Mergi la conţinutul principal

”Sărbătorile de iarnă la români” – expoziție documentară la Bibliotecă

• vizitatorii vor descoperi cele mai frumoase tradiții, obiceiuri și datini populare venite din perioada precreștină, precum și ritualuri și sărbători religioase creștine • expoziția poate fi văzută până pe 12 ianuarie 2023

 

Biblioteca Județeană "Panait Istrati" Brăila găzduiește în această perioadă expoziție specială: ”Sărbătorile de iarnă la români”. Expoziția documentară conține documente aflate în colecțiile bibliotecii, iar vizitatorii vor putea afla care sunt cele mai populare tradiții și obiceiuri ale românilor de Sfântul Nicolae, Crăciun, Anul Nou etc.

Sărbătorile de iarnă la români încep odată cu Postul Crăciunului (15 noiembrie) și țin până la Sfântul Ioan (7 ianuarie). Este o perioadă bogată în obiceiuri, care diferă de la o zi la alta, având în centru marile sărbători creștine din această perioadă. În acest interval se succed cele mai frumoase tradiții, obiceiuri și datini populare venite din perioada precreștină precum și ritualuri și sărbători religioase creștine. Aceste sărbători aduc în viața noastră bucurie, veselie, trăiri spirituale speciale generate de semnificația evenimentelor pe care le parcurgem: Sfântul Andrei, Sfântul Nicolae, Sfântul Spiridon, Crăciunul/Sărbătoarea Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Sfântul Ștefan, Anul Nou – Sfântul Vasile, Boboteaza/Botezul Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul.

Caracteristice acestei perioade, în comunitatea românească, sunt pregătirile pentru marea sărbătoare a Crăciunului. În Ajunul Crăciunului există obiceiul de a cânta colinde - cântece tradiționale ce conțin urări de bine și belșug pentru toți cei care le ascultă. În popor se spune că e bine să primești colindători, pentru că urarea lor aduce noroc, iar dacă nu primești colindul vei fi urmărit de ghinion. După ce colindătorii termină de cântat, gazda îi invită în casă și le oferă mere, nuci, dulciuri și colaci. Nucul simbolizează belșugul și longevitatea, iar merele semnifică bunăstare și bogăție. Există încă zone și persoane din România care respectă cu strictețe toate tradițiile și obiceiurile autohtone, iar fiecare zonă are datinile sale.

Expoziția este realizată de Florentina Petcu (bibliotecar) și poate fi vizionată la secția Împrumut Cărți pentru Adulți, până pe 12 ianuarie 2023.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro