”Jules Verne - scriitorul vizionar”. Expoziție documentară la Bibliotecă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

”Jules Verne - scriitorul vizionar”. Expoziție documentară la Bibliotecă

* expoziția poate fi văzută până pe 16 februarie, la parterul Secției Împrumut pentru Adulți

 

 

Pe 8 februarie s-au împlinit 195 de ani de la nașterea marelui scriitor Jules Verne, iar Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila marchează acest eveniment prin organizarea unei expoziții documentare intitulată ”Jules Verne - scriitorul vizionar”. Expoziția cuprinde o mare parte din scrierile lui Jules Verne, precum și câteva dintre referințele critice apărute de-a lungul timpului despre vizionarul autor, cărți care fac parte din colecțiile bibliotecii și sunt disponibile publicului pentru împrumut. Expoziția este organizată de Doina Lalu, bibliotecar și poate fi vizionată la parterul Secției Împrumut pentru Adulți, până pe 16 februarie 2023.

Fascinat de geografie și matematică, Jules Verne visa să fie cronicar al viitorului. S-a născut pe 8 februarie 1828, la Nantes, în Franța, pe o mică insulă de pe Loara. Încă de mic adora să asculte poveștile extraordinare ale marinarilor și exploratorilor. Iar mama sa era cea care îl încuraja mereu. Adesea Jules Verne spunea că mama sa avea o imaginație și mai bogată decât a lui. La vârsta de numai 12 ani, Jules Verne s-a îmbarcat clandestin pe o navă care pleca spre India. Prins de tatăl său, a fost aspru pedepsit, moment în care a făcut celebra afirmaţie: De acum voi călători doar în imaginaţia mea.

Într-o epocă în care savanții abia făceau experimente cu motoare, elice și electricitate, el schița deja mașinăriile ce vor apărea abia peste zeci de ani.

Cărțile lui Jules Verne, devenite istorie, au început să vadă lumina tiparului în 1863, când Pierre-Jules Hetzel, unul dintre cei mai importanţi editori francezi de la acea vreme, i-a publicat primul roman, ”Cinci săptămâni în balon”. Succesul incredibil al cărții a dus la semnarea unui contract pe 20 de ani, pentru o serie de ”Călătorii extraordinare”.

Romanele sale cu aventuri erau tot mai apreciate, iar succesul pe care l-a cunoscut pare să-i fi adus lui Jules Verne nu doar o situație financiară bună, dar și liniște în viața de familie. Acela a fost momentul în care scriitorul a putut să își cumpere o ambarcațiune cu care deseori evada în larg, unde își hrănea imaginația. Ultimii ani din viața vizionarului scriitor Jules Verne nu au fost însă deloc ușori, ba dimpotrivă. Boala i-a adus destul de multă suferință spre finalul vieții. În 1900 suferea deja de trei afecțiuni: cataractă, diabet și un picior șchiop. Pe 24 martie 1905 a trecut la cele veșnice, la vârsta de 77 de ani.

Cărțile lui Jules Verne au rămas pentru multă lume, chiar și astăzi un mister. Viziunea pe care acesta o avea asupra viitorului a ridicat un mare de semn de întrebare pentru foarte mulți oameni. Asta pentru că Jules Verne a surprins încă de acum 200 de ani tehnologiile ce aveau să apară în viitor. De exemplu, în timpul vieții lui Jules Verne, călătoriile pe Lună erau de domeniul fantasticului. Cu toate acestea, scriitorul francez a surprins prin acuratețea cu care a descris o astfel de călătorie. În cartea sa, ”De la Pământ la Lună”, scrisă în 1865, Jules Verne utilizează calcule de o precizie care uimește și astăzi.

Și pentru că aventurile din romanele lui Jules Verne sunt absolut captivante, de-a lungul timpului cărțile sale cele mai cunoscute au avut parte de numeroase ecranizări: ”Le voyage dans la lune” (1902), ”20.000 de leghe sub mări” (1868), ”Ocolul Pământului în 80 de zile” (1989), ”Castelul din Carpați” (film românesc lansat în anul 1981), ”Călătorie spre centrul Pământului” (1999), ”Insula Misterioasă” (1961) și multe altele.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro