• interviu pe vreme de pandemie COVID - 19 cu Dragoş Adrian Neagu, directorul Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati” din Brăila
După o lungă perioadă de izolare, de alertă şi de tot felul de restricţii, din data de 3 august, Biblioteca Judeţeană PANAIT ISTRATI şi-a redeschis porţile pentru iubitorii de carte. Deocamdată, utilizatorii nu pot pătrunde în zonele cu acces liber la raft, aşa cum erau obişnuiţi şi trebuie să respecte câteva condiţii pentru prevenirea infectării cu COVID 19. Despre toate acestea, cât şi despre activitatea instituţiei în timp de pandemie, am solicitat câteva răspunsuri de la Dragoş Adrian Neagu, directorul Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati” din Brăila.
- Începând cu ziua de luni, 3 august 2020, Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila şi-a reluat activitatea. Din păcate, nu toate secţiile pot lucra aşa după cum ne-am obişnuit, iar utilizatorii trebuie să respecte în continuare restricţiile care se impun în timp de pandemie. Care sunt condiţiile pe care trebuie să le respectăm la intrarea în spaţiile instituţiei pe care o conduceţi?
- Într-adevăr, începând cu ziua de luni, 3 august, Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila şi-a redeschis porţile. În această perioadă, instituţia permite accesul în spaţiile proprii în următoarele condiţii: termometrizarea obligatorie la intrarea în instituţie, purtarea de mască de protecţie, dezinfectarea mâinilor cu soluţii speciale oferite de către Bibliotecă şi păstrarea distanţei de minim 1,5 m între persoane.
- În aceste condiţii, cititorii au acces şi la rafturile de cărţi, pentru a le putea răsfoi?
- Utilizatorii au acces doar în zonele unde există pupitre de împrumut, fără a pătrunde în zonele cu acces liber la raft aşa cum erau obişnuiţi. Documentele solicitate sunt aduse de la raft doar de către bibliotecari.
- Cum se desfăşoară în momentul de faţă tranzacţiile şi solicitările de împrumut la Biblioteca Judeţeană?
- Tranzacţiile se realizează pe baza consultării Catalogului electronic, a recomandărilor bibliotecarilor şi a unor vitrine realizate special în scopul orientării lecturii. Împrumutul de documente se realizează în continuare pe bază de precomandă, de acasă, printr-o solicitare trimisă pe mesageria paginii de Facebook (https://www.facebook.com/BibliotecaBraila), prin chat la rubrica “întreabă bibliotecarul” sau completând Formularul de împrumut online de pe site-ul bibliotecii, www.bjbraila.ro.
Publicaţiile returnate sunt dezinfectate în condiţii speciale
- În ce condiţii se fac returnările de documente?
- Documentele vor fi înapoiate doar la Cutia de Returnări instalată la intrarea în bibliotecă, deoarece vor sta în carantină sau vor fi decontaminate înainte de a ajunge din nou în circuit. Pentru decontaminare a fost realizată o cutie specială cu lămpi ultraviolete, unde cărţile rămân timp de 15 minute. De asemenea, în interiorul cutiei este generat şi ozon care contribuie la rândul său la dezinfecţia publicaţiilor. Încercăm să folosim la maximum sistemul de dezinfecţie pentru că în cazul carantinării publicaţiilor acestea ar fi suspendate de la împrumut pentru o perioadă de 10 zile.
- Care este programul Bibliotecii şi care este numărul maxim de utilizatori în fiecare secţie?
- Programul pentru public este de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 18.00. Numărul maxim de utilizatori acceptaţi simultan diferă de la o secţie la alta. Astfel, la împrumut pentru adulţi pot intra 3 persoane, la împrumut pentru copii. Ludotecă – 2 persoane, la Mediatecă – 2 persoane, la Punctul de informare / înscriere – 2 persoane, la Centrul Multicultural – 2 persoane, la Colecţii speciale – 1 persoană, în maxim 3 ore, iar la Sala de Lectură – 6 persoane, tot în maxim 3 ore.
- Câte ateliere online funcţionează în momentul de faţă în cadrul Bibliotecii şi cum se desfăşoară activitatea acestora?
- În prezent, la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” funcţionează următoarele ateliere:
- Atelierul online pentru copii “Să învăţăm să programăm jocuri” – https://atelier.bjbraila.ro/;
- Moara cu cerneală -club de lectură online la Ludotecă;
- Olimpiada de benzi desene - concurs creativ pentru copii;
- Jurnal grup artistic copii “Nino-Nino”;
- Atelier online de scriere creativă proză scurtă “Fantezii literare” https://www.facebook.com/groups/fanteziiliterare/;
- Rubrica “Filă cu filă – informare şi documentare” la Sala de Lectură;
- Rubrica de Logică şi Atelier creativ ArtMix la Mediatecă;
- Prezentări carte veche şi rară la Secţia de Colecţii Speciale;
- Rubrica “Hai la bibliotecă online!” şi “Exersăm … plictiseala alungăm!” la Secţia împrumut Adulţi;
- Atelierul de Caligrafie online pentru copii şi “Matematică Mentală” la Colecţii Speciale.
Ocazional, aceste activităţi se desfăşoară pe platforme specializate online. Majoritatea atelierelor şi rubricilor apar sub formă de postări pe pagina de Facebook a instituţiei.
- Care este media de vârstă a persoanelor implicate în diverse activităţi ale Bibliotecii şi numărul acestora?
- Din păcate, datorită faptului că atelierele online sunt realizate în general prin intermediul unor platforme publice de socializare, care nu au legătură cu sistemul integrat al instituţiei, nu putem analiza în detaliu structura socială a celor care participă la aceste ateliere.
- În această perioadă, există posibilitatea de organizare a unor activităţi culturale, cum ar fi lansările de carte, în curtea Bibliotecii?
- Deocamdată nu avem posibilitatea de a realiza activităţi culturale în spaţiile bibliotecii. În această perioadă spaţiile din curtea interioară sunt improprii unor activităţi de tipul lansărilor de carte ori de promovare a lecturii, din cauza construcţiilor ce se dezvoltă în vecinătatea imediată. Este probabil ca astfel de activităţi să poată fi derulate de la finele lunii septembrie sau începutul lunii octombrie. Discutăm despre activităţi care să se desfăşoare în aer liber, iar în interiorul instituţiei o să realizăm astfel de evenimente doar atunci când normele de funcţionare o să permită acest lucru.
- Vă mulţumesc pentru aceste informaţii şi vă doresc succes în activitatea pe care o desfăşuraţi!
A consemnat Tudoriţa TARNIŢĂ