Mergi la conţinutul principal

”Spre Nord”, una dintre cele mai ambițioase producții ale cinematografiei românești, ajunge în Brăila! Proiecție specială la Centrul de Creație, în prezența echipei

* evenimentul are loc sâmbătă, 18 martie, la ora 17.30, iar după vizionare va avea loc o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul Mihai Mincan și actorul în rol principal, Niko Becker * în echipa de producție a filmului se află nume de top, cum ar fi Nicolas Becker, sound designer, distins cu premiul Oscar pentru ”Cel mai bun sunet” (”Sound Of Metal”) * intrarea este liberă

 

 

Thrillerul psihologic ”Spre Nord” (”To the Nord”), una dintre cele mai ambițioase producții ale cinematografiei românești din ultimii ani, în regia lui Mihai Mincan, ajunge la Brăila! Filmul va putea fi văzut, sâmbătă, 18 martie, de la ora 17.30, la Centrul de Creație Brăila (Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea culturii tradiționale Brăila), iar evenimentul va fi unul special deoarece membrii echipei vor veni în fața publicului brăilean. Este vorba despre regizorul Mihai Mincan și actorul în rol principal Niko Becker, care vor susține o sesiune de Q&A după vizionarea filmului.

Intrarea la evenimentul găzduit de Centrul de Creație este gratuită.

”Spre Nord”, film inspirat din fapte reale

Inspirat din fapte reale, ”Spre Nord” surprinde o parte a exodului uman, de după 1990, din țările de est ale Europei. Vrăjiți de „visul american”, mulți tineri au decis atunci să-și părăsească țara, chiar și cu riscul pierderii propriei vieți. Unul dintre aceștia este și Dumitru, personajul român din ”Spre Nord”, un tânăr care a încercat să traverseze Atlanticul clandestin, în 1996, la bordul unui cargobot. Dumitru este descoperit, ascuns printre niște containere metalice, de Joel, un marinar credincios filipinez. Știind că tânărul riscă să fie aruncat peste bord dacă va fi descoperit de căpitan și ofițeri, Joel intră într-un joc periculos de a-l salva, implicându-și echipajul, credința în Dumnezeu și deopotrivă, viața unui om nevinovat.

„În 2016 am avut ideea de a ecraniza un incident violent care avusese loc în mijlocul Oceanului Atlantic, pe un vas de tip cargo aflat în drum spre America. Deși faptele din care Spre Nord s-a inspirat parțial se întâmplaseră la mijlocul anilor ’90, mi se părea că-mi spun multe despre lumea în care trăiam în prezent. Era o perioadă în care lumea se zbătea într-o combinație de frică și ură. Efectele crizei economice abia încheiate se vedeau peste tot, în prețuri, șomaj și salarii. Furia plutea în aer: în acel an, Europa a fost zguduită de trei atentate teroriste. Senzația generală era una de neajutorare, că viața ta e la mâna îngăduinței și milei altora, că visurile tale nu se pot îndeplini decât validate de cei care au puterea”, a declarat regizorul Mihai Mincan. Acesta este cunoscut pentru documentarele ”Omul care a vrut să fie liber”, ”Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole”, ”Bondoc”.

Producătorul Radu Stancu (”Balaur”, ”Ramona”, ”Omul care a vrut să fie liber”) spune că ”Spre Nord” a fost la propriu o adevărată călătorie, de la finanțare, la producția lui, până la construcția finală a filmului.

”Încă de la început, m-a atras să-l produc faptul că este inspirat din fapte reale care au rămas controversate și își găsesc ecou în ceea ce se întâmplă și astăzi în lume. Ne-am propus ca prin acest film să aducem și o noua viziune asupra filmului românesc, sunetul și imaginea să propună o experiență inedită pentru spectator, să construiască și să păstreze tensiunea filmului”, afirmă acesta.

Din distribuția filmului fac parte tânărul actor germano-român Niko Becker, Soliman Cruz, Bart Guingona, Olivier Ho Hio Hen, Alexandre Nguyen. Producția aduce pe ecran o echipă de top: DOP - George Chiper-Lillemark (Imaculat, Touch Me Not), Sound designer -  Nicolas Becker (”Sound Of Metal” - Oscar pentru Cel Mai Bun Sunet),  Sound Mixer -  Cyril Holtz (3 Premii Cesar, cel mai nou pentru  The Sister Brothers), Muzica - Marius Leftărache, Alesandro Cortini, Nicolas Becker, Montaj– Dragoș Apetri.

Premiat la Festivalul de la Veneția

Filmul ”Spre Nord”, a fost recompensat cu Premiul Criticii de Film, Bisato d’Oro, la cea de-a 79-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția 2022, în cadrul secțiunii „Venice Orizzonti”, dedicată filmelor ce lansează noi trenduri estetice și expresive în spațiul cinematografic.

Proiectul este o coproducție a cinci țări: România prin compania deFilm (Alis – Crystal Bear și Teddy Award Berlinale 2022, Golden Lynx – for The Best Documentary - Portugal 2022), Franța (Remora Film), Grecia (Studio Bauhaus), Bulgaria (Screening Emotions) și Republica Cehă (Background Films). 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro