”Masă caldă”, vorbe goale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Guvernul întârzie un program foarte bun pentru comunitățile sărace

”Masă caldă”, vorbe goale

* școli din șase localități brăilene sunt incluse în acest program prin care elevii primesc zilnic un pachet alimentar în valoare de 15 lei/zi: * Ciocile, Mărașu, Râmnicelu, Surdila-Greci, Cireșu și Șuțești * deși pachetele trebuiau să fie distribuite elevilor din prima zi de școală, atât în Brăila, cât și în toate celelalte școli din țară incluse în program, nicio ”masă caldă” nu a ajuns la beneficiari * și nici nu se știe când va ajunge deoarece Guvernul a întârziat cu normele metodologice, astfel că va mai trece mult timp până autoritățile locale vor face licitații și vor desemna câștigătorii, proceduri care în ianuarie 2023 trebuie reluate, c-așa-i făcută legea, să sune bine, dar să fie inaplicabilă

 

An de an, Guvernul, prin Ministerul Educației, anunță noi și noi programe, politici, strategii pentru sprijinirea elevilor care vin din medii vulnerabile. Un astfel de program este și ”Masă caldă în școli”, program prin care elevii din comunitățile sărace, unde riscul de abandon școlar este mare, primesc un prânz sau un pachet alimentar în fiecare zi de cursuri. În prezent, valoarea acestui pachet este de 15 lei/zi/elev. Programul-pilot a fost implementat prima oară în 2016, în 50 de școli, și continuă și în acest an școlar, fiind extins la 350 de școli, printre care și șase școli din Brăila: Ciocile, Mărașu, Râmnicelu, Surdila-Greci, Cireșu, șuțești. Deși elevii ar fi trebuit să primească ”masa caldă” din prima zi de cursuri, la două săptămâni de la începerea școlii programul încă nu se derulează. Motivul? Guvernul României s-a ”împiedicat” de o hârtie! Este vorba despre normele metodologice de aplicare a prevederilor din ordonanța de urgență, norme ce, teoretic, ar fi trebuit să apară în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței. Adică acum o lună în jumătate. Când colo ce să vezi? Abia vineri, 16 septembrie, Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicare a Programului "Masă caldă în școli", fiind definite situațiile în care unitățile de învățământ beneficiază de acest proiect și normele minime obligatorii de pregătire a mesei pentru preșcolari și elevi, potrivit recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică, după cum a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Chiar și așa, autoritățile locale trebuie să organizeze licitații, să atribuie contractele câștigătorilor, deci va mai trece ceva timp până când elevii vor primi efectiv ”masa caldă”. Iar acest proces se va relua în luna ianuarie pentru că banii alocați acestui program se acordă pe an calendaristic, nu pe an școlar. Cu alte cuvinte, săptămâni, poate chiar luni, copiii nu vor beneficia efectiv de ”masa caldă”. Și iată cum, încă o dată, birocrația și legile făcute ”pe genunche”, cum ar spune chiar un fost ministru al Educației, ”sufocă” o inițiativă care de altfel s-a dovedit a fi benefică pentru copiii din familii sărace.

 

Și anul școlar trecut programul a avut întârziere

Pe lista cu cele 300 unități de învățământ stabilite inițial în care se va derula programul ”Masa caldă” în anul școlar 2022-2023, publicată de Ministerul Educației pe 1 septembrie, se regăsesc următoarele șase școli din Brăila: Școala Gimnazială Ciocile (243 elevi beneficiari), Școala Gimnazială Râmnicelu (212 elevi beneficiari), Școala Gimnazială Mărașu (227 elevi beneficiari), Școala Gimnazială Surdila-Greci (103 elevi beneficiari), Școala Gimnazială Cireșu (256 elevi beneficiari) și Școala Gimnazială ”Costache Grigore șuțu” Șuțești (558 elevi beneficiari). În primele trei școli – Ciocile, Râmnicelu și Mărașu, programul-pilot s-a derulat și în anii trecut, la Ciocile chiar de la bun început, din anul școlar 2016-2017. La celelalte trei, Surdila-Greci, Cireșu, Șuțești, programul se va desfășura anul acesta pentru prima dată.

Redactorii ”Obiectiv” au mers la firul ierbii și au stat de vorbă cu o parte dintre directorii unde se desfășoară acest program despre impactul pe care îl are în rândul copiilor, dar și despre problemele pe care le întâmpină.

Spre exemplu, la școala Gimnazială Râmnicelu programul ”Masă caldă” se desfășoară pentru al treilea an. Directorul unității, prof. Dragoș-Ionuț Mocanu, ne-a declarat că anul trecut elevii s-au bucurat că primesc un pachet alimentar, ce a constat într-un sandviș și un fruct. Iar anul acesta, când a început școala, elevii chiar au întrebat când îl vor primi din nou.

”Râmnicelu are o comunitate saracă. Avem o comunitate destul de mare de romi, de grupuri defavorizate. Sunt unii copii foarte amăți, care provin din familii dezorganizate. La momentul în care s-a demarat acest proiect chiar a fost un plus pentru comunitate. Adică a fost bine-venit acest pachet și am fost foarte fericiți că am fost din nou incluși pe lista beneficiarilor, că facem parte din cele 300 de școli în care se desfășoară acest program. Ei să știți că așteaptă pachețelul ăsta și chiar m-au întrebat de ce nu a venit acum. Sunt destui copiii pentru care asta era masa lor, ne-a declarat directorul școlii din Râmnicelu.

Dragoș-Ionuț Mocanu ne-a declarat că și anul școlar precedent programul a început tot mai târziu față de data programată și tot din același motiv: lipsa normelor metodologice. Iar o altă pauză în derularea acestui program va fi și anul viitor. Așa cum am afirmat la începutul acestui material, banii pentru acest program se acordă pe an calendaristic. La început de an școlar se face o licitație pentru lunile de școală din 2022 și o nouă licitație în 2023, pentru lunile de școală din 2023. Iar fiecare licitație durează un anumit timp, perioadă în care elevii nu primesc ”masa caldă”.

 

Într-un an școlar, la Ciocile, programul ”Masă caldă” a început în luna aprilie

Școala Gimnazială Ciocile, o școală aflată la aproape 100 km de municipiul Brăila, a fost prima unitate de învățământ din Brăila care a beneficiat de acest program-pilot încă de la începutul său, din anul școlar 2016-2017. În primul an copiii primeau câte un sandviș, iar din al doilea an câte un sandviș și un fruct. Într-un singur an programul nu s-a derulat din cauza pandemiei. În rest, cu o singură excepție, în fiecare an ”Masa caldă” a ajuns cu întârziere în școli. Ba chiar a fost un an școlar în care pachetul alimentar a ajuns la copii abia în aprilie.

”Programul este foarte bun pentru copiii noștri, doar că acesta ar fi inconvenientul principal. Faptul că apar foarte târziu normele. Primăria se implică, e prioritate derularea licitațiilor când apar normele, doar că dacă ele vin târziu ajung copiii ăștia, de fapt, să beneficieze de acest pachet alimentar mai puține zile de cursuri decât are în total anul școlar. A fost un an în care copiii au beneficiat doar 30-40 zile de cursuri. Programul a început în aprilie, a venit vacanța de Paște, apoi luna mai și în iunie s-a terminat anul școlar. și licitațiile se fac pentru fiecare an calendaristic, nu pe an școlar. Deci copiii nu primesc pachet de la începutul și până la finalul anului școlar fără întrerupere”, ne-a spus prof. Daniela Marinescu, directoarea școlii Gimnaziale Ciocile.

Și aceasta ne-a spus că pentru elevii de la grădiniță, ciclul primar și gimnazial acest suport alimentar contează foarte mult.

”Noi ne-am dori să beneficiem în continuare de acest program și să se deruleze fără probleme pentru că suntem o comunitate cu multe familii sărace, în care părinții efectiv nu au bani să le dea copiilor să își cumpere pachet. Suntem departe de oraș, locurile de muncă se găsesc greu… și elevilor le place că în fiecare zi primesc un pachețel cu un sandviș și un fruct. Iar în fiecare zi sortimentele se schimbă, primesc un alt tip de sandviș, un alt fruct. și cred eu că e un lucru bun că mănâncă toți același lucru. Adică e greu pentru un copil care vede un pachețel, un dulce, la alt copil și el nu are, că părinții lui n-au bani să-i cumpere. Așa toți mănâncă la fel și nu se simt diferențele economice”, a mai punctat prof. Daniela Marinescu.

 

Programul ”Masă caldă”, așteptat să înceapă la Șuțești

Școala Gimnazială ”Costache Grigore Șuțu” este cea mai mare școală din mediul rural din județul Brăila, având sute de copii. Anul acesta școlar a fost inclusă pentru prima oară în programul ”Masa caldă”, alături de alte două școli – Surdila Greci și Cireșu.

”Noi avem mulți copii de etnie romă, copii din medii dezavantajate, din familii cu posibilități financiare reduse. Din aceste motive foarte mult contează un astfel de program la noi în școală. Chiar în urmă cu cinci ani sau mai mult a fost o cantină la noi la biserică unde o zi sau două pe săptămână copiii primeau o masă caldă. și vă spun că erau bucuroși să se ducă la masa caldă de la biserică. Bine, acum, prin acest program, o să primească un pachet alimentar, dar tot e binevenit”, ne-a declarat prof. Silviu Roșioru, directorul școlii Gimnaziale Șuțești.

 

Până la masa caldă elevii primesc lapte și corn

Abia vineri, 16 septembrie, Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicare a Programului "Masă caldă în școli". În schimb, cu o zi înainte, pe 15 septembrie, a fost publicată o nouă ordonanță de urgență pentru extinderea programului în acest an școlar de la 300 de școli la 350.

Până când va veni ”hârtia” cu normele, până se vor face licitațiile și tot așa, elevii vor primi lapte, corn și măr, produsele ce în anul acesta școlar în județul Brăila au fost distribuite din prima zi de cursuri. Sunt însă județe în care nici măcar laptele și cornul nu au ajuns la copii, autoritățile fiind în plin proces de derulare a licitațiilor. De altfel, și în județul nostru au fost ani în care programul ”Lapte-corn” a început mult după începerea cursurilor.

În momentul în care va începe totuși ”Masa caldă”, programul ”Lapte-corn” se va sista, Guvernul stabilind că într-o școală nu se pot derula ambele programe simultan.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro