„Brăila sălbatică”, între Școala Verde și turism internațional | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

„Brăila sălbatică”, între Școala Verde și turism internațional

Ziarul "Obiectiv - Vocea Brăilei" a inițiat o nouă rubrică "Să iubim natura" cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.

 

Nu a trecut mult timp de când am fost solicitat să iau parte la câteva evenimente legate de săptămâna în care școlile au un program special de ecologie și manifestări dedicate acestui moment, numită Săptămâna Verde.

Am fost solicitat în primul rând de un ONG din Brăila, numit ATE Balta Mică a Brăilei, condus de către Cristian Ungureanu, să prezint câte ceva despre păsările sălbatice din județul nostru, mai ales că doar ce fusese ziua păsărilor, iar în ziua în care am vorbit copiilor era Ziua Pământului.

Am avut ca și oaspeți, un grup de copii de la o școala din Brăila, copii care au fost foarte încântați de de informațiile despre Ariile Protejate din țară și mai ales din județul nostru dar și de fotografiile cu peisaje și păsări sălbatice. Copiii au vizitat apoi Stația de Epurare a Apelor Uzate din Brăila dar și Stația de Captare a apei de la Chiscani.

În afara acestui eveniment, am mai fost solicitat să vorbesc unui grup de copii de la o școală din Galați, care au dorit să petreacă o zi în natură. Acest eveniment a fost organizat de către Bioadventure – educație & natură din Brăila. Am luat parte la această manifestare datorită faptului că mi-a placut conceptul organizatoric. Activitatea a fost formată din trei ateliere și dintr-un tur ornitologic la final, adică eu am prezentat câte ceva despre ceea ce are un ornitolog la el când merge să studieze păsările în teren, de la determinator, la binoclu, aparat foto și alte lucruri pentru această activitate. În afara mea, în cadrul unui alt atelier, domnul Ionel Bălăeș, fost scafandru militar, a prezentat tehnici de supraviețuire atât în apă cât și pe uscat, a prezentând copiilor aparatura și echipamentul pe care îl are în dotare un scafandru. În cadrul celui de-al treilea atelier, doamna Cornelia Tudorache a prezentat copiilor tehnici de prim ajutor pentru cazuri în care ești în natură și ești mușcat de căpușe sau de șerpi, iar la final am mers cu copiii și le-am făcut un tur ghidat ornitologic. Menționez că locația aleasă a fost malul Lacului Sărat II, iar la final, copiii au promis că vor reveni dacă vom mai organiza un astfel de eveniment.

Tot în acea săptămână, însoțit de dl. Bălăeș și de dna. Cornelia Tudorache, am plecat în Insula Mare a Brăilei, la trei școli din această zonă, unde am repetat ceea ce am făcut cu copiii din Galați dar de această dată cu copii din școlile din aceste localități, iar aceștia au fost interesați și noi le-am promis că în vară vom mai veni la ei să mergem pe teren după păsări și să ecologizăm o zonă din apropiere.

Nu pot să nu mă bucur, deoarece am observat că în Brăila au apărut oameni inimoși care doresc să organizeze cât mai multe activități pentru copii dar și pentru adulți, activități organizate mai ales în natură.

În afară de aceste activități cu copiii, vreau să vă spun o poveste. În urmă cu mulți ani, eram pe malul Dunării, dar pe malul celălalt, și ca de obicei încercam să observ păsările care se odihnesc sau se hrănesc acolo. Pe Dunăre trecea un vas de croazieră străin, iar eu mă tot gîndeam de ce acești turiști nu opresc și la noi, de ce suntem ocoliți, asta pentru că eu știam de potențialul turistic al Brăilei. Și aici mă refer strict la zona de birdwatching sau chiar de simple ieșiri în natură.

Au trecut anii și eu am sperat să am ocazia să prezint câte ceva despre păsări unor turiști străini și de curând am fost sunat de către doamna Roșu Mihaela Camelia care se ocupă de tururi ghidate în Brăila (Walk this way) și care mi-a transmis că există un vas de croazieră pe malul Dunării la Brăila și că agenția de turism din Viena, care se ocupă de aceste croaziere, dorește pentru turiștii lor să prezinte cineva câte ceva despre păsările sălbatice din județul nostru, dar mai cu seamă despre păsările din Parcul Natural Balta Mică a Brăilei. Am fost și am făcut o prezentare, dar și informații despre păsări și arii protejate, turiștii englezi fiind încântați de bogația biodiversității din județul Brăila, iar la final am fost aplaudați și felicitați pentru profesionalismul cu care am prezentat și pentru imaginile spectaculoase prezentate. Ceea ce era un vis cu ani în urmă, de curând a devenit realitate. Au apărut și primii turiști care au vrut să afle câte ceva despre zonele sălbatice din județul nostru sau cum am numit eu acest concept, „BRĂILA SĂLBATICĂ”.

Ca de fiecare dată, primii pași sunt mai grei când este vorba despre turiștii străini, deoarece aceștia au standarde ridicate în ceea ce privește serviciile oferite, dar considerăm că am făcut o frumoasă publicitate Brăilei și astfel turiștii străini vor fi dornici de plimbări în zone sălbatice și să vină din ce în ce mai mulți.

Este greu să scoți copiii din școli în natură, dar deja primii pași fiind făcuți sperăm să reușim să continuăm aceste tipuri de ateliere dar și tururile ghidate pentru copii și adulți în natură.

Bucuria mea este dublă deoarece am reușit, împreună cu câțiva oameni inimoși, să organizăm activități pentru copii dar și pentru turiștii străini care vizitează Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro