„Știu și aplic”. Concurs pe probleme de securitate în muncă, organizat de ITM | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

„Știu și aplic”. Concurs pe probleme de securitate în muncă, organizat de ITM

• acesta urmăreşte pregătirea tinerilor, anterior intrării lor pe piaţa forţei de muncă, cu privire la riscurile profesionale, la drepturile şi obligaţiile lucrătorilor • potrivit statisticilor, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani sunt mai expuși la accidente la locul de muncă decât adulții, deoarece sunt nou veniți în câmpul muncii, le lipsește experiența și nu acordă importanța cuvenită riscurilor

 

Campanie Naţională din Programul Cadru al Inspecţiei Muncii pentru anul școlar 2024-2025, având ca temă „Valenţele culturale ale securităţii şi sănătăţii în muncă pentru formarea unei culturi de prevenire în rândul tinerilor din licee şi şcoli profesionale”, la care participă și inspectorii ITM Brăila. Este vorba de Concursul național „Ştiu şi aplic - Securitatea şi sănătatea în muncă se dobândeşte de pe băncile şcolii”, organizat în colaborare cu specialişti din cadrul Inspecţiei Muncii, Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, Inspectoratelor Şcolare Judeţene, Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” şi Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi.

„Necesitatea includerii noțiunilor de legislația muncii și a legislației de securitate și sănătate în muncă în activitățile educaționale ale tinerilor elevi are la bază existența unor deficiențe privind implementarea legislației, sesizate de Inspecția Muncii prin activitățile de control și cercetare a accidentelor de muncă. Prin urmare, este vital să analizăm ce pot face școlile pentru a furniza tinerilor elevi cunoștințe și a le dezvolta anumite abilități de rezolvare a unor probleme referitoare la atitudini de muncă, abilități tehnice și specifice viitoarei lor ocupații”, precizează inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila, Liviu Arhire.

În acest context, informarea elevilor din învățământul liceal și profesional referitor la legislația muncii, dincolo de faptul că este o necesitate atât pentru lucrători cât și pentru angajatori, poate contribui la educarea și dezvoltarea lor.

Statisticile arată că tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani sunt mai expuși la accidente grave la locul de muncă decât adulții, deoarece sunt nou veniți în câmpul muncii, le lipsește experiența, maturitatea psihologică, și adesea este posibil să nu acorde importanța cuvenită riscurilor cu care se pot confrunta.

De asemenea, dacă tinerii încep să învețe despre sănătate și securitate, aceste noțiuni vor deveni o parte integrantă firească a modului în care lucrează și trăiesc.

„Concursul „Știu și aplic” este un instrument educativ privind securitatea și sănătatea în muncă, care, în decursul anilor, a demonstrat că poate contribui la educarea tinerilor în domeniul securității și sănătății în muncă, la nivelul învățământului preuniversitar. Punerea în practică a acestei strategii se poate realiza doar prin recunoaşterea necesităţii de consolidare a unei culturi de prevenire a riscurilor prin responsabilizarea socială a părților implicate, pe baza construirii de parteneriate”, a mai precizat sursa citată.

De altfel, practicile comunitare subliniază că educaţia şi cultura de prevenire a riscurilor sunt factori cheie pentru menţinerea şi îmbunătăţirea calităţii muncii.

Având în vedere cele de mai sus, s-a considerat necesară continuarea proiectului „Concursul Național Știu și Aplic - Securitatea și Sănătatea în muncă se dobândește de pe băncile școlii” care urmăreşte pregătirea tinerilor, anterior intrării lor pe piaţa forţei de muncă, cu privire la riscurile profesionale, la drepturile şi obligaţiile lucrătorilor, precum și promovării în rândul tineretului a disciplinei Securitate și Sănătate în Muncă.

„Concursul național „Ştiu şi aplic - Securitatea şi sănătatea în muncă se dobândeşte de pe băncile şcolii” se organizează în colaborare cu specialişti din cadrul Inspecţiei Muncii, Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, Inspectoratelor Şcolare Judeţene, Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” din Iaşi şi Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi. Acesta se va desfăşura astfel: în perioada martie - aprilie 2025, etapa județeană; în luna mai 2025 - etapa națională la Colegiul Tehnic „Gheorghe  Asachi” Iași”, a mai precizat șeful ITM Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro