Mergi la conţinutul principal

”Tancrad” se chinuie cu corabia stilizată de pe Bdul. Independenței, viitoarea atracție a Brăilei

* placarea cu granit a suprafeței exterioare se dovedește a fi o operațiune prea grea pentru unii dintre meșterii firmei gălățene * reprezentanții Primăriei au fost nemulțumiți de felul cum s-a făcut lucrarea și au notificat constructorul să dea plăcile jos și să le monteze din nou, ”la linie”, conform condițiilor de calitate din caietul de sarcini

 

 

 

Istoria corăbiilor în lume a început cu simple trunchiuri de copaci scobite artizanal, pirogi etc, pentru ca mai apoi să fie construite din lemn sau metal. și cum Brăila nu a fost străină de bărcile folosite inclusiv la pescuit, iată că orașul de la Dunăre va avea o lucrare specifică zonei și unicat în țară. Și anume o corabie ingenios proiectată și amplasată pe Bdul. Independenței. Catargele din inox, impozante, locurile de odihnă, un joc de apă și lumini dar și granitul lustruit oglindă aplicat pe coca segmentată în două și foarte pretențioasă în execuție, bazinele de apă și ele impecabil realizate vor fi, cu siguranță, un punct de atracție pentru brăileni și turiști. Construcția este aproape gata, sau, mai bine zis, era aproape gata zilele trecute, când deja mai era un pic și se finaliza placarea cu granit a suprafeței exterioare. Numai că... surpriză: nici bine n-au terminat meșterii montarea granitului, că au început să dea jos plăcile, pentru a o lua de la zero. De ce această situație demnă de legenda meșterului Manole? De la fața locului, din discuțiile purtate cu cei găsiți pe șantier, am aflat că la placarea cu granit ar fi lucrat două echipe, una formată din meșteri veniți de la București, care ar avea deja experiența lucrului bine făcut la metroul din București, Catedrala Patriarhală sau Palatul Parlamentului. Ar mai fi fost, însă, și o altă echipă, cu meseriași mai fără experiență, care ar fi cam ”luat-o pe arătură” cu lucrarea... Cam așa sună explicațiile primite ”la prima mână” pe șantier, din surse neoficiale. Cert este că beneficiarul lucrării, adică Primăria, n-a fost mulțumit de felul cum se prezintă situația și i-a cerut constructorului să refacă placarea cu granit a corabiei de pe bulevard.

Pentru a afla de ce s-a ajuns aici, ne-am adresat Iulianei Neagu, director al Direcției Programe Europene, din cadrul Primăriei Brăila. Aceasta ne-a spus că operațiunea de montare a plăcilor de granit nu respecta condițiile de calitate din caietul de sarcini, motiv pentru care constructorul a fost notificat să refacă lucrarea. Concret, în limbaj neaoș se poate spune că suprafața exterioară a corabiei prezenta neregularități din cauza unor plăci montate greșit, cu colțurile ieșite în afară. Pe șantiere se mai întâmplă astfel de probleme. La corabie, situația nu este deloc gravă. Mereu am fost pe șantier cu constructorul, beneficiarul și dirigintele de șantier. Am sesizat ce se întâmplă și am sistat momentan lucrările. Constructorul este de vină, iar pe banii și munca lui se vor relua lucrările și rezolva problemele, fără afectarea termenului de finalizare, care este stabilit pentru luna octombrie 2023. Deci, nu văd nici o problemă, iar, în extremis, legea ne permite prelungirea de termene, ne-a declarat Iuliana Neagu. Potrivit acesteia, firma Tancrad Galați, cea care a câștigat la licitație contractul de reabilitare și modernizare a bulevardului Independenței, este responsabilă integral de realizarea corabiei stilizate, meșterii folosiți pentru punerea în operă a proiectului depinzând exclusiv de capacitatea organizatorică a firmei în cauză. De asemenea, cheltuielile legate de eventuala degradare a unor plăci de granit în timpul demontării intră tot în sarcina exclusivă a constructorului.

La placarea corabiei s-a lucrat timp de câteva luni și este bine de reamintit că la orice investiție, prin PT (Proiectul Tehnic) sunt precizate toate detaliile tehnologice, materialele folosite, condițiile de lucru etc, luându-se în calcul și posibilele vicii ascunse și “neprevăzutele”. Proiectantul și beneficiarul întocmesc apoi minunțios un grafic de execuție și eșalonarea lucrărilor, iar dirigintele de șantier (numit de beneficiar), cu obligații diferite de ale proiectantului și constructorului - timp de 8 ore/zi știe și vede tot ce se întâmplă pe șantier, semnalând imediat orice problemă ivită - și având dreptul legal să oprească lucrarea. Ca să nu uităm și de controalele pe faze și interfaze de lucru; de autorizațiile de deviz, supuse aprobării în comisia de avizare a lucrării etc. Iată, așadar, un cumul de responsabilități menite să nu se ajungă la lucrări, cheltuieli și întârzieri inutile.

Cert este că, până după Paști, placările la corabie au fost sistate.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro