”Gură de oxigen” pentru apicultorii afectați de războiul din Ucraina | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

”Gură de oxigen” pentru apicultorii afectați de războiul din Ucraina

• sprijin de 12 milioane de euro, în sectorul apicol • este vorba despre o formă de compensare parțială pentru crescătorii de albine care au avut de suferit anul trecut din cauza războiului lângă graniță • dacă va fi eligibil, un apicultor ar urma să primească câte 5 euro pentru o familie de albine, dar nu mai mult de 280.000 de euro • la Brăila, se află în evidențele DSVSA 46 de exploatații apicole

 

Vești bune pentru sectorul apicol! În acest an, crescătorii de albine vor primi un ajutor de la stat, drept compensație pentru pierderile suferite în 2023 din cauza războiului din Ucraina. Astfel, un apicultor ar urma să primească 5 euro pentru fiecare familie de albine, până la cel mult 280.000 de euro, în total. După ce Ordonanța de urgență va fi publicată în Monitorul Oficial, crescătorii de albine vor avea la dispoziție 30 de zile să depună cereri la Direcțiile Agricole Județene. Banii în conturi îi vor primi până la data de  30 iunie 2024.

Conform Ordonanței de Urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat cu caracter temporar pentru compensarea parțială a pierderilor suferite de crescătorii de albine în anul 2023, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, de acești bani vor putea beneficia atât persoanele fizice, cu atestat de producător, cât și firmele, ori întreprinderile familiale.

Valoarea totală a schemei de ajutor de stat este de 59.866.000 lei, echivalentul a puțin peste 12 milioane euro, pentru un număr estimat de 2.400.000 de familii de albine. Dintre acestea, 5.683 de familii de albine se află la Brăila, deținute de 46 de exploatații apicole, potrivit Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila. Așadar, toți cei eligibili, vor primi un ajutor de 25 de lei pentru fiecare familie de albine. Printre aceștia se află și Dan Iorga, un apicultor din Brăila, cu aproape 30 de ani de experiență în domeniu. Acesta deține, în prezent, 250 de familii de albine, pentru care ar putea primi drept compensație de la stat, echivalentul a 1.250 euro, ”o gură de aer”, după cum apreciază apicultorul. Însă recunoaște că era loc și de mai bine. ”La anii secetoși pe care i-am avut în spate, care au fost crunți, anul acesta se preconizează la fel, cu precipitații reduse, cel puțin pe zona noastră. Acest sprijin este o gură de aer, dar atât! Prețul mierii este așa cum este, mic, dar toate celelalte produse pe care noi le folosim, de la combinezoane, dălți, afumătoare, toate s-au scumpit”, ne-a spus Dan Iorga. De altfel, acesta spune că s-a implicat personal în acest demers anul trecut și a semnalat, printr-o scrisoare deschisă, la ministerul de resort, despre efectele și riscurile importului de miere din alte țări. ”Eu chiar am redactat o scrisoare, anul trecut, către ministru, legat de nemulțumirile noastre privind mierea adusă, prin Ucraina, din Argentina sau China. Acum, odată cu protestele fermierilor, au ajuns la concluzia că trebuie să ne dea și nouă ceva”, a mai precizat apicultorul din Brăila.

Potrivit actului normativ, cursul de schimb valutar euro/lei pentru calcularea valorii totale maxime/cuantumul este cel comunicat de Banca Națională a României, la data de 29 decembrie 2023, respectiv 4,9746 lei/euro.

Acest tip de sprijin face parte din Cadrul temporar de criză, adoptat de Comisia Europeană, în 2022, pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Mai multe detalii din proiectul de Ordonanță de urgență privind schema de ajutor pentru crescătorii de albine, găsiți accesând următorul link: https://www.madr.ro/proiecte-de-acte-normative/8773-proiect-oug-schema-ajutor-de-stat-sector-apicol-in-contextul-crizei-din-ucraina.html

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro