* sub acest generic, în perioada 14 - 22 martie se vor organiza evenimente care au rolul de a aduce în atenția publicului problemele cauzate de poluarea mediului înconjurător
În perioada 14 - 22 martie, Biblioteca Județeană „Panait Istrati” și Asociația „Creionăm Viitorul” organizează o serie de manifestări desfășurate sub genericul „Dunărea are nevoie de tine. Implică-te!”
Pentru a sărbători Dunărea așa cum se cuvine, organizatorii au pregătit trei evenimente care au rolul de a aduce în atenția publicului problemele cauzate de poluarea mediului înconjurător. De asemenea, se are în vedere și informarea / educarea populației cu privire la importanța turistică, economică și culturală a Dunării. Activitățile fac parte din programul “Cu apele curate“, inițiat de Asociația „Mai Mult Verde” și Lidl România, făcând un apel la implicare în prevenirea poluării cu plastic a apelor, adresat membrilor comunităților și autorităților locale.
Turul ghidat “Cu sacaua, de la Dunăre” este prezentat de Roșu Mihaela Camelia, profesor și ghid turistic, care va prezenta o călătorie istorică pe cursul apei și vor fi abordate diverse subiecte: problematica alimentării cu apă a Brăilei în trecut, primele cișmele și primele investigații asupra calității apei potabile. Participanții vor afla mai multe despre Vadul Sacagiilor, viața pescarilor și “spirtul de oase”, despre cântecele “lipovenilor” și “pita înecatului”, despre carantina călătorilor veniți din Dobrogea, dar mai ales despre ce înseamnă fluviul astăzi pentru brăileni și cum anume putem contribui pentru a păstra o Dunăre @ Cu Apele Curate.
Turul va avea loc duminică, 14 martie, ora 11.00 și luni, 22 martie, ora 17.00, iar punctul de întâlnire va fi Bulevardul Independenței, colț cu strada Carantinei.
„Dunărea – între natură și plastic” – este titlul expoziției de fotografii realizate de Vlad Bâscă în tabăra de curățenie din 2019 din Delta Dunării, unde 100 de voluntari au reușit să strângă 5 tone de deșeuri de pe Insula Sacalin și de pe plajele comunei Sfântu Gheorghe. Expoziția a fost inaugurată în cadrul festivalului “Pelicam” -Festivalul Internațional de Film despre mediu și oameni, ediția 2019. Fotografiile pot fi vizionate zilnic între 14 și 22 martie în curtea Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila.
Pentru cei care își doresc să se implice și să aducă schimbări în bine comunității a fost pregătit workshop-ul „Cetățean pentru cetate”, organizat de Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe) în data de 15 martie 2021, ora 17.00, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Întâlnirea durează două ore, timp în care cei interesați pot afla ce este organizarea comunitară, cum lucrează grupul de inițiativă, cum se pot implica doritorii alături de alți cetățeni cu spirit civic pentru a rezolva nevoile sau problemele orașului în care trăim.
Pentru că locurile la workshop și tururile ghidate sunt limitate, organizatorii ne-au informat că doritorii sunt rugați să anunțe participarea din timp prin mesaj privat pe pagina de Facebook „Creionăm Viitorul” sau telefonic la 0239 611 292, la Secția Ludotecă din cadrul bibliotecii.