„Dușmance ale poporului” - o expoziție inedită la Muzeul Brăilei „Carol I” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

„Dușmance ale poporului” - o expoziție inedită la Muzeul Brăilei „Carol I”

• expoziția - mărturie a suferințelor îndurate de femeile-eroine pe vremea lui Gheorghiu-Dej - este organizată de Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței Sighet, curator Virginia Ion • este prima expoziție itinerantă de acest gen, de la Brăila • ea cuprinde 16 instalații multimedia „Femei în închisorile comuniste”, proiectoare, panouri cu texte biografice, mărturii din gulagul românesc

 

De astăzi, 15 decembrie 2023, brăilenii de toate vârstele pot vizita Expoziția „Dușmance ale poporului” inaugurată, în premieră în orașul nostru, la Muzeul Brăilei „Carol I”. Curatorul expoziției este Virginia Ion, iar designul expozițional aparține Zeppelin Design.

Organizată de Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței Sighet, Expoziția „Dușmance ale poporului” este deschisă publicului brăilean în perioada 15 decembrie 2023 - martie 2024. Coordonator al expoziției în toată această perioadă este Cătălina Mârza, muzeograf în cadrul Secției Istorie Modernă și Contemporană a Muzeului Brăilei „Carol I”.

Potrivit muzeografului brăilean, este prima expoziție itinerantă de acest gen, vernisată la Brăila. A fost expusă, mai întâi, la București și Timișoara, Brăila fiind al treilea oraș ales de Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței. Conceptul unic de prezentare al femeilor care au suferit în închisorile comuniste - condamnate de regimul comunist al lui Gheorghiu-Dej pentru înaltă trădare, uneltire contra ordinii sociale sau trecere frauduloasă a frontierei în Iugoslavia - aparține Anei Blandiana și Virginiei Ion.

„Expoziția cuprinde 16 instalații multimedia „Femei în închisorile comuniste”, proiectoare, ventilatoare pentru crearea senzației de mișcare, panouri cu texte biografice, mărturii din gulagul românesc cu sistem de iluminat. Cuprinde, de asemenea, o masă expunere statistici și grafice, trei mese expunere fotografii, o instalație formată din 13 minicelule în care sunt prezentate citate din cărțile scrise de supraviețuitoare și o vitrină cu obiecte realizate în temnițele comuniste”, ne-a precizat Cătălina Mârza.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro