• după mulți ani, săptămâna aceasta s-au reluat lucrările la clădirea aflată pe Bulevardul Alexandru Ioan Cuza, colț cu Strada Mihai Eminescu, imobil ce aparține Sindicatului Învățământ "Corneliu Gheorghe Caranica" • lucrările vizează consolidarea și reabilitarea ultimului etaj al clădirii și acoperișului, costă aproape 1,7 milioane lei, banii fiind asigurați din fondurile sindicatului, și vor dura șase luni • prof. Cătălin Radu, actualul lider al sindicatului brăilean, ne-a declarat că acesta este doar începutul, planul de viitor fiind acela de a accesa fonduri europene pentru reabilitarea fațadei și alte lucrări necesare
”Casa Învățătorului ”, unde pe timpul regimului comunist a funcționat fostul Cinematograf ”Popular”, clădirea monument istoric aflată pe Bulevardul Alexandru Ioan Cuza nr. 107, colț cu Strada Mihai Eminescu, a intrat în sfârșit în reabilitare! După nouă ani în care nu s-a mai intervenit asupra clădirii și aceasta s-a degradat vizibil, șantierul a fost redeschis și au început lucrările pentru repararea acoperișului și reabilitarea ultimul etaj.
Așa cum ne-a declarat prof. Cătălin Radu, actualul lider al Sindicatului Învățământ "Corneliu Gheorghe Caranica" (proprietarul clădirii), lucrările vor dura șase luni și sunt realizate cu fonduri proprii, valoarea proiectului fiind de 1.680.000 lei.
”Din 2015 nu s-a mai făcut niciun fel de lucrare la această clădire. Am zis să încercăm să conservăm clădirea pentru că este păcat de câți bani s-au băgat acolo din 2008 și până în 2015. Noi am încercat să accesăm fonduri europene, pe vechiul programul de dezvoltare, dar nu am intrat. În urmă cu un an de zile am hotărât că dacă nu intrăm la finanțare cu bani europeni vom începe lucrările cu fonduri proprii. Am luat hotărârea împreună cu colegii din sindicat, cu Adunarea Generală a liderilor, am vorbit cu toți factorii de decizie din Brăila, avem toate avizele necesare. Așa că lucrările au început de luni, 18 martie. Se lucrează la partea de sus a clădirii, facem demolare, consolidare, compartimentare și mansardare. Deci acea clădire are patru nivele: subsol, parter, etajul 1 și etajul 2. Iar acolo, la etajul 2, trei sferturi din clădire este descoperită”, ne-a declarat acesta.
Liderul sindicatului brăilean ne-a spus că își dorește ca proiectul să continue pentru ca întreaga clădire monument istoric să fie complet reabilitată. Cum pentru asta sunt necesari foarte mulți bani, sindicatul va încerca din nou să obțină o finanțare nerambursabilă.
”Săptămâna aceasta așteptăm un expert de la București pentru a atrage fonduri europene. Așteptăm să vină, să stăm de vorbă, cu toate actele pe masă, pentru a putea continua proiectul și să refacem și fațada și ce mai avem de făcut pentru că nu este gata numai cu ceea ce o să facem anul acesta. Ne dorim foarte mult să reușim să accesăm o finanțare europeană”, ne-a mai spus acesta.
Dacă vor reuși acest lucru și clădirea își va recăpăta strălucirea de altădată, Radu Cătălin ne-a spus că imobilul va fi din nou ”casa școlii brăilene”.
”Clădirea este a învățământului brăilean, a școlii brăilene și toate instituțiile de învățământ din județul și municipiul Brăila vor avea acces la acea clădire pentru activități cultural-educative. Clădirea este proprietatea sindicatului, dar este Casa Învățătorului, Casa Școlii. În momentul în care va fi gata acea clădire, care are inclusiv sală de spectacole, sală de ședință, săli de cazare, va fi pusă la dispoziția școlilor, elevilor și profesorilor. Sperăm să reușim să ducem proiectul la un sfârșit”, susține președintele Sindicatului ”Învățământ” Brăila.
Scurtă istorie a somptuoasei clădiri
Așa cum cotidianul ”Obiectiv” a mai scris de-a lungul timpului, istoria clădirii de pe B-dul Al. I. Cuza nr. 107 se împletește cu cea a Asociației Învățătorilor Brăileni, creată în perioada interbelică.
