Mergi la conţinutul principal

„Delta Dunării - Muzeul viu dintre ape”. Fotoexpoziție în Parcul Monument

• aceasta poate fi vizitată la Secția Științele Naturii (Parcul Monument) din cadrul Muzeului Brăilei „Carol I”, în perioada  iunie – septembrie  a.c., de marți până duminică, între orele 10.00 - 18.00 • imaginile sunt din Delta Dunării, zonă inclusă în patrimoniul UNESCO începând cu anul 1990

 

Secția Științele Naturii din cadrul Muzeului Brăilei „Carol I” a deschis, weekendul trecut, fotoexpoziția intitulată „Delta Dunării - Muzeul viu dintre ape”, disponibilă publicului brăilean în perioada iunie - septembrie 2024. Fotoexpoziția „Delta Dunării - Muzeul viu dintre ape”prezintă imagini din Delta Dunării și poate fi admirată, fără taxe suplimentare, în cadrul turului normal de vizitare a muzeului, de marți până duminică, între orele 10.00 - 18.00.

Delta Dunării este formată din trei brațe principale ale Dunării - Chilia, Sulina și Sfântu Gheorghe - care se varsă în Marea Neagră, formând un labirint de canale și lacuri. În total, Delta se întinde pe o suprafață de aproximativ 4.200 km pătrați. Cele mai importante lacuri sunt: Razelm și Sinoe, conectate la Dunăre prin canale secundare.

„Delta Dunării este un adevărat refugiu avifaunistic, a cărui importanță a depășit demult granițele României, inclusă fiind în patrimoniul UNESCO începând cu anul 1990. Acest lucru a asigurat protecția și conservarea acestui habitat unic pentru generațiile viitoare. Ea constituie cea mai nouă formă de relief din țară, reprezentând, totodată, cea mai mare rezervație naturală de zone umede din Europa. Este unica deltă din lume declarată rezervație a biosferei, „un muzeu viu al biodiversității, alcătuit din peste 30 de ecosisteme”, precizează surse din cadrul Secției Științele Naturii - Muzeul brăilei „Carol I”.

Delta Dunării este o zonă cu o diversitate biologică excepțională și cu habitate naturale unice, printre care se numără pădurile de nisip Letea și Caraorman. Acestea sunt singurele păduri cu dune de nisip din România și se remarcă prin caracteristicile lor speciale. În Pădurea Caraorman întâlnim cel mai bătrân stejar din România. Cunoscut și sub numele de „stejarul îngenuncheat”, acesta are aproximativ 400 de ani și un diametru impresionant de 3,8 metri. În Deltă viețuiește aproximativ 81% din avifauna țării, păsările fiind, de fapt, cele care au dat faima Deltei Dunării (specii precum pelicani, stârci, egrete și flamingo).

În total, Delta Dunării adăpostește 5.137 de specii dintre care: 1.689 specii de floră (alge planctonice, licheni, macromicete și plante vasculare) și 3.448 specii de faună (moluște, insecte, pești, amfibieni, reptile, păsări și mamifere). Prin Convenția de la Berna, este protejat un număr mare de păsări (313 din totalul de 331 specii), urmând apoi un număr de 22 de specii de mamifere, dintre care șapte specii strict protejate și, de asemenea, un număr de 24 de specii de pești, dintre care 22 de specii sunt protejate.

În Delta Dunării există o serie de obiective turistice culturale și istorice, cum ar fi cetatea medievală Enisala, care datează din secolul al XIII-lea și a fost construită de genovezi. De asemenea, în Delta Dunării se poate vizita și Muzeul Delta Dunării din Tulcea, care prezintă istoria și tradițiile regiunii, precum și viața sălbatică din zonă. Toate aceste zone sunt importante pentru viața sălbatică și sunt populare printre turiști pentru activități precum pescuitul și observarea păsărilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro