* afirmația îi aparține managerului Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila, Ștefan Sînpetru și nu este doar o simplă declarație, ci un apel la oameni * în acest context, conducerea spitalului subliniază importanța cooperării dintre populație și medici și afirmă că teoriile false care circulă în spațiul online sunt la fel de contagioase și nocive ca acest virus
Apel către populație, din partea unui manager de spital cu pacienți covid: ”Deja suntem într-o situație de medicină de dezastru și lucrul acesta trebuie înțeles!”, a mărturisit recent pentru cotidianul ”Obiectiv”, directorului Spitalului de Pneumoftiziologie din Brăila, Ștefan Sînpetru. După o luptă continuă cu pandemia de coronavirus, cu gărzi nesfârșite pe holurile spitalelor între bolnavi de covid, dar și cazuri grave de tuberculoză, managerul Spitalului TBC din Brăila atrage atenția că medicii au și ei o limită, la fel și spitalele, unde ajung, din păcate, tot mai mulți pacienți. Paturile de aici s-au ocupat. Toate cele 24 disponibile pentru covid. ”Unde îi mai internăm?”, se întreabă acum conducerea spitalului. În acest context, conducerea spitalului subliniază importanța cooperării dintre populație și medici, cât nu este prea târziu și îi asigură pe brăileni că efortul uman din spitale nu este de 100% ! Ci de 120, 130 la sută! În alte spitale însă, lucrurile stau chiar mai rău de atât. Vorbim de unitățile unde există secții ATI. Acolo unde lupta se dă pe oxigen, nu pe paturi. ”Gândiți-vă că la un moment dat cu acel respiro care a existat în vară, pentru alții, că pentru noi numai respiro nu a fost, pentru că noi a trebuit să facem, pe bandă rulantă, evaluări postcovid și avem, la ora asta, cazuri foarte severe de tuberculoză, care au ajuns în situația asta din cauza imposibilității neprezentării oamenilor la noi, aia a fost situația. Și, de la începutul lui septembrie suntem într-o alergare permanentă. Medicii noștri ajung și la ambulator, pentru că ai consultații planificate, se fac în continuare evaluări postcovid și evaluări inițiale înainte de o eventuală testare. Avem pacienți internați cu tuberculoză în forme grave. Avem pacienți internați cu afecțiuni cronice de care orice ar zice cineva, nu poți să-i trimiți acasă. Că, până la urmă, au și ei dreptul la tratament. La un moment dat, un medic între o decizie politică și propria lui conștiință față de pacient, părerea mea este că nu va ezita și va alege propria lui conștiință față de pacient. Și așa mi se pare și mie firesc! Poate să se supere oricine s-o supăra de la nivel guvernamental, dar nu poți să ignori o problemă a pacientului. Toate lucrurile astea însumate, luând în discuție că avem și două linii de gardă pentru că nu poți să gestionezi pacienții non-covid cu aceeași linie de gardă cu care gestionezi pacienții covid, pe principiul cine o trăi, trăiește, cine nu, o muri… Nu poți să faci lucrul ăsta! Deci două linii de gardă cu 6, 7 medici, pentru că avem în momentul ăsta și un medic detașat la Spitalul Județean, e destul de obositor și se fac deja două luni de zile”, a mai explicat pentru ”Obiectiv”, managerul Spitalului TBC din Brăila.
Valul 4, mult mai agresiv!
Față de lunile trecute, când pacienții covid puteau scăpa mai ușor de spitalizare și nu se impunea internarea lor timp de 14 zile, datorită formelor mai ușoare de boală, care puteau fi tratate și la domiciliu, acum directorul Spitalului de Pneumoftiziologie din Brăila atrage atenția că virusul este mult mai perfid și mai rezistent. În acest sens, managerul unității spitalicești din Brăila face un apel la brăileni să facă front comun cu medicii, să se imunizeze și să stea cât mai departe de aglomerație și de informațiile false care se propagă iresponsabil în spațiul online. ”Repet, toți cei care încearcă să acrediteze ideea că nu e pandemie, că e manipulare, că ne cipează, că ne face, că ne drege, ignoră faptul că mai devreme sau mai târziu, sistemul spitalicesc, care are deja limitele ușor depășite, va ceda complet! Până la urmă un spital nu înseamnă doar paturi! Asta ar fi foarte simplu de rezolvat. Ok, dublezi, triplezi numărul de paturi, dar cu cine supraveghezi paturile suplimentare, când tu ai același număr de oameni, de medici, care deja lucrează peste puterilor lor. După părerea mea, suntem deja la 120, 130% de încărcare pentru corpul medical. Deja suntem într-o situație de medicină de dezastru și lucrul acesta trebuie înțeles! Dacă populația nu va ajuta spitalele, pentru ca spitalele s-o poată ajuta la rândul ei, nu știu spre ce ne îndreptăm... ”, a mai precizat, pentru ”Obiectiv”, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila, Ștefan Sînpetru. Potrivit acestuia, din cele 24 de cazuri de covid spitalizate aici, un singur pacient este vaccinat împotriva COVI-19, iar acesta are o formă ușoară spre medie de boală. Restul pacienților sunt nevaccinați.
În ceea ce privește rata de infectare din municipiul Brăila, era ieri 11,46 de cazuri la mia de locuitori și 8,85 la nivel de județ, unde se observă o explozie a infectărilor în mai multe comune și orașe. De exemplu, în comuna Cazasu s-a înregistrat ieri cea mai mare rata de infectare din Brăila, respectiv de 14,37/1000 de locuitori. Însă cazuri multe au mai fost înregistrate și în orașul Însurăței, care a înregistrat 13,21/1000 de locuitori, în comuna Chiscani (10.15), în orașul Făurei (8,42) și în comuna Măxineni (8,97).