• în ziua patronului spritual al Brăilei, Sf. Nicolae, reprezentanții Muzeului Brăilei „Carol I”, ai Arhivelor Naționale și ai Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu au organizat o masă rotundă având ca temă salvarea conacelor uitate ale județului
Sesiunea anuală de Rapoarte a specialiștilor de la Muzeul Brăilei „Carol I”, desfășurată în ziua de 6 decembrie, la sediul central al instituției de cultură brăilene, din Piața Traian nr. 3, a adus cu sine organizarea unei Mese rotunde cu tema „Conacele Brăilei, încotro?”.
Avându-i ca moderatori pe conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei „Carol I”, și pe Viorel Stoian, șeful Secției Istorie Modernă și Contemporană, manifestarea s-a bucurat de participarea muzeografilor Viorica Preda, Cătălina Cornelia Mârza, Adrian Trifan, a reprezentanților Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Brăila (SJAN) Giani Oltianu (șef serviciu) și Ștefania Botez (consilier superior) și a reprezentanților Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Brăila.
Scopul mesei rotunde organizată la muzeu a fost acela de a readuce în atenția publicului brăilean conacele uitate ale Brăilei și de a pune la punct un plan pentru punerea în valoare și salvarea acestor monumente ale județului, în frunte cu celebrul Conac „Orezeanu”, de la Traian, ajuns acum o ruină.
Programul manifestării a inclus mai multe prezentări: 1. Viorel Stoian, „Conacul din comuna Siliștea, jud. Brăila”; 2. Cătălina Cornelia Mârza, „Conacul Panas din orașul Însurăței, jud. Brăila”; 3. Adrian Trifan, „Conacul Orezeanu din comuna Traian, jud. Brăila”; 4. Viorica Preda, „Conacul Șuțu și biserica din comuna Șuțești, jud. Brăila”; 5. Daniela Adelina Puia, „Casa Costache Drugănescu, din orașul Ianca, jud. Brăila”.