• punctează Tinca Rusu Preda, care a fost realeasă în funcţia de preşedinte al filialei judeţene a Uniunii Pensionarilor din România pentru încă patru ani
La sfârşitul lunii mai, la filiala judeţeană a Uniunii Pensionarilor din Brăila a avut loc şedinţa de alegeri a noii conduceri. În unanimitate de voturi,Tinca Rusu Preda a fost realeasă în funcţia de preşedinte al filialei judeţene pentru încă patru ani.
- Pe 29 mai, la Brăila a avut loc adunarea generală pentru alegerea preşedintelui Uniunii judeţene a pensionarilor din Brăila şi, în unanimitate de voturi, aţi fost aleasă pentru încă patru ani la conducerea acestei instituţii. Cum au decurs alegerile?
- Sunt preşedinte al Uniunii Judeţene a Pensionarilor din anul 2012, iar din 2008 am fost vicepreşedinte. Odată cu alegerile, am analizat şi activitatea filialei din ultimii patru ani. De fapt, noi în fiecare an facem o adunare generală pentru analizarea bugetului, discutăm despre venituri şi cheltuieli. La fel am procedat şi acum, după care am trimis la Bucureşti toată documentaţia.
- Care sunt condiţiile pentru a deveni membru al filialei judeţene?
-Toţi pensionarii care sunt înscrişi plătesc o cotizaţie de 30 lei pe an, sume care sunt repartizate în două rate. Prima rată se plăteşte la începutul anului, până în luna februarie, iar cea de a doua rată se plăteşte până în luna octombrie a anului în curs. Am împărţit astfel perioada de plată, deoarece, în luna octombrie, Consiliul General al Pensionarilor şi Uniunea Generală a Pensionarilor din România repartizează o anumită sumă de bani, care urmează să fie direcţionată către persoanele care au pensii mici, până în suma de o mie de lei. Banii respectivi se trimit până pe data de 1 octombrie, când se sărbătoreşte Ziua Persoanelor Vârstnice. Cu această ocazie, le oferim pensionarilor pachete cu diverse produse. Pe lângă aceste daruri, noi colaborăm şi cu câteva lanţuri de magazine, care ne oferă produse alimentare cu reducere, astfel încât să putem oferi membrilor noştri pachete cât mai consistente.
- Câţi membri are filiala judeţeană în momentul de faţă?
- Filiala Judeţeană a Pensionarilor din Brăila are aproximativ 500 de membri. Acum, în perioada asta de pandemie, când persoanele vârstnice au avut doar câteva ore la dispoziţie pentru a ieşi din casă, mulţi pensionari au simţit nevoia să socializeze şi chiar am avut un număr apreciabil de persoane noi, care s-au înscris în filiala judeţeană.
- Ce planuri de viitor aveţi?
- Ne dorim să reuşim să depăşim cu bine această perioadă, ne dorim ca, de 1 octombrie, să oferim pensionarilor noştri o excursie cu vaporul pe Dunăre, aşa după cum i-am obişnuit de câţiva ani şi să le oferim câte o gustare, astfel încât să se simtă bine.
- Ce alte avantaje oferiţi pensionarilor din Brăila?
- La noi se pot înscrie pensionari de toate vârstele. Dacă persoanele au un cupon de pensie, indiferent de vârstă, se pot înscrie la filiala judeţeană. Sunt foarte mulţi pensionari singuri, care vor să socializeze. Acum este o perioadă mai delicată, dar noi facem excursii, efectuăm tot felul de activităţi cu pensionarii noştri. În ultima perioadă, am fost împreună cu câţiva pensionari la mănăstirea de la Lacul Sărat, am ascultat împreună slujbele religioase cu distanţarea regulamentară, aşa cum trebuie.
După cum ştiţi, noi oferim pachete cu alimente de Paşte, de Crăciun sau cu ocazia altor sărbători religioase, iar pensionarii noştri se bucură de fiecare dată de darurile primite.
- La şedinţa de la sfârşitul lunii mai a fost ales nu doar preşedintele filialei, ci şi comitetul director. Care sunt persoanele alături de care veţi lucra în următorii patru ani?
- Alături de mine mai fac parte din comitetul director Jean Rusu Preda, ca şi administrator, doamnele Elena Vasile, Anghelina Râmniceanu, Elena Leşu şi, nu în ultimul rând, doamna Mariana Ioniţă, care este şi vicepreşedinte al Uniunii Judeţene a Pensionarilor.
- Ce angajamente şi-a luat noua conducere?
- Angajamente mi-am luat eu, pentru că trebuie să găsim sponsori, să putem întreţine clădirea, trebuie să plătim chiria la Primărie, să îi ajutăm pe pensionarii noştri în continuare. Noi ne-am obişnuit să cerem, să ni se dea, dar nu ne întrebăm niciodată ce oferim noi ţării, ce îi dăm. Mă uit în jur şi văd atâţia oameni care nu apreciază ce li se oferă, oameni care critică foarte uşor, dar nu oferă nimic în schimb. Culoarea politică nu contează, important este ca oamenii să respecte legea, să se respecte şi să facă ceva util pentru ei şi pentru societate. Eu cred că nu trebuie doar să cerem, ci să şi oferim.