• exponatele fac parte din Colecția etnografică de costume populare Floriana Anton • expoziția, care va fi deschisă publicului până pe 1 martie, este dedicată celor 166 de ani de la Unirea Principatelor Române
Expoziție din Colecția etnografică de costume populare Floriana Anton, dedicată celor 166 de ani de la Unirea Principatelor Române.
Deschisă publicului brăilean săptămâna trecută, expoziția poate fi vizitată la sediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (Centrul de Creație) Brăila, din Piața Traian nr. 2, până la data de 1 martie a.c.
„Costumul popular românesc reprezintă o sinteză pe care poporul român a realizat-o, de-a lungul secolelor, între funcţional şi artistic, într-o manieră care îl diferenţiază printre celelalte popoare, deşi influenţele reciproce n-au lipsit niciodată. Pe pământul românesc, unul dintre cele mai armonioase şi mai bogate, nu numai din Europa, ci din întreaga lume, locuitorii şi-au integrat, în cultura pe care au cristalizat-o într-o structurare individualizată, modul de îmbrăcăminte specific” (acad. C. C. Giurescu, „Formarea poporului român”, Craiova, 1973, p. 7).
Ținutul Pădurenilor este un platou înalt, așezat între Depresiunea Țării Hațegului, la sud, și Valea Mureșului, la nord, respectiv la apus fiind înălțimile aproape nelocuite ale Munților Poiana Ruscă, din Județul Hunedoara.