”Roboții” campioni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Două echipe din Brăila în finala celui mai mare campionat de robotică

”Roboții” campioni

• ”Helix”, echipa Bibliotecii Județene ”Panait Istrati”, și ”Velocity”, echipa Colegiului Național ”Gh. M. Murgoci” sunt cele două echipe care s-au calificat la etapa națională a Campionatului de Robotică First Tech Challenge • ”Helix” a câștigat și premiul II la categoria ”Connect Award”, acordat elevilor care reușesc să crească gradul de cunoaștere și de interes pentru robotică în comunitatea din care fac parte • naționala va avea loc în perioada 22-24 martie, iar primele trei echipe clasate vor reprezenta România la Campionatul Mondial din Statele Unite

 

Luna aceasta, în perioada 8-10 martie, la Iași, a avut loc Turneul Regional din cadrul celui mai puternic campionat de robotică din România: FIRST Tech Challenge (FTC). Evenimentul a reunit aproape 50 de echipe formate din elevi de gimnaziu și liceu din mai multe județe ale țării. La regională, Brăila a fost reprezentată de trei echipe: ”Helix” – echipa Bibliotecii Județene ”Panait Istrati”, ”Velocity” - echipa Colegiului Național ”Gh. M. Murgoci” și ”Kodikas” – echipa Centrului Județean de Excelență Brăila, două dintre acestea reușind să se califice mai departe la etapa națională. Este vorba despre ”Helix” și ”Velocity”, care se vor ”duela” cu alte 14 echipe în perioada 22-24 martie pentru un loc la Mondialul de Robotică din Statele Unite ale Americii.

 

”Helix” – câștigătoarea premiului ”Connect Award”

Echipa ”Helix” a Bibliotecii Județene s-a descurcat foarte bine în cele șase meciuri jucate la regionala de la Iași, reușind să încheie competiția pe locul 6 și să se califice în finală. ”Helix” este echipa din Brăila care a obținut cea mai bună clasare și a reușit să câștige și premiul II la categoria ”Connect Award”. Acest premiu se acordă echipelor care se ”conectează” cel mai bine cu valorile STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) și reușește să promoveze robotica în rândul comunității. De asemenea, echipa a primit și premiul ”Finalist Alliance – 1st Pick”.

Sezonul acesta competițional, ”Helix” înseamnă Codruț Caramarin, Alexandru Petcu, Mihai Chirovan, Maria Sipică, Eva Pacea, Mario Peter Nistor, Iordache Ștefan și Sebastian Roșioru. Mentori sunt în continuare Silviu Octavian Gheorghe și Sebastian Roșioru.

”Ne bucură calificarea la națională, evident. Acum avem la dispoziție două săptămâni să ne pregătim, căci am descoperit la națională că mai avem lucruri de îmbunătățit la robot. Vom merge din nou încrezători la Iași și vom încerca să facem cât se poate de mult și de bine. Sperăm să ne iasă”, ne-a spus Silviu Gheorghe, mentorul echipei.

Așa cum ne-a mai precizat acesta, la First Tech Challenge mai există un premiu valoros – ”Dean’s List Award”. Acesta se acordă individual unor membri din echipă, fiind una dintre cele mai înalte distincții. Premiul poate fi câștigat de elevii care au demonstrat excelență în construirea de roboți, care și-au demonstrat abilitățile lor de lider și care au capacitatea de a inspira și motiva alți elevi să participe la competițiile de robotică. La această categorie, din partea echipei ”Helix” au fost nominalizate cele două fete: Maria Sipică și Eva Pacea.

Reamintim că acesta este cel de-al cincilea sezon FTC la care participă ”Helix”. An de an au reușit să obțină premii la etapa regională sau națională, “Helix” devenind una dintre cele mai puternice echipe de robotică din țară, iar Makerspace-ul din cadrul Bibliotecii unul dintre cele mai performante cluburi de robotică din România. De aceea, acum, tinerii roboticieni își doresc să se califice la campionatul mondial.

 

”Velocity” – o nouă generație de roboticieni

”Velocity”, echipa Colegiului Național ”Gh. M. Murgoci”, este prima echipă de robotică din Brăila, înființată în 2017. De atunci și până în prezent au participat și s-au făcut remarcați la mai multe competiții de profil. Anul acesta echipa este formată din 17 elevi, majoritatea elevi în primul an de liceu, care au participat pentru prima dată la un concurs de o asemenea anvergură.

”Velocity” înseamnă Filip Neațu (lider echipă), Ana Maria Pavel, Alexia Ion, Mihnea Petre Iorga, Octavian Andrei Marchidanu, Ioan Moldovan, Andrei Gabriel Baciu, Matei Poașcă, Dragoș Pruș, Raul Gabriel Puia, Andrei Ștefan Tarta, Irimie Codrin Campian, Vasile George Cosmin, Dennis Gabriel Racoviță și Luca Andrei Mototolea – aceștia doi fiind elevi în clasa a VII-a, la care se adaugă alți doi membri de la Colegiul Național ”Nicolae Iorga”: Andrei-Dragoș Enache și Gabriel-Aurel Nedelcu. Mentori sunt prof. Paul Pruș și trei eleve de clasa a XII-a: Andreea Ghiță, Bianca Elena Enciu și Diana Alexia Gheorghiță.

”Noi suntem o generație nouă a echipei și nu am mai participat la acest tip de competiție, iar rezultatele obținute ne dau speranțe că vom reuși să ajungem departe. Visăm chiar la o etapa internațională. Eu, liderul echipei, am învățat că pentru a reuși trebuie să fiu un model pentru colegii mei și că, pentru a coordona o echipă, trebuie să deții câteva elemente cheie: răbdare, abnegație, motivație, dar și autoritate”, susține Filip.

La fel ca alte echipe, pe parcursul construcției robotului au întâmpinat mai multe dificultăți tehnice, însă au găsit soluții inovative și le-au depășit pe toate cu succes. Despre întregul parcurs al echipei ”Velocity” până acum în acest sezon FTC ne-a vorbit prof. Paul Pruș.

”Robotica, o experiență inedită pentru tinerii care își caută drumul către o carieră, a cultivat în fiecare dintre ei spiritul de colaborare, cel competitiv, dar și dorința de a depăși limitele. Concursul First Tech Challenge i-a învățat faptul că robotica nu este doar despre roboți, ci este mai mult decât atât. Robotica este inițiativă, creativitate, provocare, pasiune, combinate cu știință. În timpul competiției au trăit fiecare meci la intensitate maximă, iar în urma acestora am reușit să câștigăm 3 meciuri, cel mai mare scor din România înregistrat în cadrul celor 4 regionale și unul dintre recordurile pe plan mondial (470 puncte), respectiv poziția 12 în clasament. Din cauza unor dificultăți tehnice ale terenului de joc care acumula energie electrostatică, robotul nostru, și nu numai, s-a restartat în timpul unor meciuri, fapt ce ne-a furat câteva poziții din clasament. Un element vital victoriei a fost susținerea profesorilor, a conducerii colegiului, a sponsorilor, a părinților dar și a Celui de Sus”, ne-a spus acesta.

 

Figură frumoasă și pentru Kodikas!

Și echipa Centrului Județean de Excelență Brăila – ”Kodikas” a reprezentat cu brio județul la etapa regională a competiției, resușind să se califice pe un frumos loc 20. O performanță notabilă pentru o echipă abia formată și care participă tot pentru prima dată la acest campionat.

”Kodikas” este formată din elevii Cristian Ionuț Soiu (team leader), Nicoleta Turea, Mihai David Botez, Iulia Ioana Popa, Cristina Pârlog, Eduard Cristian Stoica, Ștefania Florentina Radu, Rareș-Mihai Oprea, Alexandru Christian Rusescu și Sabrina Lascu. Mentori au fost chiar trei elevi din echipă și profesorii Florina Marin și Liliana Ciaușu.

La fel ca restul echipelor, ”Kodikas” a ajuns la regionala competiției după ce a participat la trei etape de tip meet, un fel de etape locale. Iar la aceste meet-uri au obținut rezultate remarcabile: locul 6 la meet-ul organizat la Brăila în luna ianuarie, locul 7 la meet-ul organizat la Bacău tot în ianuarie și locul 8 la meet-ul organizat la Iași.

”Meritul elevilor este cu atât mai mare cu cât acest concurs nu este finanțat de minister iar participarea la el implică resurse financiare foarte consistente, de care nu au dispus. Dar lipsa fondurilor a fost suplinită prin creativitate, ingeniozitate și eficiența cu care au construit un robot simplu și funcțional doar din kitul de bază primit de la organizatori. Au venit de la faza regională mai determinați, cu sufletul plin de amintiri frumoase și de vise înalte. Au învățat din experiența echipelor mai vechi și au deja idei minunate prin care să ajute comunitatea și să atragă tot mai mulți copii spre lumea STEM”, ne-a transmis Ștefan Aftodor, directorul Centrului de Excelență.

 

Etapa finală se joacă tot la Iași

În mai puțin de două săptămâni, între 22 și 24 martie, la Iași, cele mai bune echipe din România se vor întâlni în cadrul Campionatului Național. Echipele vor da totul pe arena de joc, miza fiind uriașă: calificarea la Campionatul Mondial din SUA, unde vor merge primele trei clasate. România se mândrește cu titlul de campioană mondială First Tech Challenge, câștigat în anul 2022 de echipa Delta Force din Arad.

În România, First Tech Challenge este organizat de Asociația ”Nație prin Educației”, First Tech Challenge fiind mai mult decât un campionat de robotică. Pe lângă dezvoltarea cunoștințelor STEM, participanții învață abilități precum munca în echipă, lucrul pe proiect, spiritul antreprenorial, initiațiva și rezolvarea de probleme.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro