• compania a încheiat cu bine eşalonarea la plata obligaţiilor restante către bugetul de stat • procedura specifică s-a încheiat, iar garanţia imobiliară cu care a venit Primăria în sprijinul propriului operator de salubritate, un teren intravilan, a fost eliberată de sub gaj • la efortul financiar făcut de unitate pentru a ajunge la zi cu obligaţiile fiscale au contribuit şi angajaţii: unitatea înregistrează restanţe la plata salariilor • conducerea „ECO” promite că se achită şi de această datorie până la final de an - începutul lui 2017
Operatorul public de salubritate din subordinea municipalităţii, SC „ECO” SA Brăila, a ajuns la zi cu obligaţiile fiscale către bugetul de stat general consolidat. Conducerea companiei a anunţat că a finalizat cu succes eşalonarea la plată a restanţelor, asumată în urmă cu câţiva ani, inclusiv de către Primărie care a venit cu gaj imobiliar în favoarea „ECO”, astfel încât firma a scăpat de toate obligaţiile restante. Prima rată în cadrul graficului de eşalonare convenit cu Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Brăila a fost achitată în 2011, iar acum, în decembrie, a fost făcută şi ultima plată, în tot acest răstimp firma făcând plăţi totale către bugetul de stat în cuantum de peste 16 milioane de lei, inclusiv obligaţiile fiscale curente. “Doresc să fac o scurtă informare cu privire la situaţia ECO SA Brăila. A avut o eşalonare la plata obligaţiilor fiscale pentru o perioadă de 60 de luni. Prima rată achitată a fost pe 15.01.2011, iar în data de 15.12.2016 ECO a achitat ultima rată în cuantum de 386.474 lei, ocazie cu care a finalizat cu succes eşalonarea la plată, a obligaţiilor fiscale faţă de ANAF. Este o firmă serioasă, având în vedere că şi cei de la Finanţe au considerat că suntem printre puţinele societăţi care au reuşit să ducă o eşalonare la plată pentru o perioadă destul de lungă şi pentru o sumă consistentă spunem noi. Având în vedere că a fost o creanţă de aproximativ 40 miliarde lei vechi, care s-a plătit pe perioada celor 60 de luni”, a declarat în plenul ultimei şedinţe din acest an a Consiliului Local Municipal consilierul George Caranica, reprezentant al municipalităţii în AGA la „ECO”.
La rândul său, directorul companiei, Alexandru Micu s-a arătat mulţumit de această reuşită şi a punctat faptul că fără sprijinul direct al municipalităţii care a venit cu un gaj imobiliar în susţinerea graficului de eşalonare, nu s-ar fi putut duce la bun sfârşit demersul asumat de către conducerea operatorului de salubritate. De punctat faptul că procedura legală în baza căreia „ECO” a solicitat şi obţinut eşalonarea, a impus ca debitorul să pună drept garanţie un bun imobil.
Revenind, Micu a precizat că acum, după încheierea procedurii şi finalizarea eşalonării, terenul pus gaj de Primărie în favoarea „ECO” a redevenit liber de sarcini. De asemenea, sursa citată a ţinut să sublinieze faptul că la susţinerea acestui efort financiar au contribuit în mod direct şi salariaţii în contextul în care pentru a putea face plăţile către ANAF, firma a acumulat restanţe la plata lefurilor. De altfel, în ultimele luni, pe adresa redacţiei au sosit mai multe sesizări în acest sens din partea unor angajaţi de la „ECO” nemulţumiţi de acumularea datoriilor la salariu.
„Am făcut un calcul şi a reieşit faptul că pe perioada eşalonării, compania a făcut plăţi către bugetul de stat în cuantum de aproape 16,5 milioane de lei, inclusiv obligaţiile de plată lunare, iar la final compania a beneficiat de o scutire la plată în cuantum de 207.805 lei. Vă daţi seama despre ce efort financiar vorbim aici. De altfel, am fost sprijiniţi în mod direct de către angajaţi care au înţeles importanţa targhetului propus, adică să ducem cu bine la final această eşalonare. Într-adevăr, compania înregistrează ceva restanţa la plata salariilor în unitate, dar acum că s-a terminat cu eşalonarea, şi unitatea vrea să facă un efort să ajungă la zi cu plata salariilor”, ne-a declarat directorul SC „ECO” SA Brăila, adăugând că orizontul de aşteptare este finalul acestui an, primele săptămâni din ianuarie 2017.