Mergi la conţinutul principal

”Poarta” rușinii, dinspre noul pod peste Dunăre

* la intrarea în municipiu, dinspre Baldovinești, acolo unde s-a făcut noua infrastructură rutieră ce face legătura cu podul peste Dunăre, amenajarea peisagistică deosebită, care pe vremuri făcea cinste orașului, e înecată în gunoaie și bălării

 

 

 

Odată cu reforma administrativ-teritorială din 1968, când Brăila și-a recăpătat statutul de județ, după ce timp de câțiva ani fusese doar un raion din regiunea Galați - asta spre nemulțumirea brăilenilor, care au protestat inclusiv în stradă pentru a ieși de sub dominarea gălățenilor - la limita cu județele învecinate au fost realizate impozante semnale din piatră și metal, cel de la C.A. Rosetti, de la limita cu Buzăul, concurând cu cel de la Olăneasca, de la limita cu Vrancea. Între timp, cel de la Olănesca a fost distrus, fiind înlocuit de către vrânceni cu un obelisc din metal. Oricum, tot în acea epocă - anii '60, începutul anilor '70 - au fost făcute astfel de semnale de intrare și la ”porțile” municipiului, emblematic fiind acel B dublu, realizat “în oglindă”, reprezentând și o ancoră stilizată.

În acea vreme, vadul spre Baldovinești, care era o prelungire a Șoselei Naționale Brăila –Galați, reprezenta singurul traseu rutier spre orașul vecin și Moldova. Iar dacă acest vad arăta în anii '60 așa cum se vede din fotografia alăturată, cu acele faimoase autobuze Skoda, cu plopii perfect aliniați, după mai mulți ani s-a procedat la amenajarea lui peisagistică deosebită: jardiniere, alveole din piatră pentru flori și vegetație  specifică, care să nu estompeze deloc vizibilitatea participanților la trafic. Șanțurile din beton, consolidate cu piatră lăsau cale liberă de scurgere a apelor pluviale, iar acostamentul suficient de lat permitea circulația perpedes sau cu bicicleta.

A trecut timpul și, după 1990, acest traseu a intrat într-o perioadă nefastă: podul din capătul rampei de la Baldovinești a fost vandalizat, prin furtul parapeților din lemn, zona limitrofă devenind o haldă de gunoi. Azi, însă, prin implicarea Primăriei din Vădeni, lucrurile s-au schimbat radical, inclusiv prin semnalul de la intrarea în comună, deosebit ca design, căruia, din păcate, i s-au furat proiectoarele care îl puneau plăcut în evidență pe timpul nopții.

Și ajungem la ceea ce este degradant și jenant privirii: B-ul specific Brăilei, aflat la doi pași de semnul spre Vădeni, este sufocat de bălării și arbuști crescuți sălbatic, iar pe vad, în sus, șanțurile sunt pline de gunoaie și, împreună cu fosta amenajare peisagistică, invadate de buruieni. Ca să mai circuli pe jos, riști să fii spulberat de TIR-urile și autoturismele care trec pe aici chiar și cu 100 km/oră, deoarece acostamentul din piatră este mult îngustat sau acoperit și el de bălării.

Poate, odată cu finalizarea infrastructurii rutiere care face legătura cu podul peste Dunăre, adică a pasajului peste calea ferată de la FNC, edilii Brăilei își vor aduce aminte și de această poartă de intrare în municipiu și vor reface amenajarea peisagistică deosebită care pe vremuri făcea cinste orașului nostru!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro