Mergi la conţinutul principal

”Take, Ianke și Cadâr”, premieră la Teatrul ”Maria Filotti”, în regia lui Radu Nichifor

• premiera are loc weekendul acesta, pe 24 și 25 februarie • toate biletele s-au epuizat de acum o lună • în rolurile principale îi veți regăsi pe trei dintre cei mai îndrăgiți actori ai teatrului: Zane Jarcu (Tache), Valentin Terente (Ianke) și Marcel Turcoianu (Cadâr)

 

Weekendul acesta sărbătorim Dragobetele și, întâmplător sau nu, Teatrul ”Maria Filotti” pare să își manifeste dragostea față de teatru, public și oraș cu o nouă premieră. Și nu vorbim despre orice spectacol, ci despre o bijuterie a dramaturgiei românești: ”Take, Ianke și Cadâr”, celebra piesă de teatru a dramaturgului Victor Ion Popa.

Scris în urmă cu 90 ani, textul a trecut testul timpului, devenind unul dintre cele mai populare spectacole, fiind montat în teatre din toată țara. La Brăila, cel care și-a asumat misiunea de a veni cu o nouă variantă este chiar managerul instituției, regizorul Radu Nichifor, fiind primul spectacol pe care îl montează de când a preluat conducerea teatrului. Acesta i-a ales în rolurile celor trei protagoniști pe actorii Zane Jarcu (Tache), Valentin Terente (Ianke) și Marcel Turcoianu (Cadâr), distribuția fiind completată de actorii Teodora Antal (Ana), Adelin Ilie (Ionel), Elena Andron (Safta) și Dan Moldoveanu (Ițic), iar scenografia este semnată de Daniel Divrician.

Premiera deja se anunță a fi un succes, dacă ne raportăm la faptul că biletele la cele două reprezentanții ce vor avea loc în acest weekend, pe 24 și 25 februarie, s-au vândut cu mai bine de o lună înainte.

Care e povestea acestui spectacol, dar și ce proiecte mai are în prezent Teatrul ”Maria Filotti” aflăm direct de la regizorul Radu Nichifor, în interviul următor.

 

- ”Take, Ianke și Cadîr” e primul spectacol pe care îl regizezi de când ai devenit manager al Teatrului ”Maria Filotti”. Cred că firesc ar fi să te întreb mai întâi dacă ți-a fost dor?

- Vaai, da! Da! Ultima oară am lucrat ca regizor la Oradea, în timpul pandemiei. Și mi-am dat seama cât de mult mi-a lipsit meseria mea, de regizor, de câte ori am avut vizionări interne la noile noastre spectacole. Mă bucur de fiecare dată când se întâmplă acest lucru pentru că vizionarea aceea e ca un copil care se naște. E prima respirație înainte de a se întâlni cu publicul. Cum au fost câteva premiere în ultimul timp, am avut parte de multă bucurie. Acum o am și ca regizor.

 

- Te întorci în rolul de regizor cu unul dintre cele mai cunoscute spectacole din dramaturgia românească. De ce acesta?

- Mi s-a părut important să fac textul acesta pentru multiculturalitatea orașului nostru. De asemenea, pentru că devine ușor utopic ca acum, în zilele noastre, un creștin, un musulman și un evreu să fie prieteni. L-am făcut cu mare drag pentru actori, sunt partituri foarte faine ale celor trei protagoniști, partiturile tinerilor sunt foarte frumoase, apoi are și două roluri mai mici, dar superbe, ale reprezentanților comunitățiilor evreiești și românești. Lucrez cu același scenograf cu care am lucrat și la Oradea, Daniel Divrician, un colaborator de cursă lungă. Și mai este un lucru pentru care am ales să fac acest spectacol. Pe măsură ce am  înaintat în vârstă și a apărut copilul în viața mea, familia a devenit o temă importantă pentru mine. Până acum, poate din ambiție, făceam spectacole doar despre dragoste, teatru și moarte.

 

- De ce tocmai acum?

- Am simțit că această piesă completează succesiunea de spectacole pe care teatrul le are în repertoriul curent, că era nevoie de titlul acesta și de un spectacol de Sala Mare. Au fost mai multe spectacole de Sală Studio în ultima vreme, spectacole în cheie modernă și am simțit că e nevoie de un spectacol clasic. Eu nu încerc să impun teatrului stilul meu de spectacole, ci încerc să fiu atent la public.

 

- ”Take, Ianke și Cadîr” s-a jucat în foarte multe teatre. Care crezi că este elementul esențial ca acest spectacolul să iasă bine, să fie un succes?

- Este important ca actorii, cei trei protagoniști, să se cunoască de mult timp, să aibă multe ore de stat pe scenă împreună. E nevoie de un tip de chimie și relație care nu se poate obține când actorii se întâlnesc pentru prima dată într-un proiect. E un alt tip de energie. Cei trei actori, Zane Jarcu, Valentin Terente și Marcel Turcoianu joacă împreună în acest teatru din ’93, deci de 30 ani, la fel ca personajele din piesă. A fost o surpriză extrem de plăcută pentru noi Teodora Antal, care s-a integrat minunat în echipă și e o actriță pe care o iubim cu toții.

 

- Și spectacolele tale par să fie de cursă lungă, cum e ”Gaițele”, care a avut premiera în 2015 și încă se joacă cu casa închisă. Va fi un nou spectacol în stil Radu Nichifor?

- E un spectacol de Sală Mare, pentru toate vârstele, cu un pic de umor, un pic de nostalgie, un pic de lacrimă... Da, cred că acesta e stilul meu de spectacole. Dar aici, la Teatrul ”Maria Filotti”, publicul vine pentru actori, pentru piesă și abia apoi pentru regizor. Aceasta e succesiunea.

 

- Ce îți dorești de la această nouă premieră?

- M-a bucurat tare că a reacționat publicul foarte frumos și biletele la premiera din acest weekend s-au vândut cu mai bine de o lună înainte. Sperăm să fim sănătoși toți, că asta e cel mai important, și spectacolul să fie o bucurie pentru spectatori! Noi ne-am bucurat foarte mult să-l facem!

 

- De când a început stagiunea curentă majoritatea spectacolelor sunt sold-out. Ce proiecte mai urmează?

- Suntem sold-out, da! Suntem un teatru care joacă mult, acum avem trei spectacole pe săptămână, deseori patru, și sperăm să avem anul acesta încă o sală și atunci vom avea patru spectacole săptămânal constant. Va fi o sală pentru trupele de teatru din școli și licee. Cu siguranță și artiștii noștri vor fi inspirați să facă spectacole de mai mică amploare și când va fi gata o să încercăm nocturne. Ne bucurăm că am reușit să reînviem tradiția trupelor de teatru pentru adolescenți și avem trupa TMF Junior, în care au intrat cei mai buni elevi care au participat la Festivalul de Teatru pentru Tineri ”Bujor Macrin”. Mai avem premiere până la final de stagiune, proiecte noi, dar poate cel mai mult ne bucură faptul că în momentul de față teatrul este deschis pentru toate categoriile de vârstă. Jucăm peste 30 de titluri, sunt spectacole pentru toate categoriile de public.

 

Bilete epuizate și pentru luna martie

Spectacolul ”Take, Ianke și Cadâr” se va juca din nou în luna martie, pe 3 și 15 martie, însă și pentru acele reprezentații biletele sunt aproape epuizate.

Cei care vor să vadă această nouă premieră trebuie să fie cu ochii pe pagina de Facebook și Instagram a Teatrului ”Maria Filotti”, acolo unde se anunță din timp programul evenimentelor. Tot acolo puteți fi la curent și cu toate noutățile.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro