Mergi la conţinutul principal

„Hora Măxinenilor”, câștigătorul Concursului Județean „Tradiții și obiceiuri”

• Festivitatea de premiere a avut loc duminică, 10 decembrie, pe scena Casei Tineretului • Premiul al II-lea a revenit Grupului folcloric „Pandelașul”, din municipiul Brăila, iar Premiul al III-lea a fost adjudecat de Sara-Maria Munteanu, de asemenea din Brăila

 

Ansamblul folcloric „Hora Măxinenilor” a fost desemnat duminică, 10 decembrie, câștigătorul celei de a II-a ediții a Concursului Județean „Tradiții și obiceiuri”, organizat de Consiliul Județean Brăila, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (Centrul de Creație) și Primăria Municipiului Brăila.

În cadrul Festivității de premiere, care s-a desfășurat duminică, 10 decembrie, la Casa Tineretului, Premiul al II-lea a revenit Grupului folcloric „Pandelașul”, din Municipiul Brăila, iar Premiul al III-lea a fost adjudecat de Sara-Maria Munteanu, de asemenea din Brăila. Premiul special, oferit de Uniunea Județeană a Pensionarilor Brăila, coord. Tinca Rusu Preda, a fost câștigat de Corul Parohiilor Salcia Tudor și Ariciu, din județul Brăila.

La cea de a II-a ediție a Concursului Județean „Tradiții și obiceiuri”, care s-a desfășurat pe scena Casei Tineretului, au evoluat membrii următoarelor grupuri și ansambluri populare brăilene: Ansamblul folcloric „Hora Măxinenilor”, din comuna Măxineni, jud. Brăila; Grupul folcloric „Pandelașul”, mun. Brăila; Sara-Maria Munteanu, mun. Brăila; Corul Parohiilor Salcia Tudor și Ariciu, jud. Brăila; Ansamblul folcloric „Mușețeanca”, oraș Însurăței; Ansamblul folcloric „Mircea Vodă”, comuna Mircea Vodă; Grupul „Glasuri cristaline”, Liceul cu Program Sportiv Brăila; Damian Florin Adrian, oraș Însurăței, jud. Brăila.

Concursul a fost deschis cu un minunat colind tradițional de Crăciun, interpretat de Andra Vulpe. Au evoluat, de asemenea, Grupul vocal „Zestrea Bărăganului”, din comuna Ciocile, județul Brăila, câștigătorii ediției 2022 a Concursului Județean „Tradiții și obiceiuri”, precum și Grupul de colindători al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași. Nu în ultimul rând, în cadrul concursului județean de folclor, s-a desfășurat și un concert de colinde susținut de Narcisa Suciu Band.

Juriul Concursului Județean „Tradiții și obiceiuri” a fost reprezentat de: Adrian Stoicescu, conf. univ. dr. în cadrul Universității București, Facultatea de Litere - departament Studii Culturale; Radu Nichifor, managerul Teatrului „Maria Filotti” Brăila și Ozana Dram, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași. Prezentator al manifestării a fost prof. Suzana Purice, cadru didactic și animator cultural dedicat.

Evenimentul aflat la cea de a II-a ediție are drept scop cunoașterea, conservarea și valorificarea tezaurului cultural autentic brăilean prin promovarea colindelor, a datinilor și a obiceiurilor strămoșești din zona Brăilei, prin păstrarea tradițiilor și a entității noastre naționale, precum și implicarea comunității în perpetuarea actului cultural.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro