• evenimentul are loc vineri, 20 ianuarie, ora 9.00, la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” Brăila • coordonatori: muzeograf Viorica Preda, Secția Istorie Modernă și Contemporană - Muzeul Brăilei „Carol I” și prof. Emelina Moraru, de la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”
Secția Istorie Modernă și Contemporană a Muzeul Brăilei „Carol I”, cu sprijinul Consiliul Județean și al Primăriei Municipiului Brăila, împreună cu Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, organizează vineri, 20 ianuarie, de la ora 9.00, dezbaterea cu tema „164 de ani de la Unirea Principatelor Române”. Evenimentul are loc în cabinetul de istorie al instituției de învățământ, cu participarea elevilor claselor a VIII-a și a X-a D, de la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” Brăila.
Coordonatori ai evenimentului sunt: Viorica Preda, muzeograf - Secția Istorie Modernă și Contemporană a Muzeului Brăilei „Carol I” și prof. Emelina Moraru, de la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” Brăila, unul dintre cei mai dedicați profesori de istorie din Brăila.
Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea Moldovei cu Țara Românească, sub numele de Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Procesul unirii celor două principate românești, bazat pe puternica apropiere culturală și economică, a cunoscut o etapă decisivă, spun istoricii, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza (fost pârcălab de Covurlui/Galați) ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.