* este vorba de un eseu vizual, „o expoziție-laborator care grupează texte, desene, picturi, obiecte și instalații într-un eseu vizual menit să extindă creator reflecția asupra trecutului” * evenimentul are loc sâmbătă, 11 mai, ora 17.00 * autorul, Marian Dobre (n. 1968, Brăila) este doctor în arte vizuale, profesor la Universitatea Națională de Arte din București, pictor și cercetător artistic
Muzeul Brăilei „Carol I” îi invită pe brăileni sâmbătă, 11 mai, începând cu ora 17.00, la Galeria „Gheorghe Naum”, la vernisajul expoziției „Comuna din Paris din Brăila” (autor Marian Dobre). Expoziția va fi deschisă publicului până pe 23 iunie a.c. Totodată, pe 28 mai, începând cu ora 13.30 - la împlinirea a 153 de ani de la înfrângerea Comunei din Paris - publicul este invitat la o discuție liberă despre sensul și mizele expoziției vernisate sâmbăta aceasta.
Potrivit organizatorului - Alina-Ruxandra Mircea, șef Secția Artă a Muzeului Brăilei „Carol I”, critic de artă - mobilul cercetării artistice întreprinse de Marian Dobre sub genericul „Comuna din Paris din Brăila” este dorința de a-și reconstitui opera de început: lucrări de pictură și desen realizate în adolescență, între timp pierdute; în propriile-i cuvinte, „de a restaura ce se poate restaura, la nivel personal, din perspectiva operei”.
„Această lucrare de recuperare și salvare este făcută printr-o varietate de tehnici și strategii, de la cele mai subtile (juxtapuneri și suprapuneri evocatoare sau discret ironice) la cele mai radicale (reproducerea tout court). Ca de fiecare dată, incursiunea în trecut găsește mai mult decât ceea ce viața trăită a lăsat acolo. Revizitarea unui moment-cheie al propriei biografii - în speță, descoperirea vocației artistice și, odată cu ea, dibuirea destinului propriu - pune în mișcare o lume de imagini, amintiri și experiențe, ale cărei contururi exced traiectoria strict individuală a autorului. Înțelesul intens personal al primelor încercări „serioase” în ale artei se împletește cu ritmurile vieții într-un cartier de la periferia Brăilei, cu istorii de familie, cu preocupările vecinilor și prietenilor, cu rezonanța oarecum comică, oarecum stranie a numelui unui eveniment petrecut cu mult timp în urmă la Paris, într-un fel care relativizează granița dintre particular și comunitar, subiectiv și obiectiv, local și universal”, precizează criticul de artă.
Prin recuperarea arhivei personale - de o manieră care nu exclude invenția, aproprierea, mistificarea -, Marian Dobre încearcă, totodată, să evoce un timp și un loc („adevărata cetate a Brăilei”) și să reconstituie datele unei comunități, în multe privințe, exemplare. Rezultatul este o expoziție-laborator care grupează texte, desene, picturi, obiecte și instalații într-un eseu vizual menit să extindă creator reflecția asupra trecutului.
Marian Dobre (n. 1968, Brăila) este doctor în arte vizuale, profesor la Universitatea Națională de Arte din București, pictor și cercetător artistic cu experiențe diverse acumulate în câteva decenii de formare și manifestare active. Este implicat în construirea unor mecanisme de stimulare a generozității și implicării cetățenești, în vederea dezvoltării comunităților de rezidență sau de apartenență.