Judeţean Brăila asupra unui imobil aflat în domeniul public al statului, situat în judeţul Brăila, înscrierea unor imobile situate în judeţul Brăila în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, darea acestora în administrarea Aeroclubului României, precum şi modificarea anexei nr. 16 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului”.
Practic, prin acest act normativ, s-a acordat Aeroclubului României dreptul de administrare asupra terenului pe care este situat Aerodromul Ianca, pentru a înfiinţa şi operaţionaliza Aeroclubul Teritorial Brăila. Este vorba de un teren cu o suprafaţă totală de 270.000 mp pe care există o pistă de aviaţie, bretele şi căi de rulare. Înfiinţarea unui nou Aeroclub Teritorial în zona judeţului Brăila va facilita accesul tinerilor interesaţi de activităţile aeronautice sportive, aspect ce va avea un efect direct asupra dezvoltării comunităţii locale şi naţionale.
Cu o tradiţie de peste 100 de ani şi cu 15 locaţii active de zbor, Aeroclubul României are în dotare peste 200 de aeronave şi mai mult de 150 de paraşute. În componenţa Aeroclubului României intră 15 aerocluburi teritoriale, ca subunităţi fără personalitate juridică, cu sedii şi terenuri de zbor situate în mai multe localităţi ale României.