Mergi la conţinutul principal

„Basarabia pe cruce”. Despre raptul teritorial rusesc din 1940, la Casa „Goangă”

• manifestarea va avea loc sâmbătă, 17 iunie, cu participarea reprezentanților Casei de Cultură a Municipiului, Societății de Științe Istorice din România, Asociației „ProBasarabia și Bucovina” și Centrului Județean de Excelență Brăila • evenimentul va marca, de asemenea, comemorarea victimelor deportărilor staliniste din Bărăgan și Siberia

 

Casa de Cultură a Municipiului Brăila, în colaborare cu Societatea de Științe Istorice din România - Filiala Brăila, Asociația „ProBasarabia și Bucovina” - Filiala „Vasile Voloc” Brăila și Centrul Județean de Excelență Brăila, organizează sâmbătă, 17 iunie 2023, manifestarea cultural-artistică „Basarabia pe cruce”, pentru a comemora raptul teritorial rusesc de la 28 iunie 1940, precum și victimele deportărilor staliniste din anii ’40-’50 în Bărăgan și Siberia, informează, într-un comunicat, managerul Casei de Cultură, Emanoil Ciucașu. Evenimentul plin de semnificații și încărcătură emoțională se va desfășura la Casa Memorială „Petre Ștefănescu Goangă” (Piața Poligon), din Centrul Vechi, începând cu ora 11.30, cu participarea unei delegații culturale din orașul Cahul, Republica Moldova.

Cu acest prilej, președintele Societății de Științe Istorice din România - Filiala Brăila, prof. dr. Ștefan Aftodor, va vorbi despre „Gulagul basarabean: etape și semnificații”, urmat de un moment literar-artistic susținut de reprezentanți ai Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” (Bianca Gorlenco, Chihai Vitalie și Victoria Gribinenco) și ai Gimnaziului „Serghei Rahmaninov” din Cahul, Republica Moldova, coordonați de prof. Natalia Luchianciuc și prof. Zenaida Marcenco.

Totodată, membrii cenaclului brăilean „Dincolo de cuvinte - Nicolae Băciuț” (Maria Oprea, Isabela Pătărlăgeanu și Bogdan Frunză), coordonat de prof. dr. Gabriela Vasiliu, vor recita poezii din creațiile lui Grigore Vieru, Andrei Ciurunga și Marin Sorescu.

„Manifestarea include un program muzical în care vor evolua membrii grupului folk „Generații”, coordonat de prof. Dumitru Popescu, precum și soliștii de muzică populară ai Casei de Cultură a Municipiului Brăila, Nicoleta Ghelase și Cornel Ciubotaru, iar în preambul vernisajul expoziției de pictură „De la Nistru pân’la Tisa” a artistului plastic Florin Gabriel-Călin”, a mai precizat Emanoil Ciucașu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro