A devenit o tradiţie ca Muzeul din Ianca, în parteneriat cu liceele „Nicolae Oncescu" şi „Constantin Angelescu" să organizeze o „şcoală de vară" pentru elevi, cu o durată de două săptămâni. Anul acesta, ediţia a IX-a, se desfăşoară în perioada 25 iulie - 5 august şi va avea ca temă „Biodiversitatea de ieri şi azi în zona de Câmpie a Brăilei" - studiu de caz Moşia Ianca.
Pe parcursul şcolii, elevii îşi vor însuşi cunoştinţe despre biodiversitate, despre fauna şi flora din arealul Ianca, vor cunoaşte Moşia Ianca şi vor face o drumeţie cu bicicletele în Pădurea Ciuraru. Organizatorii au propus şi activităţi practice, în care participanţii vor igieniza Parcul Orăşenesc. Mai mult, zilnic, ei vor îngriji şi ocroti spaţiul verde din curtea Muzeului. De asemenea, copiii se vor întâlni cu şeful Ocolului Silvic Ianca, de la care vor afla informaţii despre pădure şi despre importanţa protejării „aurului verde".
Caledarul activităţilor include şi două excursii. Prima se va desfăşura pe raza Moşiei Ianca, unde participanţii vor vizita Casa memorială a Părintelui Dometie din satul Târlele Filiului, a locului care a fost până în 1970 satul Budişteanu cu ruinele bisericii de acolo şi râul Călmăţui, rezervaţia arheologică de la Lişcoteanca şi fostul Conac al boierilor Pană. Pe lista locurilor de vizitat intră şi fostul sat Rubla, unde au locuit foştii deportaţi din Banat.
A doua excursie va fi în Municipiu, unde copiii vor merge la Muzeul Brăilei, secţia Ştiinţe ale Naturii, la Grădina Zoologică, în Parcul Monument şi vor vizita Nava „Borcea".