• evenimentul, organizat de Centrul Cultural și de Agrement „Chira Chiralina”, Societatea de Ştiinţe Istorice din România - Filiala Brăila, Centrul Județean de Excelență Brăila şi Asociația „ProBasarabia și Bucovina” - Filiala „Vasile Voloc” Brăila, se va desfășura joi, 27 martie, la Casa Memorială „Petre Ştefănescu-Goangă”
Centrul Cultural și de Agrement „Chira Chiralina” Brăila, în colaborare cu Societatea de Ştiinţe Istorice din România - Filiala Brăila, Centrul Județean de Excelență Brăila şi Asociația „ProBasarabia și Bucovina” - Filiala „Vasile Voloc” Brăila, organizează joi, 27 martie, începând cu ora 17:00, manifestarea culturală intitulată „Dor de Basarabia”, prilejuită de împlinirea a 107 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Evenimentul se va desfășura la Casa Memorială „Petre Ştefănescu-Goangă”, monument istoric din Piața Poligon nr. 2 (Centrul Istoric al municipiului Brăila).
În cadrul manifestării, prof. dr. Ştefan Aftodor, preşedintele Filialei Brăila a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, va evoca evenimentul istoric printr-o prelegere intitulată „Personalități basarabene în slujba idealurilor naționale, acțiuni și destine”. Alocuțiunea va fi urmată de faza județeană a Concursului istoric „Desăvârșirea unității naționale: personalități, fapte memorabile și bătălii diplomatice în realizarea Unirii Basarabiei cu România”, în cadrul căreia mai mulți elevi de la colegiile brăilene vor susține prezentări pe temele: „Mărturii despre Unirea Basarabiei cu România” și „Basarabia în cadrul României Mari”.
„Evenimentul va include și două momente artistice susținute de Grupul folk „Generaţii” (Daniela Popa, David Toader, Robert Neculiță), profesor coordonator Dumitru Popescu, şi Grupul folcloric „Chira Chiralina”, profesor coordonator Maria Radu”, a precizat managerul Centrului Cultural și de Agrement „Chira Chiralina” Brăila, Emanoil Ciucașu.