Asociația a luat ființă în anii 1928-1929, ca primă formă de organizare de breaslă a dascălilor. Mai târziu, s-a chemat sindicat. Concomitent, învățătorii și profesorii au pus bazele Societății Cooperative Banca "Învățătorii Brăileni". Cele două structuri aveau un program propriu și urmăreau luarea unor măsuri de protecție socială și întrajutorare a dascălilor, dar și realizarea unei Case a Învățătorului. Astfel, în anul 1929, cei 518 învățători și profesori ai societății hotărâsc să achiziționeze o Casă a Învățătorului, iar pentru asta își donează lunar, timp de șase ani, o treime din salariu (22 lei). În 1935, dascălii reușesc să strângă 2.500.000 de lei, o sumă uriașă pentru acea vreme, cu care cumpără imobilul din B-dul Alexandru Ioan Cuza nr. 97 (acum, 107), de la Rudolf H. Muller, vestitul fabricant de bere al Brăilei.
În noua clădire urma să fie organizate spații de adunare (club), bibliotecă, casă de oaspeți (cămin), anexe. Aici își găseau cazare, prin reciprocitate, fără niciun fel de plată, dascălii care treceau prin Brăila, cu treburi personale ori profesionale. Clădirea era, totodată, aducătoare de venituri, pentru că avea spații închiriate. La parter era Librăria lui Pandele Stănescu, frizeria de lux a lui Ion Ștefănescu și Societatea "30 decembrie" pentru comerț alimentar en-gros. La etaj era Cinematograful "Trianon", fost "Gloria Palas", fost ”Popular” și sediul organizației de tineret a Partidului Țărănist.
În anul 1942, Casa Învățătorului a fost bombardată intens, acoperișul fiind distrus în timpul raidului. După război, clădirea a fost naționalizată.
În ianuarie 1990 a fost înființat Sindicatul Liber al Învățământului din Municipiul și Județul Brăila, continuatorul Asociației Învățătorilor Brăileni și al societății sale lucrative Banca "Învățătorii Brăileni". După demersuri susținute, în anul 2003, sindicatul a primit titlul de proprietate asupra imobilului din B-dul Alexandru Ioan Cuza 107, care devine sediu patrimonial al organizației. Impozantul edificiu, vechi de mai bine de un secol, este retrocedat proprietarilor de drept pe data de 3 martie 2003, fiind preluat de la RomâniaFilm.
Potrivit prof. Valeriu Partene, fostul lider al sindicatului brăilean, primele demersuri pentru reabilitarea imobiliului, declarat între timp monument istoric, s-au făcut în 2006, prin intermediul unui proiect guvernamental finanțat de Ministerul Educației. Era vorba de o finanțare de circa 43 de miliarde de lei vechi, atât de necesari pentru consolidarea și reabilitarea Casei Învățătorului.
Până în anul 2008 s-a realizat proiectul, s-a pus la punct caietul de sarcini și s-a organizat, prin SEAP, licitația pentru începerea lucrărilor, câștigătoare fiind desemnată SC "Confort 2000" SRL. Lucrările au mers bine o perioadă, fiind realizate în proporție de peste 60%, pentru ca, mai apoi, să fie stopate. Motivul? Patronul firmei ”Confort 2000” a decedat, firma a intrat în procedură de lichidare, apoi în faliment. Ultimele lucrări efectuate la clădirea de pe B-dul Cuza au fost în decembrie 2014.
De atunci clădirea a intrat în conservare, până la contractarea unui alt constructor. Din păcate, în perioada 2015-2020, sindicatul dascălilor brăileni nu a mai primit bani pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a fostei Case a Învățătorului (Cinema "Popular"), monument istoric al Brăilei. Pe lângă asta, au apărut o serie de probleme juridice, iar lucrurile s-au împotmolit și mai tare. Un proces a fost intentat de proprietarii unei clădiri învecinate, care acuzau faptul că din cauza șantierului lăsat neterminat este afectat imobilul lor. În 2022, sindicatul câștiga procesul și astfel puteau începe lucrările de reabilitare.
După ce s-a încercat și nu s-a reușit accesarea de fonduri europene pentru reabilitarea clădirii, iată că șantierul s-a deschis din nou, cele aproape 1,7 milioane lei fiind alocate de sindicat din fonduri proprii. Practic, istoria se repetă, la fel ca acum aproape 100 ani.