Mergi la conţinutul principal
Brăila are din nou Centru de Excelenţă pentru olimpici

”Incubatorul” de genii

* peste 500 de elevi de gimnaziu şi liceu şi peste 60 de profesori vor începe din acest weekend activitatea la Centrul Judeţean de Excelenţă Brăila * pentru început cursurile se vor derula online, urmând ca atunci când va fi posibil acestea să aibă loc în cele două locaţii: Şcoala Gimnazială ”Al. I. Cuza” şi Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga” * cele mai căutate discipline ce pot fi studiate în cadrul centrului sunt matematica, limba engleză, limba română şi informatica * prof. dr. Ştefan Aftodor, directorul Centrului de Excelenţă, ne-a declarat că îşi doreşte ca un număr cât mai mare de elevi din Brăila să reuşească să facă performanţă

 

 

 

 

După mulţi ani de aşteptare, Brăila are din nou un Centru Judeţean de Excelenţă pentru elevii care vor şi pot să facă performanţă, un ”incubator” pentru generaţiile de copii supradotaţi. De la numirea pe 23 septembrie a directorului centrului, prof. dr. Ştefan Aftodor, lucrurile s-au mişcat rapid şi în doar o lună şi jumătate s-au parcurs toate etapele, de la cele administrative la înscrierea elevilor şi selecţia profesorilor. În total, peste 500 de copii şi 60 de profesori s-au alăturat acestui proiect, iar începând din acest weekend centrul îşi va deschide larg porţile. Vorbim la modul figurat pentru că activităţile se vor ţine momentan doar în online, urmând ca atunci când situaţia epidemiologică o va permite cursurile să se desfăşoare cu prezenţă fizică. Directorul Ştefan Aftodor ne-a vorbit despre viziunea sa cu privire la Centrul Judeţean de Excelenţă, care în principiu se poate rezuma astfel: ”calitate, nu cantitate”. Cu alte cuvinte, centrul este deschis tuturor elevilor care vor să înveţe şi să participe la olimpiade şi concursuri, însă rămâne cine poate. Căci, până la urmă, asta înseamnă excelenţă.

Matematica, disciplina la care s-au înscris cei mai mulţi copii

De la anunţul privind înscrierea elevilor la Centrul de Excelenţă, nu mai puţin de 502 copii s-au arătat dornici de a deveni olimpici. Aceştia au avut posibilitatea de a se înscrie la mai multe discipline ce vor fi studiate în cadrul activităţilor, fiind bifate peste 700 de opţiuni, iar pe primul loc în topul celor mai căutate materii se află matematica, cu 161 înscrişi. Urmează limba engleză, unde s-au înscris 131 elevi, limba şi literatura română – 125 elevi şi informatica – 91 elevi. Alţi copii au optat pentru istorie - 70 elevi, chimie – 42, fizică – 31 elevi, astronomie şi astrofizică – 30 elevi, robotică – 30 elevi, biologie – 29 elevi. Trebuie spus că din totalul celor 500 de copii înscrişi 300 sunt elevi de gimnaziu. Cât timp cursurile se vor organiza online grupele de copii pot fi între 8 şi 30 elevi, însă atunci când se va putea veni la ore ţinta este ca grupele să aibă între 8 şi 15 elevi. În ceea ce priveşte locaţiile unde se vor desfăşura activităţile, acestea se vor desfăşura la Şcoala Gimnazială ”Al. I. Cuza” şi Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga”. Până atunci însă, aşa cum am precizat anterior, cursurile se vor desfăşura online şi vor începe sâmbăta aceasta.

Îmi doresc să învăţăm temeinic, să avem continuitate, să ne dezvoltăm şi copiii să vină la aceste grupe cu inima deschisă şi cu dorinţa de formare şi dezvoltare, să nu înveţe cu acea presiune a unor rezultate, ci efectiv să fie entuziasmaţi că se pot dezvolta. Pentru noi, anul acesta este fundaţia. După aceea vedem pe parcurs ce este bine şi ce ar trebui îmbunătăţit, astfel încât la anul să fie performanţa obiectivul esenţial. Însă şi aici trebuie să ne gândim ce înseamnă performanţă: să creştem ca număr de locuri la olimpiade, anul acesta Brăila a obţinut un număr, la anul obţinem cu 2%, 5% mai mult? Nu neapărat lucrul acesta ni-l dorim, ci cum să implicăm cât mai mulţi copii în ritmul acesta temeinic de a studia, de a învăţa. Nu trebuie să ne raportăm la 10 vârfuri, adică cu acest Centru de Excelenţă vin şi mă laud că am obţinut x locuri la olimpiadă şi ce buni suntem. Eu cred că ar fi bine să implicăm 200-300 copii astfel încât să fie cât mai buni pentru că aceştia, într-adevăr, se vor ierarhiza la un moment dat, dar să ai o bază cât mai mare de copii foarte buni cu care să lucrezi”, ne-a declarat prof. dr. Ştefan Aftodor, directorul Centrului de Excelenţă.

Acesta ne-a mai spus că a văzut în rândul elevilor olimpici o scădere a motivaţiei în ultimii doi ani din cauza anulării competiţiilor, însă la Centrul de Excelenţă se vor căuta soluţii pentru a-i menţine ”antrenaţi”.

Anul acesta nu sunt competiţii şi atunci Centrul de Excelenţă trebuie să antreneze în primul rând pentru olimpiade şi concursuri. Dar nu neapărat! De exemplu, vrem să facem anumite activităţi în care să implicăm mai multe discipline pentru teme care nu neapăarat se regăsesc la olimpiadă. Mă gândesc la ceva transdisciplinar, un concurs de istorie locală care să implice disciplinele religie, literatură şi istorie astfel încât copiii să înţeleagă arhitectura, clădirile de patrimoniu, istoricul comunităţilor. Este extraordinar să creezi copii care să înţeleagă ce zestre culturală reprezintă Brăila din toate punctele de vedere pentru că ei după aceea se transformă în nişte agenţi civici extraordinari. Revenind la obiectivele centrului, ne gândim să stimulăm copiii nu doar prin diplome, ci prin premii în bani sau excursii. Pentru asta ne trebuie fonduri extrabugetare şi vom căuta să găsim sponsori. La sfârşitul anului, pentru fiecare disciplină va fi un fel de examen pentru că trebuie să vedem cine mai rămâne anul viitor, adică un copil selectat anul acesta să fie şi la anul, dacă va trece un anumit barem. Cumva vine cine vrea, rămâne cine poate. Şi noi vrem să îi stimulăm pe copii, să le răsplătim munca, să ştie copilul acela care a obţinut un loc pe podium că va avea poate o tabără gratuită eventual. Contează şi aceste lucruri. La Centrul de Excelenţă nu ne dorim cantitate, ci calitate. Asta este excelenţa”, susţine prof. dr. Ştefan Aftodor.

Aproape la toate disciplinele există un profesor cu doctorat

Directorul Centrului de Excelenţă ne-a declarat că s-a luat în calcul criteriul calităţii şi în selecţia profesorilor care vor deveni ”antrenori de genii”. ”Aproape la fiecare disciplină avem profesori care au titlu ştiinţific de doctor, titlul ştiinţific luat cu multă muncă”, ne-a precizat acesta.

De asemenea, Ştefan Aftodor s-a arătat plăcut impresionat de numărul mare de cadre didactice care au dorit să vină la Centrul de Excelenţă: 62 de profesori. ”Îmi exprim gratitudinea pentru că s-au înscris atât de mulţi elevi şi profesori. La o grupă de copii pot preda mai mulţi profesori şi vor alege temele pe care le vor aprofunda. La fiecare disciplină va exista un profesor coordonator şi avem tot felul de strategii pentru a vedea unde suntem, dacă am evoluat, ce trebuie să îmbunătăţim, să creştem şi să ne dezvoltăm. Vom avem profesor psiholog în cadrul centrului tocmai pentru a vedea la fiecare disciplină cum îi identificăm pe copiii aceştia capabili de performanţă înaltă”, ne-a spus sursa citată anterior.

Ştefan Aftodor ne-a mărturisit că atunci când s-a dat startul selecţiei profesorilor a avut o oarecare temere că nu vor fi multe cadre didactice care vor dori să vină la centru.

Acest centru este al copiilor şi al profesorilor, nu al unei persoane. Asta trebuie să înţelegem pentru că altfel intrăm în acea ipocrizie: ne lăudăm că îi iubim pe copii, dar când trebuie să facem ceva arătăm că nu mai sunt copiii scopul în sine. Asta mă doare la sistemul nostru educaţional în general. Dar mă bucur că la Brăila sunt profesori foarte buni, foarte dedicaţi, oameni care au dovedit de-a lungul anilor că pot face performanţă şi pe care îi apreciez”, ne-a spus acesta.

De asemenea, directorul Centrului de Excelenţă ne-a mai precizat că vrea să încheie parteneriate cu instituţiile de cultură şi autorităţile locale pentru a le oferi elevilor cât mai multe oportunităţi de a se dezvolta.

Îmi doresc să vină copiii, să înveţe temeinic, laoalaltă cu cei mai buni dascăli. Al doilea lucru pe care mi-l doresc e să nu îşi piardă din elan pe parcurs. E foarte posibil ca din 500 de copii să rămână mai puţini dar dacă vor rămâne la final 300 pe care să îi avem an de an atunci Centrul de Excelenţă se poate dezvolta. Am în vedere să închei acorduri de parteneriat, de colaborare, cu cât mai multe instituţii de cultură, cu facultatea de inginerie, să desfăşurăm activităţi în acele locaţii pentru că toată lumea are de câştigat de aici. Inclusiv autorităţilor locale o să le cerem sprijinul pentru că sunt copiii noştri. Vreau să fac tot ce ţine de mine, în mod onest, să fim excelenţi. Pentru mine excelenţa înseamnă să participi în competiţii, să atingi performanţa şi înseamnă să fii foarte bun în acel domeniu în care îţi desfăşori activitatea, şi ca profesor, şi ca elev. Dacă facem asta cu cât mai mulţi copii, vârfurile se vor cristaliza. Important e să avem răbdare iar elevii să aibă o atitudine deschisă pentru studiu. Şi din experienţe proprii vă spun că vor reuşi”, a conchis acesta.

Aşa cum v-am mai informat, prof. dr. Ştefan Aftodor a fost numit în luna septembrie în funcţia de director al Centrului Judeţean de Excelenţă de către inspectorul şcolar general, prof. Cătălin Canciu. Acesta ne-a declarat atunci că nu este membru a vreunui partid politic şi ne-a reconfirmat acum că va rămâne apolitic până la final.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro