„Falsa servitoare” - un spectacol modern, după un text clasic, sub bagheta regizorului Alexandru Mâzgăreanu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Teatrul „Maria Filotti” deschide Festivalul Internațional de Teatru și Arte Performative cu o PREMIERĂ

„Falsa servitoare” - un spectacol modern, după un text clasic, sub bagheta regizorului Alexandru Mâzgăreanu

Peste câteva zile, pe 23 septembrie, Teatrul „Maria Filotti” va deschide Festivalul Internațional de Teatru și Arte Performative Brăila, ediția 2023. Păstrând tradiția, evenimentul va începe cu o premieră a trupei brăilene, însă va fi de fapt un weekend al premierelor, căci pentru acest festival Teatrul „Maria Filotti” a pregătit nu una, ci două producții noi. Prima va fi „Falsa servitoare” de Pierre de Marivaux, care se bucură de colaborarea cu unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați regizori ai momentului: Alexandru Mâzgăreanu. Acesta a mai colaborat cu dramaticul brăilean, în 2018, la piesa „Tartuffe” de Molière, spectacol ce i-a adus Premiul pentru cea mai bună regie la Festivalului Internațional de Teatru Fest(in) pe Bulevard din același an. A revenit acum cu o nouă comedie, tot după un text clasic, însă va fi un spectacol modern despre dragoste, bani, misoginism și identitatea de gen, cu actorii Blanca Doba,

Corina Borș, Ciprian Chiricheș, Emilian Oprea, Adelin Ilie și Adrian Ștefan.

„Falsa servitoare” sau „Vicleanul pedepsit” („La Fausse Suivante ou le Fourbe puni”) este o piesă scrisă de Marivaux în 1724 și este de o realitate arzătoare. Dragostea este doar un pretext în piesa lui Marivaux, iar toată acțiunea se învârte în jurul răzbunării unei femei care vrea să dea o lecție celui care o înșeală, dar și tuturor femeilor care se lasă înșelate. Totul într-un joc tulbure al disimulării condiției sociale, al confruntării ideilor și al orgoliilor. Banii, puterea și războiul sexelor sunt subiecte de o tulburătoare modernitate și actualitate psihologică, iar personajele secolului XVIII devin contemporanii noștri. Publicul devine prin implicare emoțională și activă un permanent partener al actorilor, iar povestea nu te lasă deloc indiferent, ci te prinde și te responsabilizează.

 

Alexandru Mâzgăreanu: „Teatrul «Maria Filotti» Brăila era locul ideal în care să montez această piesă

Alexandru Mâzgăreanu (36 ani) este unul dintre cei mai talentați regizori ai tinerei generații. A urmat Regia la UNATC și a lucrat în cele mai mari instituții de spectacole din România, precum Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon, Teatrul Nottara sau Teatrul „Regina Maria” din Oradea. De-a lungul carierei a adunat 15 premii și nominalizări, printre care se numără: Premiul pentru cel mai bun regizor, pentru spectacolul „Romanțioșii” de Edmond Rostand – Gala „Comedia ține la TINEri” (2008); Premiul pentru cel mai bun regizor, pentru spectacolul „Funcționarii”, după A.P. Cehov – Gala Absolvenților UNATC (2010); Premiul Festivalului TeenFest, organizat de Teatrul Excelsior București, pentru spectacolul „Mamă, mi-am pierdut mâna!” de Maria Kontorovich (2018); Nominalizare la secțiunea Debut, pentru regia spectacolului „Funcționarii“ după A.P. Cehov, producție a Teatrului Metropolis București - Gala Premiilor UNITER (2011); Nominalizare la categoria Cea mai bună regie, pentru spectacolul „Steaua fără nume”, producție a Teatrului Tineretului, Piatra-Neamț – Gala Premiilor UNITER (2020). Prin prisma acestor reușite, Alexandru Mâzgăreanu este astăzi managerul prestigiosului teatru bucureștean Nottara, fiind unul dintre cei mai tineri directori de teatru din țară.

Cu câteva zile înainte de premiera spectacolului „Falsa servitoare”, acesta a acordat un scurt interviu cotidianului nostru.

 

- În 2018 ai regizat „Tartuffe” la Brăila, acum revii cu un nou spectacol: „Falsa servitoare”. De ce acum și de ce această poveste?

- Acum am fost invitat de către managerul Teatrului "Maria Filotti", regizorul Radu Nichifor, pentru a realiza o nouă producție. Știam această piesa de mai mult timp. Marivaux e un autor care îmi place foarte mult și destul de puțin montat în România și m-am gândit că Teatrul «Maria Filotti» e locul potrivit pentru această piesă.

 

- Ne poți spune pe scurt despre ce este vorba în acest spectacol și cui se adresează?

- Este un spectacol modern, după un text clasic, care vorbește cu multă ironie despre dragoste, bani, misoginism și identitatea de gen, totul într-un spațiu scenografic electrizant creat de Andreea Săndulescu. Spectacolul se adresează oricui are simțul umorului.

 

- Într-un interviu afirmai că un spectacol riscă să nu îți iasă dacă nu ai actorii potriviți. Te citez: “Sunt câteva piese pe care sunt dispus să le încep și mâine, dar ezit pentru că aștept locul ideal unde să se întâmple asta, cu distribuția cea mai bună și în condiții tehnice favorabile”. A fost acum Teatrul „Maria Filotti” locul ideal?

- Da, altfel nu aș fi ales să montez această piesă aici! Blanca Doba, Corina Borș, Emilian Oprea, Ciprian Chiricheș, Adrian Ștefan și Adelin Ilie sunt niște actori minunați cu care m-am bucurat să lucrez. Cu unii dintre ei sunt la a doua întâlnire, după «Tartuffe». Și atunci și acum, a fost o plăcere să lucrez cu ei.

 

 - Ai emoții pentru premieră? Mai ales că spectacolul vostru va deschide festivalul?

- Bineînțeles că am emoții! Împărtășesc și eu emoțiile pe care actorii le au înainte de premieră. Cu toții ne dorim ca spectacolul să fie primit bine de către public.

 

- În general, ce îți dorești de la fiecare nou proiect?

- Să fie un spectacol care să aibă o miză, un sens pentru toți cei implicați și pe care actorii să îl joace cu plăcere.

 

„Falsa servitoare”

de Pierre Marivaux (traducerea Adrian Nicolae)

 

Sâmbătă, 23 septembrie, ora 18.00, Sala Mare

 

Distribuție:

Blanca Doba - Cavalerul

Corina Borș - Contesa

Ciprian Chiricheș - Lelio

Emilian Oprea - Travelin

Adrian Ștefan/Adelin Ilie - Arlequin

Adelin Ilie/Adrian Ștefan - Frontin

 

Regia: Alexandru Mâzgăreanu

Scenografia: Andreea Săndulescu

 

• Premiera spectacolului de pe data de 23 septembrie este sold out, însă următoarea reprezentație va avea loc pe 21 octombrie. Detalii găsiți pe www.blt.ro sau la agenția teatrală. (0239/613969)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro