Mergi la conţinutul principal
Doi pictori, două tipuri de gândire, două tipuri de percepții

”Inundația”, o nouă premieră la Teatrul ”Maria Filotti”

* regizoarea Luana Hagiu, actorii Blanca Doba, Adelin Ilie și scenografa Mădălina Sandu alcătuiesc echipa spectacolului ”Inundația”, o poveste despre doi pictori care văd lumea în culori diferite * avanpremiera spectacolului are loc vineri, 3 decembrie, iar premiera sâmbătă, 4 decembrie * bilete se pot achiziționa pe pe site-ul www.blt.ro sau de la agenția teatrală

 

Un spectacol în culori contradictorii, puternice, despre iubire, tumultul artei și nu numai. Asta veți descoperi weekendul acesta la Teatrul ”Maria Filotti” din Brăila, la spectacolul ”Inundația”, creat de o echipă tânără de artiști - Laura Hagiu (regizor), Blanca Doba (actriță), Adelin Ilie (actor) și Mădălina Sandu (scenograf), după textul lui Teodor Mazilu. Avanpremiera are loc vineri, 3 decembrie, iar premiera sâmbătă, 4 decembrie, de la ora 18.00, la Sala ”Bujor Macrin” (Sala Studio).

Spectacolul ”Inundația” spune povestea unui cuplu de pictori, doi oameni care practică aceeași meserie și împart același spațiu creativ, dar care gândesc în culori diferite. Relația lor este una tumultoasă, cei doi artiști – Olga și Emi - fiind ”măcinați de gânduri existențiale, dar și intrigați și indignați de prezența fiecăruia în viața celuilalt, dar și în spațiul de creație”, adică în atelierul de lucru, acolo unde se desfășoară întreaga acțiune a spectacolului.

Redactorii ”Obiectiv” au aflat mai multe detalii despre premiera acestui spectacol de la cei patru membri ai echipei. Regizoarea Laura Hagiu (26 ani) a mai colaborat cu teatrul brăilean la spectacolul ”Eu rămân”, one-woman show-ul cu Blanca Doba, scenografa Mădălina Sandu (26 ani) colaborează pentru prima dată cu teatrul brăilean, actorul Adelin Ilie (32 ani) este cel mai nou membru al trupei brăilene, venit de la Teatrul ”Fani Tardini” din Galați, iar talentata Blanca Doba face un rol diferit față de cele în care ați văzut-o până acum.

Luana Hagiu, regizor: ”Spectacolul este o pânză pictată cu ironii și pisiceli din viața unui cuplu cu care oricine poate să rezoneze. E punctul culminant al unei căsnicii între doi pictori tineri cu viziuni foarte diferite despre artă și despre ce anume te face fericit. Textul prezintă câteva teme majore și recurente din viața acestor două personalități artistice: arta și consumerismul. Textul are mulți ani deja dar funcționează cu ceea ce se întâmplă acum, cu modul în care oamenii își trăiesc viața. Spectacolul arată modul în care relația lor se schimbă, dorința de mai mult, dorința pentru o viață sigură, liniștită, în mijlocul unei societăți axate pe consum”.

Mădălina Sandu, scenograf: ”Spectacolul e ca o incursiune într-o felie din viața unor pictori. Vom vedea cum trăiesc ei în atelierul lor, în mijlocul creației lor, cum interacționează unul cu celălalt. Vom vedea dincolo de prejudecățile vieții de artist, despre care toată lumea are impresia că sunt mereu boemi și fericiți. Vom vedea toate laturile vieții artistice, inclusiv laturile acelea de care orice om se lovește în fiecare zi. Spectacolul se adresează oricări tip de public și sunt diferite nivele la care poți să rezonezi cu textul. Poți să vezi pur și simplu o poveste de dragoste între cei doi, poți să vezi conflictul între a face artă și a câștiga bani, poți să vezi conflictul dintre cele două tipuri de pictori, pentru că au stiluri diferite de a picta și se raportează diferit asupra artei lor. Poți să vezi mai sus și să vorbești despre consumerism și despre cât ne afectează chestia asta pe noi în viața privată, în relații, în artă. Deci spectacolul are mai multe straturi și fiecare pleacă acasă cu ceva, fiecare spectator va fi atins de ceva din ce se întâmplă pe scenă. Un alt element aparte al spectacolului este acela că se joacă într-un spațiu în care și publicul va fi aproape de noi. Noi practic invităm publicul să ia parte la ceea ce se întâmplă pe scenă, nu doar să fie simpli spectatori”.

Blanca Doba, actriță: ”Rolul acesta, Olga, chiar a fost un rol foarte diferit de ceea ce am făcut în ultima vreme și asta îmi place foarte mult. Personajul are aproape vârsta mea, 26 de ani, e căsătorită, deci foarte diferită față de mine, e artista care caută spiritualitate și vede în artă totul. Pentru ea totul e pentru artă, adică ea poate trăi și fără mâncare, fără prea multe lucruri materiale, ceea ce la mine nu e chiar așa. Eu sunt o fire foarte rațională și pragmatică. Da, îmi place teatrul și mă dedic teatrului, dar dacă nu așștiga și puțini bani să fiu ok cu mine nu știu cât de mult aș mai continua să fac asta. Deci Olga e total diferită de mine. Asta a fost marea provocare, să pot să mi-o asum și să nu o caricaturizez. Să o iubesc așa cum e pentru că există și genul acesta de oameni”.

Adelin Ilie, actor: ”E un spectacol pentru toate vârstele. E o poveste despre iubire, despre cum funcționează ea și câte laturi are, despre cum se poate modifica relația în funcție de anumiți factori externi. E un spectacol ce ar trebui văzut pentru că te pune pe gânduri în legătură cu materialismul și consumerismul, un spectacol care ridică multe întrebări, dar fără să ți le bage în ochi. Cumva tu trebuie să îți răspunzi la întrebări văzând ce se întâmplă pe scenă. Sunt probleme reale, cu care se confruntă cuplurile, probleme care aduc oamenii împreună sau chiar îi despart. Spectacolul poate fi interpretat ca un mesaj împotriva materialismului”.

Bilete la avanpremiera și premiera spectacolului ”Inundația” pot fi achiziționate online, pe site-ul www.blt.ro, sau de la Agenția teatrală, telefon 0239/613969.

 

Duminică se joacă ”Steaua fără nume”

Spectatorii brăileni sunt invitați duminică, 5 decembrie, de la ora 18.00, la Sala Mare, la spectacolul ”Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, în regia lui Cristian Ban. În distribuția spectacolului îi vom regăsi pe actorii: Narcisa Novac - Necunoscuta (Mona), Nicholas Cațianis - Profesorul Marin Miroiu (profesor de matematică și astronomie), Dan Moldoveanu - Radu Udrea (profesor de muzică, prieten cu Miroiu), Monica Ivașcu - Domnișoara Cucu, Marcel Turcoianu - Ispas (șeful gării), Adrian Ștefan - Grig (iubitul Monei), Blanca Doba - Eleva Zamfirescu, Elena Andron - D-na Pascu, Ciprian Chiricheș – Ichim. Scenografia este semnată de Cristina Milea, iar de light design s-a ocupat Bogdan Gheorghiu.

(credit foto Marian Ecmegian)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro