Mergi la conţinutul principal
Investiție de aproape 15,5 milioane lei, aproape gata cu mult înainte de termenul final de execuție!

”Minunea” de la Corbu Vechi

• deși constructorul mai are suficient timp la dispoziție pentru a anunța finalizarea investiției de la Corbu Vechi, pe șantier lucrările par a fi deja încheiate •de altfel, încă din august anul trecut se vorbea despreultimele retușuri pentru închiderea șantierului”, iar două luni mai târziu era anunțat deja un stadiu de execuție de 95% • lucrările au fost verificate și de către reprezentanți ai ANAR, aflați într-o vizită de lucru la Brăila, în vederea pregătirii recepției • inspecția se pare că a decurs bine pentru că, oficial, a fost apreciată calitatea lucrărilor, dar și ritmul de lucru al constructorului • cu toate acestea, pare că nimeni nu se grăbește să taie panglica la recepția lucrărilor • mai nou, primarul din Măxineni anunță o extindere a lucrărilor de consolidare în zonă, din cauza unor ”chestii neprevăzute”, doar că aici va fi vorba despre un alt contract, cu  altă finanțare

 

După ce, timp de aproape 15 ani, putea oricând să se confrunte cu o inundație catastrofală, din cauza unei eroziuni de mal ce ajunsese până la baza digului de apărare a localității, satul Corbu Vechi din comuna Măxineni se poate considera în prezent în afara oricărui pericol. După cum se știe, în 2021 a fost demarată o amplă investiție, de circa 15,5 milioane de lei, pentru consolidarea malului și supraînălțarea digului de pe partea dreaptă a râului Siret. Lucrările au termen final de execuție luna septembrie a acestui an dar, surprinzător, deja sunt aproape gata. Oficial, în octombrie anul trecut, stadiul de execuție era de 95%, destul de avansat pentru cele 13 luni trecute de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor. În acest context, tot în toamna anului trecut și-au făcut apariția pe șantier, într-o vizită de lucru, mai mulți reprezentanți ai Administrației Naționale Apele Române (ANAR), Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila, Primăriei Măxineni și Prefecturii Brăila,  pentru a se verifica modul de comportare a lucrărilor executate în vederea pregătirii recepției finale. Se pare că totul a decurs bine pentru că, oficial, a fost apreciată calitatea lucrărilor, dar și ritmul de lucru al constructorului. Însă anul a trecut și între timp nimeni nu a mai spus absolut nimic despre recepția lucrărilor, cu toate că încă din august 2022 se vorbea despre ”ultimele retușuri pentru închiderea șantierului”. Contactat și întrebat dacă mai sunt lucrări de executat în zonă și când este programată recepția finală, primarul comunei Măxineni, Ionuț Postolache ne-a spus: ”Nu sunt gata lucrările (...) Odată cu lucrarea au mai apărut chestii neprevăzute și am constatat că mai trebuie să ne extindem într-o parte 50 de metri, în altă parte 20 de metri. Ca să fie o treabă bine făcută. Întrebat dacă este totuși vorba despre același contract, primarul a explicat că intenționează o extindere de proiect, pentru consolidarea unei suprafețe mai mari de dig, dar care va fi inclusă pe un alt contract de finanțare.”Mai avem o zonă spre mănăstire unde a fost semnalată și acolo o problemă, a fost erodată o suprafață și a fost aprobată o sumă de bani de la minister, s-au făcut măsurători, toate demersurile, proiectare, tot și urmează să se contracteze și acolo să putem să rezolvăm și acea problemă. Va fi un alt contract”, a precizat primarul din Măxineni.

Despre lucrarea actuală, edilul a recunoscut că nu știe când va fi recepția finală, ci doar că stadiul de execuție este de peste 90%. ”Nu știu să vă zic acum când se va face recepția finală. Vor stabili cei de la Apele Române, ABA Buzău, de care aparținem”, a mai adăugat sursa citată. Am contactat și Administrația Bazinală de Apă (ABA) Buzău- Ialomița, de care aparține Brăila din punct de vedere hidrografic, pentru a afla în ce stadiu se prezintă proiectul și dacă s-a stabilit un termen pentru recepția lucrărilor, dar tot nimic. ”Data și locul de întrunire a comisiei de recepție la finalizarea lucrărilor la obiectivul de investiții - Lucrări de consolidare mal drept râu Siret în zona km 532-533 avala de localitatea Corbu Vechi și supraînălțare tronsoane dig Nămoloasa Măxineni km 26Â400-26Â600; 28Â300-28Â700 și dig centură Corbu Vechi km 0Â000Â250, județul Brăila, vor fi stabilite după primirea comunicării din partea executantului privind finalizarea lucrărilor prevăzute în contract la obiectivul mai sus-menționat (...) ”, a transmis  pentru ”Obiectiv”, Biroul de presă al ABA Buzău – Ialomița.

Amintim că suma alocată de Guvern pentru proiectul investițional al ANAR, prin ABA Buzău-Ialomița este de circa 15,48 de milioane de lei, inclusiv TVA. Ordinul de începere a lucrărilor s-a realizat în data de 08.09.2021, iar conform contractului, perioada de execuție este de 24 de luni. Potrivit ABA, după recepția lucrărilor, perioada de garanție oferită de constructor este de 7 ani. Firma care execută lucrările în zonă se numește Lescaci COM SRL, o societate din județul Satu Mare specializată în construcții hidrotehnice de peste 26 de ani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro