”Doar ce am învățat cum să fiu studentă și un lucru e clar: după carantină trebuie să o iau de la capăt!” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

”Doar ce am învățat cum să fiu studentă și un lucru e clar: după carantină trebuie să o iau de la capăt!”

* mic jurnal de distanțare socială a unei studente la Jurnalistică

 

 

Mai ieri citeam declarația ministrului Educației, Monica Anisie, după toate scenariile care apar în online în legătură cu reluarea cursurilor, examen național și bacalaureat. Deși repetarea anului școlar nu a constituit nici măcar o variantă pe masa Ministerului Educației și Cercetării, alarmele false îi dau peste cap atât pe elevi cât și pe părinții lor. În plină pandemie, într-o perioadă în care viața cotidiană se mută în online, mulți părinți și elevi nu fac diferența dintre știri valide și păreri. Un text cu greșeli gramaticale din care îți sare în ochi un ”senzațional” sau ”șocant” scrise cu majuscule nu reprezintă niciodată o sursă sigură de informare. Într-adevăr, în situații de urgență, teama sau curiozitatea ne împing să dăm click pe orice articol care ar putea constitui răspunsul la întrebarea noastră:  ”Când se termină pandemia?”.  Informația e putere!

          În urmă cu circa două săptămâni, m-am întors în orașul meu natal, în Brăila. Sunt studentă în anul I la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București . Inițial am crezut că această stare de urgență este, de fapt, o vizită mai lungă la ai mei și nu am crezut nicio clipă că acest fenomen  va lua amploare. Aici intervin cursurile online care sunt un fel de școală, mai mult sau mai puțin. Din punctul meu de vedere, aceste cursuri online se traduc , de fapt, prin ”cum să nu mai recuperăm cursurile fizice”. Asta nu e un lucru rău, pentru că în general vara este dedicată stagiilor de practică și restanțelor. Cursurile online nu sunt la fel de eficiente. Dacă un curs durează aproximativ două ore, primele zece minute în online nu se pun la socoteală. Acelea sunt minutele pentru ”prezent!”, ”absent!”, ”pe mine mă auziți?”, ”cine vorbește acum?” sau ”mie nu îmi merge camera”. Nu afirm că școala de acasă nu dă roade, doar că poate fi caracterizată și de prea multă comoditate. După cum se știe, ca student te interesează să îți faci prezențele, iar cursurile acestea online ne-au pus capac la acest capitol. Există sau nu scutiri pentru cursurile online? Dacă răspundem la prezență și apoi ne găsim altă preocupare înseamnă că suntem prezenți?   Doar ce am învățat cum să fiu studentă și un lucru e clar : după carantină trebuie să o iau de la capăt!

          Fiind studentă la jurnalism, mi-am imaginat că semestrul al doilea de facultate se va petrece, în mare parte, în studiouri TV, redacții, agenții de publicitate, pe teren. Deocamdată îmi trăiesc visul pe Youtube, prin documentare, concerte sau piese de teatru online, prin tururi virtuale ale muzeelor – e tot ceea ce pot face deocamdată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro